«Ιστορική μέρα» η σημερινή που η Χερσώνα είναι πάλι «δικιά μας» λέει ο Ζελένσκι. Σε «αναδιάταξη» των δυνάμεών του αναφέρεται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Δεν αλλάζει το καθεστώς της προσάρτησης στην Ρωσία λέει το Κρεμλίνο. Ευκαιρία για έναρξη διαπραγματεύσεων, που ακούγεται όλο και περισσότερο;
Η ουκρανική σημαία κυματίζει ξανά στην κεντρική πλατεία της πόλης της Χερσώνας, μετά την τάχιστα πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την δεξιά (δυτική) όχθη του Δνείπερου ποταμού. Οι ντόπιοι Ουκρανοί πανηγύριζαν με τους εισερχόμενους στην πόλη ουκρανούς στρατιώτες. Μάχες δεν δόθηκαν, ούτε σημειώθηκαν αντεπιθέσεις από τους Ουκρανούς ή αντιστάσεις από τους Ρώσους.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της πόλης. Αμέσως ο πρόεδρος της Ουκρανίας βγήκε και χαρακτήρισε «ιστορική μέρα» τη σημερινή, διακηρύσσοντας ότι η πόλη της Χερσώνας είναι «δικιά μας». Η ουκρανική σημαία κυμάτιζε πλέον τόσο στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης όσο της αστυνομικής δύναμης της περιοχής.
Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η «αναδιάταξη», δηλαδή απόσυρση, των δυνάμεων στην ανατολική πλευρά του ποταμού έχει ολοκληρωθεί. Γνωστοποιούσε ότι οι στρατιωτικές τους δυνάμεις είχαν αποσυρθεί πλήρως από την πόλη της Χερσώνας έως τις 5:00 το πρωί, με 30.000 ρώσους στρατιώτες να έχουν περάσει πλέον στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού Δνείπερου.
Στην ενημέρωση από το υπουργείο, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, αναφέρεται ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός τους μεταφέρθηκαν στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού Δνείπερου. Το ρωσικό υπουργείο είπε επίσης ότι δεν έμεινε τίποτα στη δυτική όχθη του ποταμού και ότι δεν υπέστη καμία απώλεια προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την απόσυρση.
Πάντως το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα δεν θα αλλάξει το καθεστώς στην περιοχή, την οποία η Μόσχα έχει κηρύξει τμήμα της Ρωσίας αφού προχώρησε στην προσάρτησή της από την Ουκρανία, όπως και τριών άλλων ουκρανικών περιφερειών μετά τη διενέργεια δημοψηφισμάτων τον Σεπτέμβριο. Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το καθεστώς της περιοχής είναι «καθορισμένο και συγκεκριμένο» και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν αλλαγές. «Είναι ένα θέμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι νομικά συγκεκριμένο και καθορισμένο. Δεν υπάρχουν αλλαγές και δεν μπορεί να υπάρξουν αλλαγές», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Σε ευρύτερο πλαίσιο η ανάκτηση της Χερσώνας από την Ουκρανία λέγεται ότι θα μπορούσε να ανατρέψει την έκβαση του πολέμου. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica οι ΗΠΑ πιέζουν κατά κάποιο τρόπο το Κίεβο να προχωρήσει σε συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά. Η ανάκτηση της πόλης της Χερσώνας, που οι Ρώσοι είχαν ελέγξει από την 2α Μαρτίου, αποτελεί μιά καλή ευκαιρία για τους Ουκρανούς να αρχίσουν διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος. Αμερικανικά μέσα ανέφεραν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Δύσης προσβλέπουν σε μια «αναμενόμενη χειμερινή επιβράδυνση των μαχών ως ευκαιρία για να ξεκινήσει η διπλωματία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
Πάντως, κάθε άλλο παρά απαρατήρητες περνάνε οι φωνές που καθημερινά προστίθενται σε όσους στο δυτικό στρατόπεδο υποστηρίζουν την αναγκαιότητα έναρξης διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες πλευράς. Όπως του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε στο Φόρουμ για την Ειρήνη του Παρισιού με ηγέτες των κρατών του νότου που ζήτησαν «διαπραγματεύσεις» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τις συνέπειες του οποίου υφίσταται όλος ο κόσμος. «Αυτός ο πόλεμος πυροδοτεί την πείνα» στο «Νότιο ημισφαίριο» και ως εκ τούτου «δεν είναι πόλεμος των χωρών του Βορρά», είπε και ζήτησε την έναρξη μιας «διαπραγμάτευσης για την επίτευξη ειρήνης», διασφαλίζοντας ότι η Λατινική Αμερική θα «καθίσει γύρω από το τραπέζι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου