Ο πόλεμος έχει προκαλέσει παγκόσμια ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, οδηγώντας ξανά στην καύση άνθρακα, ενώ έχει καταστρέψει πέντε εκατ. στρέμματα δασικής έκτασης, είπε ο ουκρανός πρόεδρος προς την 27η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) που διεξάγεται στην Αίγυπτο.
> Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αποσπάσει την προσοχή των κυβερνήσεων από τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στην 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP27) που διεξάγεται στην Αίγυπτο. Χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική για την κλιματική αλλαγή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, στις τιμές των τροφίμων και στα δάση της Ουκρανίας.
«Αυτός ο ρωσικός πόλεμος έχει προκαλέσει μια ενεργειακή κρίση η οποία υποχρέωσε δεκάδες χώρες να ξαναρχίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα προκειμένου να μειώσουν τις τιμές ενέργειας για τους λαούς τους, που αυξάνονται σοκαριστικά λόγω σκόπιμων ενεργειών της Ρωσίας», δήλωσε ο Ζελένσκι. Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε «μια οξεία επισιτιστική κρίση στον κόσμο, η οποία έπληξε χειρότερα όσους υποφέρουν από τις υπάρχουσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», συμπληρώνοντας ότι «λόγω του πολέμου καταστράφηκαν 5 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης στην Ουκρανία σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών». Κατέληξε δε, λέγοντας ότι απαιτείται παγκόσμια συντονισμένη δράση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
> Είναι «προς το συμφέρον» των ΗΠΑ να διατηρήσουν επαφή με το Κρεμλίνο, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, επιβεβαιώνοντας τα σχετικά δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου ότι τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας παραμένουν ανοιχτά παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Σάλιβαν θεωρείται ότι είναι ένας από τους υψηλόβαθμους συμβούλους του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που εξακολουθεί να πιέζει για συζητήσεις με τη Ρωσία και είπε ότι η διατήρηση της επαφής με τη Μόσχα είναι προς «τα συμφέροντα κάθε χώρας που επηρεάζεται από αυτή τη σύγκρουση». «Ήμουν στο Κίεβο την Παρασκευή και είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον ομόλογό μου Αντρέι Γέρμακ, με τη στρατιωτική ηγεσία και επίσης να ενημερωθώ για τις απώλειες και το βαθμό της καταστροφής που έχει προκαλέσει ο πόλεμος του Πούτιν σε αυτή τη χώρα», είπε.
> Ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε σήμερα ότι προς το παρόν δεν είναι αναγκαίο να εκκενωθεί το Κίεβο ή κάποιες άλλες πόλεις που δεν είναι κοντά στη γραμμή του μετώπου στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Δήλωση που έγινε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και ύστερα από τις δηλώσεις του δημάρχου του Κιέβου που προειδοποίησε τους κατοίκους να ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η πόλη μπορεί να μείνει χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
> Η Ρωσία έχει ξεκινήσει να χτίζει αμυντικές δομές γύρω από την ελεγχόμενη πόλη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με την έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για να γίνει αυτό, αναφέρει η βρετανική έκθεση, δύο εργοστάσια παράγουν τσιμεντένιες πυραμιδικές αντιαρματικές κατασκευές, που είναι γνωστές ως «δόντια του δράκου». Η Μαριούπολη αποτελεί μέρος της «χερσαίας γέφυρας» της Μόσχας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, και βασική γραμμή επιμελητειακής επικοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου