08 Ιουνίου 2022

Γιατί το καρτέλ γάλακτος στις ΗΠΑ αφήνει τα μωρά νηστικά


Ηλιάνα Τεβουνά
Στη χώρα που περισσεύουν τα αυτόματα και ημιαυτόματα όπλα, το βρεφικό γάλα είναι εδώ και τρεις μήνες δυσεύρετο.

Ερώτηση που δεν είναι και τόσο ρητορική: «Μπορεί η πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη στον κόσμο που διαλαλεί κάθε τόσο τις επιδόσεις της στις επιστήμες, στην τεχνολογία και στον πλούτο…να ξεμείνει από βρεφικό γάλα;»

Απάντηση: «Μπορεί και παρά μπορεί!»

Αφορμή για σκέψη δίνει η σοβαρή έλλειψη σε βρεφικό γάλα που παρατηρείται από τον Μάρτιο σε μεγάλα (και μικρότερα) σούπερ-μάρκετ των ΗΠΑ. Όλα ξεκίνησαν όταν σοβαρές υγειονομικές παραβάσεις σε εργοστάσιο της εταιρίας Abbot στο Μίσιγκαν προκάλεσαν μόλυνση των προϊόντων με παθογόνους μικροοργανισμούς που στη συνέχεια (17 Φεβρουαρίου 2022) οδήγησαν στο θάνατο δύο βρέφη. Η υπόθεση πήρε εύλογα μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα την κινητοποίηση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και το κλείσιμο του εργοστασίου στο Μίσιγκαν.


Αυτή η εξέλιξη όμως έμελλε να προκαλέσει μία αλυσιδωτή εμπλοκή στην παραγωγή βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ αποκαλύπτοντας αφενός τον ασφυκτικό έλεγχο της συγκεκριμένης αγοράς από πέντε-έξι εταιρίες και αφετέρου ότι ο τομέας του βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ δεν είναι διόλου αυτό που λένε «ανοικτή αγορά». Πρόκειται για φρούριο που είναι ερμητικά κλειστό στις ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) βιομηχανίες του είδους…

Το κλείσιμο του εργοστασίου της Abbot στο Μίσιγκαν προκάλεσε επιπτώσεις τύπου ντόμινο καθώς η εταιρία πιθανώς για να αποφύγει μελλοντικά υψηλές αποζημιώσεις και για άλλα θύματα αποφάσισε να ανακαλέσει από μόνη της όλα τα γάλατα σκόνη για βρέφη, μεταξύ των οποίων και το Similac, το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια οικογένειες στις ΗΠΑ, ενώ ανέστειλε και τη λειτουργία του.


Η κίνηση της εταιρίας που ελέγχει το 40% της αγοράς βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ, προκάλεσε ελλείψεις. Οι επιπτώσεις του να είναι ένας τομέας της «ελεύθερης αγοράς» παραδομένη στα μονοπώλια αποκαλύφθηκε στη συνέχεια σε όλο του το μεγαλείο όταν οι εκατομμύρια γονείς άρχισαν πανικόβλητοι να διαπιστώνουν πως δεν υπήρχαν κουτιά βρεφικού γάλακτος ούτε στα σούπερ μάρκετ ούτε σε φαρμακεία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που είχε χτες βράδυ μία τηλεδιάσκεψη με διευθυντές των πέντε – έξι εταιριών που μονοπωλούν την αγορά των ΗΠΑ δήλωσε πως ενημερώθηκε για το θέμα  στις αρχές Απριλίου και πως τότε κινητοποίησε την κυβέρνηση.

Ενάμιση μήνα μετά, ανακοίνωσε τη δημιουργία αερογέφυρας με σκοπό την αύξηση των εισαγωγών βρεφικού γάλακτος από το εξωτερικό μέσω της επιχείρησης που ονομάστηκε «Fly Formula». Επιπλέον, αξιοποίησε τον νόμο περί Αμυντικής Παραγωγής, που χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, για να δοθούν κατά προτεραιότητα στα εργοστάσια παραγωγής βρεφικού γάλακτος τα απαραίτητα συστατικά.


Ποιοι ελέγχουν την αγορά

Στο μεταξύ έγινε ευρύτερα γνωστό αυτό που ήταν «κοινό μυστικό» στους κύκλους της βιομηχανίας: Οι εταιρίες Abbot, ByHeart, Bubs Australia, Reckitt και Perrigo et Gerber ελέγχουν την αγορά βρεφικού γάλακτος των ΗΠΑ με αποτέλεσμα όταν παρουσιαστεί πρόβλημα σε μία ή περισσότερες, να μπλοκάρει η αγορά και να παρουσιάζονται ελλείψεις…


Στην χτεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη του Μπάιντεν με τους διευθύνοντες συμβούλους των βιομηχανιών βρεφικού γάλακτος η Abbot δεν συμμετείχε ως το «μαύρο πρόβατο» που πιάστηκε στα πράσα.

Ωστόσο, διευθυντικά στελέχη του «καρτέλ» βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι ήξεραν τι θα επακολουθούσε στην αγορά.

Ο Ρόμπερτ Κλίβελαντ, αντιπρόεδρος της Reckitt, είπε για παράδειγμα πως γνώριζε «από την αρχή» ότι το κλείσιμο του εργοστασίου της Άμποτ στο Μίσιγκαν «θα ήταν ένα πολύ σοβαρό συμβάν». Ο Μάρεϊ Κέσλερ, επικεφαλής της Perrigo, επίσης παραδέχθηκε ότι πολύ γρήγορα συνειδητοποίησε ότι αυτό το συμβάν θα προκαλούσε «σοβαρές ελλείψεις». Ωστόσο δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να μην ανατραπεί ο «συσχετισμός δυνάμεων» και το μοίρασμα της πίτας μεταξύ των μελών του «καρτέλ».

Σε κάθε περίπτωση εάν κάτι βγήκε από αυτή την ιστορία προς τα έξω είναι ότι στη χώρα που περισσεύουν τα αυτόματα και ημιαυτόματα όπλα, το βρεφικό γάλα είναι δυσεύρετο, μεταξύ άλλων γιατί η… «ελεύθερη αγορά» τελικά δεν είναι καθόλου ελεύθερη αλλά ελεγχόμενη από μία χούφτα εταιρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου