Ενθαρρυμένη από τη συνεχή ροή όπλων των Δυτικών και ιδίως των Αμερικανών, η ουκρανική ηγεσία δηλώνει ότι επιδιώκει ενίσχυση των δυνάμεών της και υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων προς τα σύνορα, ώστε να… διαπραγματευτεί. Όμως ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η Δύση δεν πρέπει να ταπεινώνει τη Ρωσία, «ώστε τη μέρα που θα σταματήσουν οι μάχες, να μπορέσουμε να βρούμε μια διέξοδο μέσω της διπλωματίας». Την ίδια ώρα, οδομαχίες διεξάγονται στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, ενώ εκρήξεις καταγράφηκαν τη νύχτα και στο Κίεβο.
Δεν υπάρχει κανένα νόημα να διαπραγματευτεί το Κίεβο με την Μόσχα έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο προς τα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρωσία. Αυτή τη δήλωση έκανε ο εκ των ουκρανών διαπραγματευτών Μιχαΐλο Ποντόλιακς, όταν ρωτήθηκε σχετικά με μια προσφορά του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μεσολαβήσει για συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου. «Μέχρι να λάβουμε τα όπλα στο σύνολο τους, έως ότου ενισχύσουμε τις θέσεις μας, έως ότου απωθήσουμε (τις ρωσικές δυνάμεις) όσο το δυνατόν πιο πίσω στα σύνορα της Ουκρανίας, δεν υπάρχει κανένα νόημα να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις», είπε ο Ποντόλιακ σε τηλεοπτική μετάδοση. Ως προς τον ορίζοντα της σύγκρουσης, είπε ότι: «αυτό μπορεί να τραβήξει για άλλους δύο με έξι μήνες», είπε επίσης ο Ποντολιάκ.
Ο άλλος εκ της διαπραγματευτικής ομάδας των Ουκρανών Νταβίντ Αραχάμια δήλωσε πως η Ουκρανία θέλει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της θέσεις στο πεδίο με τη βοήθεια νέων παραδόσεων όπλων από τη Δύση πριν επαναρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στην Ουκρανία συστήματα πυραύλων ακριβείας HIMARS που θα της επιτρέψουν να πλήξει ρωσικές θέσεις από μεγαλύτερη εμβέλεια.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Δύση δεν πρέπει να ταπεινώνει τη Ρωσία, ώστε «ώστε τη μέρα που θα σταματήσουν οι μάχες, να μπορέσουμε να βρούμε μια διέξοδο μέσω της διπλωματίας». Δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του Κιέβου. Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα επέκρινε τον πρόεδρο της Γαλλίας περί «μη ταπείνωσης» της Ρωσίας, λέγοντας ότι αυτή η θέση θα μπορούσε «μόνο να ταπεινώσει τη Γαλλία». Καλύτερα να επικεντρωθούμε στο πώς να βάλουμε τη Ρωσία στη θέση της. Αυτό θα φέρει ειρήνη και θα σώσει ζωές», ανέφερε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο twitter. Ο γάλλος πρόεδρος είναι ένας από τους λίγους ηγέτες της Δύσης που προσπαθεί να διατηρήσει ένα διάλογο με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο πεδίο των συγκρούσεων, «οδομαχίες» μαίνονται στο κέντρο της Σεβεροντονέτσκ, της στρατηγικής σημασίας πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν την επίθεσή τους με στόχο να ελέγξουν όλη την κοιλάδα του Ντονμπάς. «Η κατάσταση στη Σεβεροντονέτσκ, όπου οι οδομαχίες συνεχίζονται, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη» δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε βίντεο που μεταδόθηκε τις προηγούμενες νυχτερινές ώρες, στο οποίο έκανε λόγο για «αεροπορικές επιδρομές, πυρά του πυροβολικού και συνεχείς ρίψεις ρουκετών».
Σύμφωνα με τη Ρωσία, οι ουκρανοί στρατιώτες αποσύρονται από την πόλη. «Μονάδες του ουκρανικού στρατού που έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες στη διάρκεια των μαχών για τη Σεβεροντονέτσκ (έως και κατά 90% σε πολλές μονάδες), υποχωρούν προς τη Λισιτσάνσκ», μια γειτονική πόλη, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Από την πλευρά του, το Κίεβο ισχυρίζεται ότι μάχεται για την ανακατάληψη της πόλης. Οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην πόλη και να καταλάβουν μεγάλο μέρος της, χωρίζοντάς τη στα δύο. Όμως οι στρατιώτες μας κατάφεραν να αναπτυχθούν και πάλι, να δημιουργήσουν γραμμή άμυνας. Αυτή τη στιγμή κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο» της Σεβεροντονέτσκ, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Στριού.
Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί και στο Κίεβο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο. «Εκρήξεις στις περιοχές Νταρνίτσκι και Ντνιπρόβσκι της πρωτεύουσας» έγραψε στο Telegram. Κάτοικοι αναφέρουν ότι είδαν καπνό πάνω από την πόλη μετά τις εκρήξεις. Νωρίτερα οι σειρήνες προειδοποίησης για αεροπορικές επιδρομές είχαν ηχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του Κιέβου.
Στον ενεργειακό πόλεμο, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι δυτικές κυρώσεις δεν θα έχουν επιπτώσεις στις πετρελαϊκές εξαγωγές της χώρας του και προέβλεψε για φέτος ένα μεγάλο άλμα στα κέρδη της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας. «Με το επίπεδο των τιμών που καθιερώθηκε ως αποτέλεσμα των πολιτικών της Δύσης, δεν έχουμε υποστεί δημοσιονομικές απώλειες», δήλωσε ο Λαβρόφ μιλώντας σε σταθμό της τηλεόρασης των Σέρβων της Βοσνίας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Αντιθέτως, φέτος θα αυξήσουμε σημαντικά τα κέρδη από την εξαγωγή των ενεργειακών πόρων μας». «Το πετρέλαιο, γενικά μιλώντας, δεν εξαρτάται από την πολιτική, υπάρχει ζήτηση γι’ αυτό… έχουμε εναλλακτικές αγορές για να πουλήσουμε, στις οποίες αυξάνουμε ήδη της πωλήσεις», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου