04 Μαΐου 2022

Παραίτηση Λετζέρι (επικεφαλής της Frontex): Νίκη της ερευνητικής δημοσιογραφίας, ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η παραίτηση του διευθυντή της Frontex αποτελεί ύψιστη δικαίωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 τις συνεχείς και τεκμηριωμένες αποκαλύψεις για την εμπλοκή της Frontex στις ελληνικές επαναπροωθήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο που οδήγησε στην παραίτηση του κ. Λετζέρι ύστερα από ενάμιση χρόνο.

H αδιάκοπη έρευνα συνεργαζόμενων δημοσιογραφικών ομάδων από μέσα ενημέρωσης όλης της Ευρώπης, με προεξάρχοντα τον ρόλο του γερμανικού περιοδικού Spiegel και της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής ομάδας Lighthouse Reports, προκάλεσε σειρά ερευνών από θεσμικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων της ίδιας της Frontex, του Ευρωκοινοβουλίου και της OLAF, και στάθηκε εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου.

Η παραίτηση Λετζέρι αποτελεί επίσης δεινή ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της πολιτικής της στα σύνορα, όσο και του τρόπου που επιχείρησε να λοιδορήσει και να ελέγξει τη δημοσιογραφική έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο κ. Λετζέρι βρισκόταν ήδη στο μικροσκόπιο της έρευνας της OLAF και του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός τον υποδεχόταν πλέκοντάς του το εγκώμιο στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης τον επισκεπτόταν στα γραφεία του στη Βαρσοβία και φρόντιζε να συναντιέται μαζί του σε κάθε ευκαιρία, απονέμοντάς του μάλιστα βραβείο για τις υπηρεσίες του.

Την ίδια ώρα, ο Κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του αρνούνταν –χωρίς αξιόπιστη έρευνα– τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις σε Εβρο και Αιγαίο, κατασκευάζονας εσωτερικούς εχθρούς και χαρακτηρίζοντας δημοσιογράφους «όργανα της τουρκικής προπαγάνδας». Είναι χαρακτηριστική η αντιμετώπιση που επιφύλαξαν η κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά μέσα στην Ολλανδή δημοσιογράφο Ιγκερμποργκ Μπέιγκελ, που έθεσε ευθέως το θέμα στον πρωθυπουργό, για να εισπράξει μια οργισμένη παραληρηματική απάντηση, στην οποία ο Κ. Μητσοτάκης υιοθετούσε τον ψευδή και παραπλανητικό ισχυρισμό της Frontex ότι οι επαναπροωθήσεις ήταν τάχα «παρεμπόδιση αναχώρησης».

Τέλος, η παραίτηση Λετζέρι εκθέτει το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αδημοσίευτο ακόμη, που διαπιστώνει ότι ουδέν μεμπτόν έπραξαν οι ελληνικές αρχές και κρίνει αναξιόπιστες τις αποκαλύψεις του ευρωπαϊκού Τύπου.

Ενώ η παραίτηση Λετζέρι αφορά κατεξοχήν τις ελληνικές επαναπροωθήσεις, καμία παραίτηση της φυσικής ή πολιτικής ηγεσίας των δυνάμεων ασφαλείας δεν έχει ζητηθεί στην Ελλάδα.

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ, επίσης:

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert


Ο επικεφαλής της Frontex αναγκάστηκε –υπό το βάρος αμέτρητων στοιχείων για τις ελληνικές επαναπροωθήσεις με δικές του «πλάτες»– να παραιτηθεί. ● Κόλαφος το πόρισμα της OLAF για τον ίδιο και άλλα δύο ανώτατα στελέχη της υπηρεσίας που συγκάλυπταν την παράνομη δραστηριότητα του Λιμενικού. ● Μητσοτάκης - Μηταράκης θα συνεχίσουν να καμαρώνουν τον έκπτωτο αξιωματούχο; ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου