Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Βασίλη Λιόση σε ελεύθερη πρόσβαση σε μορφή e-book.
Το βιβλίο, το οποίο είναι αφιερωμένο στον λαό της Κούβας, επιχειρεί μια επισκόπηση στις δεξαμενές σκέψης και τη πρακτική των αμερικανικών κυβερνήσεων.
«Η Ουκρανία αποτελεί ένα από τα πλέον σύνθετα ζητήματα που έχουν προκύψει συνολικά στον 20ο και 21ο αιώνα. Μία βασική παράμετρος του πολέμου σήμερα είναι ο αμερικανικός παράγοντας (και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά;). Σκοπός του παρόντος κειμένου είναι μία ανασκόπηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από τότε που οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη στον κόσμο, φτάνοντας στο σήμερα. Δεν θα αποφύγουμε, βεβαίως, μία μικρή έστω αναφορά και για την πριν τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο Αμερική. Ειδικά για την τωρινή φάση θα επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε τη στάση της αμερικανικής πλευράς στο ουκρανικό.
Σε ένα μικρό κείμενο για ένα τόσο τεράστιο θέμα είναι αυτόδηλο πως δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι πλευρές του ζητήματος και με μία σχετική πληρότητα. Θα επιχειρήσουμε ευσύνοπτα να περιγράψουμε την πορεία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ μέσα από την παγκόσμια οικονομική της πολιτική, τις διαφορετικές προσεγγίσεις διανοητών και δεξαμενών σκέψης, τις πολιτικές που εφάρμοσαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ», αναφέρει στον Πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας.
Και από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
"Η πρωτοκαθεδρία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού πλησιάζει στο να κλείσει τον αιώνα. Η δύναμη των ΗΠΑ εδράζεται στην οικονομική και στρατιωτική τους ισχύ. Η Αμερική έχει διαπράξει αναρίθμητα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ανακόπτοντας με αυτόν τον τρόπο την κοινωνική πρόοδο. Σήμερα με την οικονομία της να αντιμετωπίζει προβλήματα, βλέπει άλλες δυνάμεις να αμφισβητούν την ηγεμονία της. Το αν θα γίνουν ανακατατάξεις και αν οι ΗΠΑ θα απολέσουν τον ηγεμονικό τους ρόλο, είναι ένα ζητούμενο.
Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται οι διαφορετικές σχολές της αμερικανικής διπλωματίας και πώς αυτές εκφράστηκαν στην πράξη. Ξεκινάει μία αναδρομή από το δόγμα Μονρόε φτάνοντας μέχρι και την περίοδο της προεδρίας Μπάιντεν. Αφορμή για τη συγγραφή του ανά χείρας βιβλίου αποτέλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επομένως, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και ΗΠΑ-Κίνας δεν έμειναν έξω από την προβληματική των κειμένων που περιέχονται στο βιβλίο.
Σε κάθε περίπτωση ας κρατήσουμε το κάλεσμα του Τσε: «Όλη μας η δράση είναι μια πολεμική κραυγή ενάντια στον ιμπεριαλισμό και ένα σάλπισμα για την ενότητα των λαών ενάντια στον μεγάλο εχθρό του ανθρώπινου γένους: τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής»".
Με πληροφορίες από το thepressproject
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου