EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ |
Στην Ελλάδα του 2022 ο σπουδαίος συγγραφέας Τζόναθαν Κόου θα μπορούσε να γράψει τη βαλκανική εκδοχή του αριστουργήματός του στο οποίο περιγράφει την Αγγλία της δεκαετίας του '80.
Καταβαράθρωση των εργατικών δικαιωμάτων και των συνδικάτων, απόλυτη κυριαρχία των διαπλεκόμενων μέσων μαζικής ενημέρωσης, δυσώδης δημόσια σφαίρα, κατασυκοφάντηση των κοινωνικών αγώνων, απολυταρχικές πολιτικές και ασφαλώς μια ασύδοτη πολιτική και οικονομική ελίτ που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα και τους πόρους σε μια κατ' όνομα ελεύθερη αγορά.
Αυτό ακριβώς το σκηνικό που στήνει ο Κόου στο εμβληματικό μυθιστόρημά του «Τι ωραίο πλιάτσικο» ζούμε με ένταση από το καλοκαίρι του 2019, όταν οι νοσταλγοί της Θάτσερ ανέλαβαν τα ηνία της χώρας μας.
Η «σιδηρά κυρία», που έχτισε όλη την πολιτική της πάνω στην ιδέα ότι «δεν υπάρχει κοινωνία, μόνο άτομα», έβαλε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρό της το κράτος πρόνοιας. Μία από τις πιο σκληρές εμμονές της ήταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οπως αποκαλύφθηκε δεκαετίες μετά την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία και τον αποχαρακτηρισμό κυβερνητικών εγγράφων, ήθελε να το διαλύσει ολοκληρωτικά.
Τα χνάρια της ακολουθεί η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, πλήρως αφοσιωμένη στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, και χωρίς καμία αντίδραση παραδίδει το ΕΣΥ στους επιχειρηματίες της Υγείας. Αυτό αποτυπώνεται με ενάργεια στο νομοσχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» που κατατέθηκε στη Βουλή.
Και ενώ η πανδημία απέδειξε με δραματικό τρόπο και αβάσταχτο φόρο αίματος την τεράστια ανάγκη για ένα στιβαρό, ανθεκτικό, πλήρως στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση το συρρικνώνει σε όλα τα επίπεδα ανοίγοντας ολόκληρο το πεδίο στους ιδιώτες.
Από τα νοσοκομεία που απαξιώνει μέχρι την Πρωτοβάθμια Υγεία που συγχωνεύει, από τον ΕΟΠΥΥ, τον οποίο μετατρέπει σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, μέχρι και τον «προσωπικό γιατρό» που θα λειτουργεί σαν «κόφτης» στην πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία.
Η κρίση που θα προκαλέσουν αυτές οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του δημόσιου αγαθού της υγείας σε εμπόρευμα πολυτελείας θα κάνει την κρίση του 2012, με τα εκατομμύρια ανασφάλιστους εκτός περίθαλψης, να φαίνεται παροδική δυσκολία.
Η μεγάλη έφοδος στις δημόσιες δομές, τις υποδομές και την τσέπη των πολιτών ξεκίνησε. Αλλά η κοινωνία δεν θα την επιτρέψει.
-ΔΙΑΒΑΣΤΕ, αναλυτικά, στο ρεπορτάζ της Ντάνι Βέργου ("ΕφΣυν") για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου