Οσο κι αν επιχείρησε το μέγαρο Μαξίμου να διαστρεβλώσει τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» μέσω των απαντήσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου και των μέσων ενημέρωσης που φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας Πέτσα, δεν κατόρθωσε να κρύψει την ουσία της κριτικής μας που συνοψίζεται στο αυτονόητο, ότι δηλαδή το μόνο που συνδέει τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου με το Τατόι είναι η συγγενική του σχέση με τον έκπτωτο μονάρχη της Ελλάδας.
Είναι αστείο βέβαια να καταλογίζει η κυβέρνηση σ’ εμάς ή στον ΣΥΡΙΖΑ «συνωμοσιολογικές θεωρίες» για την επιστροφή του Γκλίξμπουργκ στον θρόνο του. Αυτό βέβαια είναι αδύνατον να συμβεί. Ομως είναι εντελώς απαράδεκτο να λειτουργήσει το Τατόι ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την καταστροφική πολιτική της δυναστείας των Γκλίξμπουργκ στην Ελλάδα και η αποκατάστασή του να συνοδευτεί με την αναθεώρηση της πρόσφατης Ιστορίας μας και την άρση της οριστικής πολιτικής καταδίκης της βασιλικής οικογένειας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο οποιοσδήποτε ρόλος του Καρόλου στην «αξιοποίηση» του Τατοΐου.
Τμήμα από το κτήμα του Τατοΐου που... κινδυνεύει να αξιοποιηθεί με την «τεχνογνωσία» του Κάρολου | EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ |
Αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Ποια είναι τελικά η περίφημη «τεχνογνωσία» του πρίγκιπα Καρόλου, την οποία θέλησε να μεταδώσει στον Ελληνα πρωθυπουργό φιλοξενώντας τον στην έπαυλη Dumfries House στη Σκοτία; Και τι σημαίνει αυτή η τεχνογνωσία για τον τρόπο που σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης να αξιοποιήσει το τεράστιο κτήμα και τα δεκάδες κτίσματα στο Τατόι;
Σύμφωνα με δημοσιεύματα και ρεπορτάζ στο σύνολο σχεδόν του βρετανικού Τύπου, ο τρόπος απόκτησης, η διαχείριση και κυρίως η χρηματοδότηση αυτής της βασιλικής έπαυλης του 18ου αιώνα κρύβουν πολλά μυστικά, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ακόμα και σκανδαλώδη. Η πιο πρόσφατη πτυχή αυτής της σκοτεινής οικονομικής διαχείρισης βρίσκεται ακόμα και σήμερα υπό διερεύνηση, με μια έρευνα της μητροπολιτικής βρετανικής αστυνομίας να έχει διαταχθεί πριν από δύο μήνες, τον Φεβρουάριο του 2022. Την υπόθεση ασφαλώς γνωρίζει και το επιτελείο του Μαξίμου. Ακόμα κι αν το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν διαβάζει τις βρετανικές εφημερίδες και δεν παρακολουθεί τα ρεπορτάζ του BBC, είναι κάπως δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι δεν γνωρίζει τα τηλεγραφήματα του επίσημου ελληνικού πρακτορείου ειδήσεων.
Δωρεές έναντι τίτλων
Είναι πράγματι το ΑΠΕ-ΜΠΕ που κατέγραψε την είδηση αυτή σε τηλεγράφημα με τίτλο «Βρετανία: Ερευνα της Σκότλαντ Γιαρντ για το σκάνδαλο στο Ιδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου» (16.2.2022). Το τηλεγράφημα αναφέρει: «Την έναρξη έρευνας για τις υποψίες ότι δωρεές προς το ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου είχαν ως αντάλλαγμα την απόδοση τιμητικών τίτλων και σε μία περίπτωση τη διευκόλυνση της απόκτησης της βρετανικής υπηκοότητας σε Σαουδάραβα επιχειρηματία, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ».
Ο Κάρολος με τον στενότερο συνεργάτη του Μάικλ Φόσετ, ο οποίος οργάνωνε τη σκανδαλώδη χρηματοδότηση του Dumfries House. | Andrew Milligan/PA via AP |
Η ανακοίνωση αυτή της Σκότλαντ Γιαρντ ανέφερε ότι «η Μητροπολιτική Αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για ισχυρισμούς περί παραβιάσεων του νόμου 1925 σχετικά με τους τιμητικούς τίτλους» και διευκρίνιζε ότι δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ πρόσθετε ότι «η αστυνομία ήρθε σε επαφή “με πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι διαθέτουν σχετικές πληροφορίες” και είχαν σχέση με το Ιδρυμα του πρίγκιπα, ο οποίος “χορήγησε ορισμένα συναφή έγγραφα”».
Ενδιαφέρον έχει και η συνέχεια του τηλεγραφήματος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο θυμίζω ότι ελέγχεται απολύτως από την ελληνική κυβέρνηση και επομένως δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί από τους πολιτικούς του προϊσταμένους στο μέγαρο Μαξίμου:
«Ο πρώην προσωπικός βοηθός του πρίγκιπα Καρόλου Μάικλ Φόσετ βαρύνεται από υποψίες ότι εκμεταλλεύθηκε την επιρροή του για να βοηθήσει τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Μαχφούζ Μαρέι Μουμπάρακ μπιν Μαχφούζ, γενναιόδωρο δωρητή του Ιδρύματος, να λάβει παράσημο. Σύμφωνα με τους “Sunday Times”, ο Σαουδάραβας παρασημοφορήθηκε κατά τη διάρκεια ιδιωτικής τελετής στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ τον Νοέμβριο 2016. Η εκδήλωση δεν περιλαμβανόταν στη δημοσιευμένη επίσημη λίστα των βασιλικών εκδηλώσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η παρασημοφόρηση διευκόλυνε την απόκτηση της βρετανικής υπηκοότητας από τον επιχειρηματία.
Ντοκουμέντο: το e-mail με το πρόγραμμα μιας βραδιάς στο Dumfries House έναντι 100.000 λιρών. Εκτός από το φαΐ και τη διανυκτέρευση προσφερόταν και συνάντηση με τον Κάρολο. |
Ο Μαχφούζ Μαρέι Μουμπάρακ μπιν Μαχφούζ, ο οποίος αρνείται κάθε κατηγορία, είχε χρηματοδοτήσει με μεγάλα χρηματικά ποσά σχέδια του Ιδρύματος του πρίγκιπα Καρόλου. Ο Μάικλ Φόσετ παραιτήθηκε τον Νοέμβριο 2021. Παράλληλα, ο βρετανικός Τύπος αποκάλυψε ότι το Ιδρυμα του μελλοντικού βασιλιά έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εκ μέρους Ρώσου χορηγού, πράγμα που προκάλεσε την έναρξη έρευνας του ανεξάρτητου οργανισμού που ρυθμίζει τις δραστηριότητες των φιλανθρωπικών οργανώσεων στην Σκωτία. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος παραιτήθηκε αρνούμενος οποιαδήποτε ευθύνη».
«Απαραίτητος» βοηθός
Αλλά και λίγο καιρό νωρίτερα, τον περασμένο Νοέμβριο, το ΑΠΕ είχε εκτενές σχετικό ρεπορτάζ, στο οποίο μάλιστα περιγράφεται και η αντίδραση του Καρόλου. Το τηλεγράφημα τιτλοφορείται «Βρετανία: Το “δεξί χέρι” του πρίγκιπα Καρόλου, ο Μάικλ Φόσετ, παραιτήθηκε από τη διεύθυνση του Ιδρύματος του διαδόχου του βρετανικού θρόνου έπειτα από σκάνδαλο διαφθοράς» (12.11.2021).
Στο κείμενο αναφέρεται με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το σκάνδαλο, καθώς και το ότι το Ιδρυμα του πρίγκιπα σταματά «να χρησιμοποιεί την εταιρεία του Φόσετ, την Premier Mode, η οποία οργάνωνε εκδηλώσεις για το φιλανθρωπικό ίδρυμα που κόστιζαν εκατοντάδες χιλιάδες στερλίνες». Αλλά ο Φόσετ ήταν ο πιο στενός συνεργάτης του Καρόλου, γενικός διευθυντής του The Prince’s Foundation: «Ο Φόσετ άρχισε ως απλός υπηρέτης στα βρετανικά ανάκτορα και ανέβηκε στην ιεραρχία του βασιλικού οίκου μέχρι που έγινε προσωπικός βοηθός του διαδόχου. Βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί επανειλημμένα στη σχέση των δύο, επικαλούμενα δήλωση του Καρόλου σε φίλους του πως ο Φόσετ ήταν ο μοναδικός βοηθός του τον οποίο θεωρούσε απαραίτητο».
Για το πόσο στενές υπήρξαν οι σχέσεις του Φόσετ με τον Κάρολο μαρτυρά το γεγονός ότι είχε κατηγορηθεί και πριν από πολλά χρόνια, αλλά ο πρίγκιπας της Ουαλίας τον κράτησε δίπλα του: «Το 2003 ο Φόσετ παραιτήθηκε από τη θέση του προσωπικού υπηρέτη του πρίγκιπα έπειτα από μια επικριτική εσωτερική έκθεση για τον τρόπο που διηύθυνε το γραφείο του πρίγκιπα, στην οποία περιγραφόταν ως ένας καθόλου δημοφιλής άνθρωπος που εκφόβιζε το υπόλοιπο προσωπικό και δεχόταν πολύτιμα δώρα, αν και η έκθεση τον απάλλασσε από κατηγορίες για διαφθορά ή ανάρμοστη δραστηριότητα. Ωστόσο ο Φόσετ παρέμεινε κοντά στον Κάρολο και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ιδιωτικής εταιρείας του πρίγκιπα».
Με 100.000 λίρες
Η υπόθεση έγινε αφορμή να γελοιοποιηθεί πλήρως ο Κάρολος στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, γιατί αποκαλύφθηκε ολόκληρη βιομηχανία προσέλκυσης «χορηγών» για το Dumfries House, με αντίτιμο την προσφορά «μιας νύχτας με τον πρίγκιπα για 100.000 λίρες». Η εφημερίδα «Mail on Sunday» αποκάλυψε ηλεκτρονικό μήνυμα με τις λεπτομέρειες του προγράμματος: «Αποκλειστικό: Πωλείται ο Κάρολος. Διεξάγεται έρευνα από τη φιλανθρωπική οργάνωση του Πρίγκιπα γιατί αποκαλύφθηκε ότι προσφερόταν στους χορηγούς δείπνο με τον Κάρολο και μια διανυκτέρευση στο Dumfries House έναντι 100.000 λιρών. Το e-mail αναφέρει ότι ο Κάρολος θα είχε συνομιλία με κάθε επισκέπτη και θα έβγαζε μαζί του φωτογραφία» (28.9.2021). Κάτι δηλαδή παρόμοιο με αυτό που συνέβη με τη συνάντηση Καρόλου-Μητσοτάκη. Και μάλιστα το πρόγραμμα που περιέγραφε το αποκαλυπτικό e-mail είναι πανομοιότυπο μ’ αυτό που είδαμε να ακολουθείται στην επίσκεψη Μητσοτάκη.
Δεν υπονοώ ότι ο πρωθυπουργός κατέβαλε κάποιο ποσό για τη συνάντηση. Η δική του προσφορά προς τον Κάρολο ήταν να τον στηρίξει με την παρουσία του σε μια στιγμή που η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας διέρχεται μια μεγάλη κρίση. Γιατί βέβαια η υπόθεση Φόσετ είναι απλά το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά αποκαλύψεων για τον τρόπο που χρηματοδοτήθηκε το αμαρτωλό πρότζεκτ του Dumfries House. Εντελώς ενδεικτικά:
● Πριν από λίγο καιρό αποδείχτηκε ότι ο Ντμίτρι Λέους, ένας Ρώσος τραπεζίτης που είχε καταδικαστεί το 2004 για ξέπλυμα χρήματος στη Ρωσία, κατέθεσε πάνω από 500.000 λίρες ως δωρεά στο Ιδρυμα του πρίγκιπα, το οποίο εδρεύει στο Dumfries House, όταν επιχειρούσε να του δοθεί άδεια για μόνιμη διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη σχετική αίτησή του επισυνάπτονταν οι ευχαριστήριες επιστολές από τον πρίγκιπα. Μετά τις αποκαλύψεις, η πρόσκλησή του στο Dumfries House ανακλήθηκε και επιστράφηκε η χορηγία του στις αρχές του 2021.
● Αλλά ακόμα και η αρχική χρηματοδότηση του Dumfries House συνδέεται με ακόμα έναν Ρώσο ολιγάρχη, τον τραπεζίτη Ρούμπεν Βαρντανιάν, στον οποίο ανατέθηκε το 2013 από τον Κάρολο να συγκεντρώσει χορηγούς για να ξεπληρωθούν τα δάνεια που τον έπνιγαν. Αλλά η τράπεζα του Βαρντανιάν διαχειριζόταν ένα δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών που μετέφεραν δισεκατομμύρια από τη Ρωσία. Μια διεθνής έρευνα αποκάλυψε πώς το δίκτυο λάμβανε χρήματα από εταιρείες που συνδέονταν με μεγάλες απάτες («Prince Charles charity link to Russian offshore network», «BBC News», 4.3.2019).
Η τηλεδιάσκεψη
Τι από όλα αυτά θα μεταφέρει ο κ. Μητσοτάκης στο Τατόι; Και τι από όλα αυτά ανέλυσε ο Κάρολος στην τηλεδιάσκεψη με το Ελληνικό Συμβούλιο του οργανισμού Sustainable Markets Initiative (SMI) που έχει ιδρύσει ο ίδιος; Για την ιστορία σημειώνω ότι η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και μετείχε η αφρόκρεμα του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου που έχει δεχτεί να εκπροσωπεί το δημιούργημα του Καρόλου στην Ελλάδα. Ασφαλώς τα πρακτικά αυτής της τηλεδιάσκεψης θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου