13 Μαΐου 2022

79Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Οι Ρώσοι απειλούν τους Δυτικούς με αντίποινα, προειδοποιώντας για σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας


Γράφει ο
 

Η γνωστοποίηση της ηγεσίας της Φινλανδίας να ετοιμάσει τη χώρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από όλη την ρωσική ηγεσία η οποία απειλεί με στρατιωτικά αντίποινα τους ΝΑΤΟϊκούς και οικονομικά αντίμετρα στις κυρώσεις των Δυτικών κατά της Ρωσίας. Είναι απειλή για την Ρωσία που θα προκαλέσει συμμετρική απάντηση, δήλωσε ο Πεσκόφ. Άμεση και ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, βλέπει ο Μενβέντεφ. Η Δύση είναι έτοιμη να θυσιάσει τον υπόλοιπο κόσμο για την παγκόσμια κυριαρχία, προειδοποιεί ο Πούτιν. Την ίδια ώρα, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωνε ότι η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας θα μειωθεί κατά ένα τρίτο. «Να καθίσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι», ζητάει ο τραπεζίτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Η ρωσική ηγεσία αντέδρασε άμεσα και συντονισμένα στα νέα από το Ελσίνκι, τα οποία ενισχύουν τα επιχειρήματα της Μόσχας για την πραγματική αιτία της ουρκανικής σύγκρουσης. Σχολιάζοντας την επιθυμία της Φινλανδίας να μπει στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι αποτελεί «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Φινλανδία «βαδίζει» στα ίδια μη φιλικά βήματα προς τη Ρωσία που έκανε η ΕΕ, κάτι που προκαλεί λύπη και αποτελεί λόγο για μια συμμετρική απάντηση. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι όλοι θέλουν να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν θα κάνει τον κόσμο ή την Ευρώπη πιο σταθερή. Ερωτηθείς ποια μορφή θα έχει η απάντηση της Ρωσίας, ο Πεσκόφ είπε: «Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία επέκτασης του ΝΑΤΟ, ο βαθμός στον οποίο η στρατιωτική υποδομή θα πλησιάσει τα σύνορά μας».

Η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει με αντίποινα στην απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. «Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ριζική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας». «Η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει με αντίποινα, τόσο στρατιωτικής-τεχνικής φύσεως όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει να προκύπτουν απειλές για την εθνική της ασφάλεια», γνωστοποίησε.

Στην αύξηση της πιθανότητας μιάς άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σήμερα αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, ο Μεντβέντεφ έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram: «Στο πλαίσιο του πολέμου δια αντιπροσώπου που εξαπέλυσαν οι δυτικές χώρες στη Ρωσία, θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά πολύ ξεκάθαρα πράγματα που είναι ήδη τόσο προφανή σε όλους τους λογικούς ανθρώπους:

«Η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ, η εκπαίδευση των στρατευμάτων της να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, η αποστολή μισθοφόρων και η διεξαγωγή ασκήσεων από τις χώρες της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας αντί του ”πολέμου τους δια αντιπροσώπου”. – Μια τέτοια σύγκρουση έχει πάντα τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο. – Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».

Προηγουμένως, ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός της χώρας Σάνα Μάριν γνωστοποιούσαν ότι η Φινλανδία «πρέπει να υποβάλει αίτηση» για ένταξη στο ΝΑΤΟ εντός ημερών. Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι: Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα που απαιτούνται ακόμη για τη λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθούν γρήγορα εντός των επόμενων ημερών.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση της Φινλανδίας. Ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Φινλανδία θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ. Ο δε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για ιστορικό βήμα.

Η Ρωσία «είναι σήμερα η πιο άμεση απειλή για την παγκόσμια τάξη, με τον βάρβαρο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και την ανησυχητική συμφωνία της με την Κίνα», δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα. «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, συνταράσσει την καρδιά της διεθνούς τάξης, και στην Ασία. Δεν πρέπει να γίνει ανεκτή», τόνισε από την πλευρά του ο Κισίντα, η κυβέρνηση του οποίου έχει υιοθετήσει μέρος των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ιδίως στον χρηματοοικονομικό τομέα και σε αυτόν της ενέργειας. «Θεωρούμε ότι η Κίνα πρέπει να επαναβεβαιώσει ότι θα υπερασπιστεί το πολυμερές σύστημα από το οποίο επωφελήθηκε για να αναπτυχθεί», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωνε ότι: Η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας θα μειωθεί κατά ένα τρίτο. Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων, σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, δηλαδή μείωση σχεδόν 30% έπειτα από την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί την προηγουμένη.

Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη γι’ αυτό. Η Ουκρανία δηλώνει εδώ και δύο ημέρες ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τις παραδόσεις μέσω των εγκαταστάσεων της Σοχρανίβκα, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, λόγω της παρουσίας ρωσικών δυνάμεων, και ζήτησε από την Gazprom να αυξήσει τον όγκο του φυσικού αερίου που διοχετεύεται σε άλλο σταθμό της, αυτόν στην Σούτζα.

Η Μόσχα από την άλλη πλευρά δηλώνει ότι η διαμετακόμιση μπορεί να γίνει μέσω του σταθμού της Σοχρανίβκα, καθώς μια αλλαγή της ροής προς τον σταθμό της Σούτζα είναι αδύνατη. Πάντως, η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας και του αγωγού YamalEurope, αφότου η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις κατά της εταιρείας που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου. Η δε Γερμανία ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε μείωση 25% του όγκου του φυσικού αερίου που διοχετεύτηκε μέσω ενός από τους βασικούς αγωγούς διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Πάντως, 26 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές σε ρούβλι και άλλες 14 ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με πληροφορίες. Άλλωστε και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν δεν δίστασε να πει ότι δεν θα ήταν κακό να γίνονται οι πληρωμές για τις ρωσικές προμήθειες σε ρούβλια. «Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια στην Gazprom», παραδέχτηκε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και κατά την χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο εκ των κορυφαίων ηγετικών στελεχών του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στη Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica, o ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια αυτά, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».

Η σύγκρουση στην Ουκρανία, η όλη αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας και ο ευρύτερος οικονομικός και ενεργειακός πόλεμος που έχει ξεσπάσει, έκανε τον ρώσο πρόεδρο να προειδοποιήσει για τις παγκόσμιες συνέπειες. Όπως δήλωσε χθες: Μια σειρά χώρες βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με την απειλή της πείνας και αν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας συνεχιστούν, τότε η ΕΕ μπορεί επίσης να βρεθεί αντιμέτωπη με τις συνέπειες οι οποίες θα είναι δύσκολο να αντιστραφούν. Υπεύθυνες πλήρως είναι οι ελίτ των Δυτικών χωρών οι οποίες για τη διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας είναι έτοιμες να θυσιάσουν τον υπόλοιπο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου