04 Αυγούστου 2021

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC): Ένας στους τρεις Ευρωπαίους και πάνω από 1,3 εκ. Ελληνες αδυνατούν να πάνε διακοπές μίας εβδομάδας - Στη χειρότερη θέση της Ε.Ε. η Ελλάδα

© | Dreamstime.com

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους δεν αντέχει οικονομικά διακοπές μίας εβδομάδας

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) σημειώνει ότι οι διακοπές δεν θα πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους και τονίζει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι μισθοί δεν θα είναι ποτέ τόσο χαμηλοί αφήνοντας τους εργαζόμενους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας

Το χαμηλό επίπεδο των αμοιβών είναι η αιτία του γεγονός ότι το 28% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας εκτός σπιτιού, όπως δείχνει μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).

Η μελέτη της ETUC, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, διεξήχθη στο πλαίσιο εκστρατείας για τη βελτίωση του εισοδήματος εργασίας στην Ε.Ε. και όπως σημειώνεται «οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αμοιβές σε επίπεδο φτώχειας είναι μεταξύ των 35 εκατομμυρίων φτωχότερων Ευρωπαίων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές το καλοκαίρι».

«Ενώ η πρόσβαση στις διακοπές αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος παραμένουν στην πλειονότητά τους αποκλεισμένες», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ETUC.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat, το 28% των πολιτών της Ε.Ε. δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας εκτός σπιτιού, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σε 59,5% για τα άτομα με εισόδημα κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας (ποσοστό 60% του μέσου όρου).

Η αρνητική πρωτιά ανήκει στην Ελλάδα όπου οι πολίτες που ζουν με τον κίνδυνο της φτώχειας και που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές έστω μίας εβδομάδας φτάνουν το 88,9% (ή 1,38 εκατομμύρια), ενώ ακολουθούν η Ρουμανία (86,8%), η Κροατία (84,7%), η Κύπρος (79,2%) και η Σλοβακία (76,1%).

Η Ιταλία καταγράφει τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό ατόμων σε αυτήν την κατηγορία με 7 εκατομμύρια, ενώ ακολουθείται από την Ισπανία (4,7 εκατομμύρια), τη Γερμανία (4,3 εκατομμύρια), τη Γαλλία (3,6 εκατομμύρια) και την Πολωνία (3,1 εκατομμύρια).

Η «ανισότητα των διακοπών»

Η ETUC υπογραμμίζει το πρόβλημα το οποίο ονομάζει «ανισότητα των διακοπών» και το οποίο έχει εντάξει στις προσπάθειές της να ενισχύσει το σχέδιο οδηγίας της Ε.Ε. για επαρκείς ελάχιστους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το σχέδιο θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το καλοκαίρι και η ETUC συνεργάζεται με τους ευρωβουλευτές για να εισαγάγει ένα «όριο ευπρέπειας» στη νομοθεσία, το οποίο πρέπει να διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους, παρέχοντας αύξηση μισθών σε πάνω από 24 εκατομμύρια άτομα.

«Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους», επισήμανε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ETUC, Έσθερ Λιντς.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης σημειώνει ότι «η άνοδος της ανισότητας των διακοπών δείχνει πώς τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν μοιράστηκαν δίκαια. Η οδηγία της ΕΕ για τους ελάχιστους μισθούς πρέπει να ενισχυθεί για να διασφαλιστεί ότι οι μισθοί δεν θα είναι ποτέ τόσο χαμηλοί ώστε να αφήνουν τους εργαζόμενους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν μέρος ρουτίνας της απασχόλησης για την εξασφάλιση πραγματικά δίκαιων μισθών για όλους».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου