EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ |
Ψεύτικη συγγνώμη
«Ζητώ συγγνώμη» είπε ο πρωθυπουργός για τις «όποιες» αστοχίες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών! Όμως η μεγάλη «αστοχία» του είναι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που υπηρετεί και προωθεί, αυτό που αποψιλώνει και καίει τα δάση, που καταστρέφει το περιβάλλον, που σηκώνει τεράστιες ανεμογεννήτριες στα βουνά, που κάνει εξορύξεις παντού, που κατασκευάζει αιολικά πάρκα στις λίμνες, που φτιάχνει «Ελληνικά», που αδιαφορεί για την καταστροφή(Ερημίτης) και φτιάχνει all inclusive τουριστικά χωριά, αυτό που βάζει πάνω απ’ όλα, πάνω από τη ζωή, πάνω από τον άνθρωπο, πάνω από τον πλανήτη Γη, το κέρδος. Γι' αυτό, όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πιστεύει σ’ αυτόν τον «θεό», η κάθε συγγνώμη του θα είναι ψεύτικη…
*"Να χτιστεί το σύστημα από την αρχή" γράφει η συντηρητική εφημερίδα "Η Καθημερινή". Εννοεί το σύστημα πυρόσβεσης. Αλλά όσο καλό σύστημα πυρόσβεσης κι αν κάνεις, το άλλο σύστημα, αυτό του άπληστου κέρδους, θα το γκρεμίζει, κανιβαλίζοντας συνεχώς τη Φύση και τη ζωή.
**Κόκκινο συναγερμό σημαίνει και η έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τόσα χρόνια, τόσες εκθέσεις, τόσοι συναγερμοί, αλλά εκείνοι βραγκανίζουν τα κέρδη και μας οδηγούν πλησίστιοι στην καταστροφή.
*****
Μητσοτάκης: Ντελίριο αυτοθαυμασμού πάνω στα αποκαΐδια και μια «συγγνώμη» για να υπάρχει!
«Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια προσωπική αναφορά. Ως πρωθυπουργός επί 25 μήνες διαχειρίστηκα πολλές κρίσεις» δήλωσε κλείνοντας ένα ακόμα μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όλες έμοιαζαν στην αρχή ανυπέρβλητες. Αλλά όλες τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά», συμπλήρωσε σε ένα ντελίριο αυτοθαυμασμού.
Ο πρωθυπουργός, σαν να μιλά για άλλη χώρα, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων: «Μπορεί να κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν φάνηκε αρκετό στην άνιση μάχη με τη φύση».
Κύριε Μητσοτάκη, τι σημαίνει «ανθρωπίνως δυνατόν», για την κυβέρνηση σας, όταν, για παράδειγμα, μόνο το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού διατίθεται για την προστασία του 65% των εδαφών της χώρας που είναι δάση και το 14% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένο;
Ο πρωθυπουργός, στο προηγούμενο μήνυμα του, μόλις λίγες μέρες πριν, επέλεξε να παίξει τον ρόλο του συμβουλάτορα και ενώ η χώρα φλεγόταν μας είπε πως το… φλέγον είναι να μην του γίνεται κριτική! Στο σημερινό του μήνυμα, μαζί με το ντελίριο αυτοθαυμασμού, πέταξε και μια «συγγνώμη» για να υπάρχει. Μια «συγγνώμη», βέβαια, ενταγμένη στο σκεπτικό ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε και πως ο ίδιος είναι ένας απίθανος πρωθυπουργός που είναι μαθημένος να αντιμετωπίζει κρίσεις!
Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν περιέγραψε τις κυβερνητικές ευθύνες, αντίθετα τα έριξε όλα στον «πρωτοφανή καύσωνα» και την «πολύμηνη ξηρασία».
«Η έκταση της καταστροφής, ειδικά στην Εύβοια και στην Αττική, μαυρίζει την καρδιά όλων μας. Και πρώτος εγώ ζητώ συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν», είπε συγκεκριμένα. Για να προσθέσει μετά τα περί κατανόησης αλλά και… άγνοιας στους ανθρώπους που καιγόταν τα σπίτια τους: «Κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τα σπίτια ή τις περιουσίες τους να καίγονται. Την αναστάτωση όσων μετακινήθηκαν όπως-όπως από τον τόπο τους. Ακόμα και την οργισμένη απορία εκείνων που αναζητούσαν, για παράδειγμα, εναέρια βοήθεια, χωρίς να γνωρίζουν αν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν αλλού ή αν οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές».
Διαβεβαίωσε πως «οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει». Προσέξτε: Οι «τυχόν αστοχίες», διότι οι αστοχίες δεν είναι και βέβαιες! Όσον αφορά τις ευθύνες; Αυτές θα αποδοθούν όποτε (κι εάν) κρίνει ο ίδιος!
Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός έκανε κάτι λιγότερο από το αυτονόητο, όσον αφορά τις εξαγγελίες για τους πυρόπληκτους: «Ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική. Ενώ σήμερα ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές. Και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις». «Οι ζημιές άρχισαν ήδη να καταγράφονται. Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί. Και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα», υποστήριξε. Έκανε, δε, λόγο για το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας «ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ», που ξεκινά «με την πρόληψη σε κεντρικό ρόλο». Δεσμεύτηκε πως για την Εύβοια «θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νησιού». Όπως είπε αύριο, στο υπουργικό συμβούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Ακόμα και για τα αμέσως παραπάνω, τα λιγότερο από αυτονόητα όπως σημειώσαμε, η εμπειρία έχει δείξει πως οι πυρόπληκτοι λαμβάνουν τα ελάχιστα με αποτέλεσμα να πρέπει να δανειστούν από τράπεζες, μήπως και καταφέρουν ξανακτίσουν ή να επισκευάσουν τα σπίτια τους. Και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε από τον κύριο Μητσοτάκη που καμαρώνει ότι είναι ο πρωθυπουργός τον κρίσεων… Η επιλογή του του, δε, να κάνει επικοινωνιακή πολιτική πάνω στα αποκαϊδια είναι ένα ακόμα δείγμα γραφής για ό,τι ακολουθήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου