EUROKINISSI/ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ |
Η άνανδρη, μαφιόζικη και προκλητική επίθεση που δέχθηκε ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός προκαλεί αποτροπιασμό και αγανάκτηση όχι μόνο στο σώμα των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, στους αρχαιολόγους και τους υπαλλήλους στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας, αλλά και σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας των σκεπτόμενων πολιτών.
Το πρωτοφανές περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου που εργάζεται στην ΕΦΑ Κυκλάδων και έχει στα καθήκοντά του τον έλεγχο της Μυκόνου είχε στόχο να πλήξει τη σωματική του ακεραιότητα -μεταφέρθηκε τραυματισμένος στον «Ευαγγελισμό» όπου νοσηλεύτηκε και χθες αναμενόταν να λάβει εξιτήριο- και τον εκφοβισμό του ίδιου και των συναδέλφων του, που συχνά δέχονται λεκτική βία και ψυχολογικές πιέσεις, ενώ το έργο τους απαξιώνεται από συγκεκριμένους κύκλους και επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν έχουν σε τίποτα να καταπατήσουν τον Αρχαιολογικό Νόμο εις βάρος των αρχαιοτήτων και των πολιτών, αλλά προς όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων τους.
Το περιστατικό συσχετίζεται άμεσα με τρεις σοβαρές υποθέσεις που διαχειρίζεται ο κ. Ψαρρός και αφορούν παραβιάσεις του αιγιαλού πλησίον αρχαιολογικού χώρου. Αυτό κατέθεσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Αστυνομικό Τμήμα της Κηφισιάς, ενώ οι εργαζόμενοι ζητούν και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για να συσχετιστεί το περιστατικό με τις συγκεκριμένες υποθέσεις. «Ζητάμε και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά, αφού διερευνήσει τις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος, που να συνδέει το περιστατικό με συγκεκριμένες υποθέσεις.
Η πολιτική ηγεσία πήρε τηλέφωνο στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” για την περίθαλψη του συναδέλφου. Το Σάββατο (11/3) η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε τον συνάδελφο για να του εκφράσει τη συμπαράστασή της. Ομως την ίδια ημέρα διαβάσαμε σε ρεπορτάζ ότι πηγές του ΥΠΠΟ υποστηρίζουν ότι περιμένουν να βγει το πόρισμα της αστυνομικής έρευνας. Αυτό είναι λίγο υποκριτικό. Η αστυνομική έρευνα δεν μπορεί να βγάλει από μόνη της πόρισμα αν δεν υποδειχθούν συγκεκριμένα πράγματα.
Η αστυνομία το πρώτο που θα ψάξει είναι την οικογενειακή ζωή του ανθρώπου, τις σχέσεις του με τη γειτονιά, αν είχε προστριβές, οικονομικά ζητήματα. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει. Το κατέθεσαν ο ΣΕΑ και το στενό οικογενειακό του περιβάλλον. Αν δεν προχωρήσουμε στις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος, δεν μπορούμε να περιμένουμε να καταλάβει από μόνη της η αστυνομία ποιες ήταν αυτές. Αυτό είναι δουλειά του υπουργείου.
Ο,τι κάναμε κι εμείς ως Σύλλογος. Αλλά δεν αρκεί, πρέπει να καταθέσει μήνυση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ γιατί εκτός των άλλων πίσω από αυτές τις υποθέσεις βρίσκονται ισχυροί επιχειρηματίες. Να δώσει η υπουργός Πολιτισμού τα ονόματα των επιχειρηματιών» είπε η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.», κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες ο ΣΕΑ. Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην Υπηρεσία, από τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και άλλα νησιά των Κυκλάδων μέχρι την Κρήτη, τη Ρόδο και τη βόρεια Ελλάδα, έχουν τουλάχιστον από μία ιστορία να διηγηθούν για τον διαρκή εκφοβισμό που δέχονται από επιχειρηματικά, κυρίως, συμφέροντα.
Με στάσεις εργασίας, κινητοποιήσεις, απεργίες και αποχή για έναν μήνα από συγκεκριμένα καθήκοντα που αφορούν οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο απαντούν οι εργαζόμενοι, ο ΣΕΑ, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων και η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων. Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκαν τα αιτήματα των εργαζομένων, δηλαδή να καταργηθεί άμεσα το άρθρο 72, παρ. 1Α του ν. 5021/2023, που αλλάζει τη σύνθεση του Τοπικού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.
Νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση πριν από έναν μήνα προκειμένου να μην αποτελείται από αρχαιολόγους η πλειοψηφία στο Συμβούλιο που κρίνει θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων. Ζητούν να θεσμοθετηθούν οι όροι χρήσης γης και δόμησης στους αρχαιολογικούς χώρους με Π.Δ. όπως προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος.
«Ο Αρχαιολογικός Νόμος προβλέπει για όλες τις ζώνες προστασίας Α, Β, Γ με ΚΥΑ να ορίζεται οριζόντια η χρήση τους. Στη Μύκονο και στη Σαντορίνη υπάρχουν ζώνες που δεν γίνονται αποδεκτές. Είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από το κράτος. Στόχος μας είναι να ανοίξει το θέμα της Μυκόνου και να παραδειγματιστούν και άλλοι, σε άλλα νησιά» είπε η Δέσποινα Κουτσούμπα. Επίσης οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες και να καταργηθούν όλες οι ειδικές διατάξεις που περιορίζουν τις προθεσμίες που ορίζει ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας (60 μέρες).
Για σήμερα έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 12.00 έως τη λήξη της βάρδιας. Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 13.00 στην Μπουμπουλίνας με αίτημα τη συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και τον γ.γ. Πολιτιστικής Κληρονομιάς Γ. Διδασκάλου.
Επίσης, το Δ.Σ. του ΣΕΑ θα μεταβεί στις 27 Μαρτίου στη Μύκονο, προκειμένου να έχει επαφές με τη δημοτική αρχή, φορείς και συλλόγους του νησιού. Την επόμενη μέρα θα υπάρξουν κινητοποιήσεις με κάλυψη της ΑΔΕΔΥ και των Δ.Υ. των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο ΣΕΑ θα ζητήσει συνάντηση με τους βουλευτές Κυκλάδων όλων των κομμάτων και να εκδοθούν ψηφίσματα καταδίκης από όλους τους σχετικούς φορείς (ΤΕΕ, Επιμελητήριο Ξενοδόχων) και τα σωματεία (ΑΔΕΔΥ κ.ά.).
-ΑΚΟΥΣΤΕ τη συνέντευξη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων:
Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για το θέμα του ξυλοδαρμού αρχαιολόγου
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαιτεί:
-Η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και οι εντολείς τους.
-Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να προβεί άμεσα σε δηλώσεις και ενέργειες που θα αποδεικνύουν ότι επιδιώκει να φτάσει η έρευνα στους πραγματικούς εντολείς της επίθεσης.
-Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να καταδικάσει δημόσια τις πρακτικές άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που ασκούνται στους αρχαιολόγους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σε όλη τη χώρα.
-Η Τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς των επαγγελματιών να καταδικάσουν άμεσα και έμπρακτα τις ενέργειες άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που υφίστανται οι αρχαιολόγοι.
-Να σταματήσει τώρα η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
-Να καταργηθεί ο Ν.5021 και το άρθρο με το οποίο αλλάζει η σύνθεση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ν. Αιγαίου (Κυκλάδων).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου