Στη ρωσική πρωτεύουσα μεταβαίνει την επόμενη βδομάδα ο πρόεδρος της Κίνας και στη συνέχεια θα επικοινωνήσει με τον ουκρανό πρόεδρο. Οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό στην πόλη Μπαχμούτ. Θεαματική αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών των ευρωπαϊκών κρατών και διπλασιασμός των εισαγωγών όπλων στην Ευρώπη.
Σε συνέχεια των διακηρύξεων του Πεκίνου για ειρηνευτική πρωτοβουλία και την κοινοποίηση του κινεζικού σχεδίου τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ (μόλις λίγες μέρες αναβαπτισθείς για τρίτη θητεία) μεταβαίνει στη Μόσχα για συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο τελευταίος στις 30 Ιανουαρίου είχε προσκαλέσει τον πρόεδρο της; Κίνας να επισκεφθεί τη Ρωσία την άνοιξη. Η επίσκεψη φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί τώρα καθώς η Κίνα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, μια κίνηση που συνάντησε έντονο σκεπτικισμό από τη Δύση, δεδομένης της διπλωματικής υποστήριξης του Πεκίνου προς την Μόσχα και των διακηρύξεών τους για στρατηγική συνεργασία.
Την ίδια ώρα, το RIA Novosti επικαλούμενο δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει ότι ο κινέζος πρόεδρος σκοπεύει να πραγματοποιήσει διαδικτυακή συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αμέσως μετά την επίσκεψη στη Μόσχα. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει την πρόθεση του Πεκίνου να διαδραματίσει πιο ενεργό μεσολαβητικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Δεν πέρασαν απαρατήρητες οι αναφορές του κινέζου προέδρου στις ετήσιες εργασίες του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, το οποίο τον ψήφισε ομόφωνα στην προεδρία της χώρας, ότι είναι ανάγκη ο συντονισμός ανάπτυξης και ασφάλειας. «Η ασφάλεια είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης, της σταθερότητας και αναγκαία προϋπόθεση για την ευημερία», είπε.
Στα ουκρανικά μέτωπα… Ο ρωσικός στρατός σφίγγει τη λαβή του και «σκληρές μάχες» βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της πόλης Μπαχμούτ, δήλωσε ο διοικητής των χερσαίων στρατευμάτων της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκ, κάτι ΄που επιβεβαιώνεται και από τη ρωσική πλευρά. Οι Ρώσοι «επιτίθενται από πολλές κατευθύνσεις» για να «προελάσουν προς τις κεντρικές συνοικίες» αυτής της πόλης στην ανατολική Ουκρανία, σημείωσε ο ουκρανός διοικητής. «Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλης, τόσο πιο σκληρές είναι οι μάχες», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, Γεβγένι Πριγκοζίν.Πάντως, σοβαρές απώλειες καταγράφουν τόσο οι ρωσικές όσο και ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται για τον έλεγχο της Μπαχμούτ. Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, πάνω από 1.100 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε λιγότερο από μια εβδομάδα μαχών, ενώ 1.500 τραυματίστηκαν. Από την άλλη, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυνάμις της διεξάγουν περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ σκοτώνοντας περισσότερους από 220 Ουκρανούς στρατιωτικούς τις τελευταίες 24 ώρες. Αμφότερες οι εμπόλεμες πλευρές έχουν παραδεχτεί ότι υπέστησαν αλλά και προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στο Μπαχμούτ τους τελευταίους μήνες, αν και ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να επαληθευτεί ανεξάρτητα.
Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά ρώσων πολιτών αναμένεται να ζητήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, σχετικά με τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα αναφέρονται περιπτώσεις απαγωγής παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία και τη στόχευση πολιτικών υποδομών στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα διαρρέονται στα διεθνή μέσα.
Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν ξεκίνησε έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο. Είχε αναφέρει στη διάρκεια τριών επισκέψεων του στην Ουκρανία ότι εξέταζε τα φερόμενα εγκλήματα κατά παιδιών και τη στοχοποίηση μη στρατιωτικών υποδομών. Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ενώ δηλώνει ότι δεν στοχεύει σκόπιμα αμάχους και προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.
Οι εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2022, λόγω των μαζικών αποστολών στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, η οποία έχει καταστεί ο τρίτος προορισμός όπλων στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Οι εισαγωγές που έκανε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας της Δύσης, εξηνταπλασιάστηκαν το 2022. Επίσης έχουν αυξηθεί θεαματικά οι εξοπλιστικές δαπάνες των ευρωπαϊκών κρατών. Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όλες οι άλλες ήπειροι κατέγραψαν μείωση των εισαγωγών όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια. Στην πλευρά των εξαγωγέων όπλων, τις πέντε πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ με 40%, η Ρωσία με 16%, η Γαλλία με 11%, η Κίνα με 5% και η Γερμανία με 4%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου