EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ |
Ενα περίεργο φαινόμενο είχαμε χθες, εκτός από τις επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Το φαινόμενο της σιωπής των ΜΜΕ και των δύο κομμάτων που επένδυσαν τόσο πολύ στη θεωρία της σκευωρίας. Μια εκκωφαντική σιωπή, που ελάχιστα διακόπηκε με ψιθύρους άρνησης αποδοχής της πραγματικότητας.
Ο κ. Σκαλτσούνης, τοποθετημένος από την κυβέρνηση πρόεδρος του ΣτΕ, αποχωρώντας έστω και με τον αδόκιμο τρόπο έκδοσης βουλεύματος, τα μεσάνυχτα της συνταξιοδότησής του, δεν μπορούσε να ακυρώσει το σύνολο της εισηγητικής πρότασης κι έτσι αρκέστηκε στην υπογραφή ενός βουλεύματος που ναι μεν αποδομεί όλη τη θεωρία της σκευωρίας, αλλά θα σύρει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου δύο συναδέλφους του (μία εν ενεργεία και έναν πρώην) με μια κατηγορία απολύτως άσχετη και εμφανώς –κατά την ταπεινή μας γνώμη– αστήρικτη.
Η υπόθεση της μη έκδοσης, το πρώτο εξάμηνο του 2015, δελτίου τιμών φαρμάκων από τους Α. Ξανθό και Δ. Κουρουμπλή έχει απολύτως ξεκαθαριστεί και ίσως αν έμπαινε το Δικαστικό Συμβούλιο στον κόπο να ρωτήσει, αν όχι τους πρώην υπουργούς, αλλά τους τότε συνομιλητές των Θεσμών, θα επιβεβαίωνε ότι, εν τω μέσω διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μνημονίου, δεν ήταν δυνατόν να εκδοθεί δελτίο και ότι επίσης σε καμιά περίπτωση αυτό δεν έβλαψε το Δημόσιο, λόγω ήδη κλειστού προϋπολογισμού. Το πολύ πολύ, να είχαν πληρώσει εκείνο το διάστημα κάτι παραπάνω οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Επομένως, η καθυστερημένη διαβίβαση της μήνυσης των βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη Βουλή, με κατηγορούμενους ως ηθικό αυτουργό τον Δ. Παπαγγελόπουλο και αυτουργό την Ελένη Τουλουπάκη, δεν είχε καμιά απολύτως επίπτωση σε τίποτα. Οσο για τις πιέσεις Παπαγγελόπουλου στους Ράικου (που επίσης δεν είχε διαβιβάσει τη μήνυση αμελλητί), Οικονόμου, Τσατάνη κ.λπ., δύσκολα πείθουν, πολλώ μάλλον όταν κάποιες σκανδαλώδεις υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν άρον άρον, ενώ οι πιεζόμενοι εισαγγελείς θυμήθηκαν τις καταγγελίες τους χρόνια αργότερα.
Τώρα, θα συγκροτηθεί, εν όψει εκλογών, άλλο ένα Ειδικό Δικαστήριο, που θα απασχολήσει 19 Ανώτατους Δικαστικούς και θα ασχοληθεί με μια υπόθεση που δύσκολα θα μπορούσε να απασχολήσει ακόμα κι ένα απλό πειθαρχικό όργανο της Δικαιοσύνης. Ενα Ειδικό Δικαστήριο, από όπου θα απουσιάζει απολύτως η NOVARTIS και, φυσικά, η θεωρία της σκευωρίας. Δυστυχώς για τον απογοητευμένο κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Οικονόμου, τα λεγόμενά του είναι επαναλήψεις τετριμμένων κυβερνητικών αφηγημάτων.
Το αμετάκλητο βούλευμα που ανέτρεψε τόσα πολιτικά σχέδια λέει ότι:
■ Τα «ανατριχιαστικά ευρήματα» (Πρώτο Θέμα 5.5.2020) και η «προαναγγελία παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της “εγκληματικής οργάνωσης Ρασπούτιν” σε Ειδικό Δικαστήριο για βαρύτατα κακουργήματα, όπως της σύστασης συμμορίας, εκβίασης, δωροληψίας κ.ά.» ήταν αέρας κοπανιστός.
Το βούλευμα αποδέχεται ως σύννομες τις ενέργειες των Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, κρίνοντας πως ακολούθησαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες σχετικά με τα 10 πολιτικά πρόσωπα και για τον λόγο αυτόν αποφάσισε και την απαλλαγή τους. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι με έκτακτη τροπολογία άλλαξε ο Π.Κ., έτσι ώστε να μπορεί πλέον να υπάρχει πολιτική αγωγή στο Ειδικό Δικαστήριο, δηλαδή με δυο λόγια όλοι όσοι έχουν προσφύγει κατά πολιτικών αντιπάλων έχουν δυνατότητα να παρασταθούν, για να υποστηρίξουν τις κατηγορίες τους. Τι θα πουν, όμως, τώρα οι μηνυτές: Γεωργιάδης Λοβέρδος, Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Στουρνάρας κ.λπ., όταν δεν θα υπάρχει καμία αναφορά και καμία κατηγορία σχετική με σκευωρία και ούτε καν θα απασχολήσει η NOVARTIS τη διαδικασία;
■ Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και «άτυπος» σύμβουλος κ. Μανιαδάκης παραδέχτηκε και στην ΕΛ.ΑΣ. ότι είχε απειληθεί από τον Γιάννη Στουρνάρα, επιβεβαιώνοντας μέχρι κεραίας τα στοιχεία που προσκόμισε ο Κώστας Βαξεβάνης. Βέβαια, όλες οι προσφυγές απορρίφθηκαν, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για την προσφυγή Τουλουπάκη σχετικά με την παραποίηση του εγγράφου του FBI, παρά το γεγονός ότι διατάχτηκε στις 3/6 εισαγγελική έρευνα για το θέμα. Ετσι κι αλλιώς, όμως, εφόσον η NOVARTIS έφυγε από το αντικείμενο του Ειδικού Δικαστηρίου, το έγγραφο προφανώς θα απασχολήσει άλλη δικαστική διαδικασία. Τελικά, ο Α. Λοβέρδος, μοναδικός πολιτικός που διώκεται για το σκάνδαλο, είχε δίκιο όταν έλεγε μετά την απαλλαγή Μανιαδάκη ότι «η σκευωρία κατέρρευσε». Μάλλον, όμως, ο ίδιος άλλο εννοούσε!
■ Ολη η προπαγάνδα για τους κουκουλοφόρους ήταν μάταιη, ενώ ακόμα και σήμερα ο Κ. Τσιάρας, παρά τη δέσμευσή του, δεν έχει φέρει στη Βουλή νομοθέτημα για την υποχρεωτική ευρωπαϊκή οδηγία προστασίας προστατευόμενων μαρτύρων. Το βούλευμα κρίνει ότι σωστά προστατεύτηκαν οι μάρτυρες που κατέθεσαν για το σκάνδαλο, εισφέροντας τα στοιχεία που γνώριζαν. Αυτό, αν μη τι άλλο, δημιουργεί και μια αισιοδοξία για επόμενες υποθέσεις που κάποιος θα θελήσει να καταγγείλει τη διαφθορά, παρά το γεγονός ότι ο ε.τ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, έγραφε πρόσφατα ότι «οι προστατευόμενοι μάρτυρες έπρεπε να καταθέσουν ως κατηγορούμενοι και όχι ως μάρτυρες και χωρίς κουκούλες».
Το πλέον σημαντικό και ουσιώδες, όμως, είναι ότι υιοθετήθηκε η κατηγορία για καθυστέρηση και πιέσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με βλάβη του Δημοσίου. Ισως, βέβαια, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου να θυμήθηκαν τη SIEMENS, όπου οι επικεφαλής δικαστικοί δεν έβλεπαν κανέναν λόγο να πάει η δικογραφία στη Βουλή και ότι «η αποδοχή δώρων της εταιρείας από τους πρώην υπουργούς Ακη Τσοχατζόπουλο, Ντόρα Μπακογιάννη και τον βουλευτή Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να είναι ηθικά επίμεμπτη, όχι όμως και ποινικά κολάσιμη, καθώς δεν συνδυάζεται με αντιπαροχή» (Γ. Σανιδάς).
Εκτός βουλεύματος
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των μη στρατευμένων ΜΜΕ, τα «αδιευκρίνιστα ποσά», όπως χαρακτηρίστηκαν από τον (νέο) οικονομικό εισαγγελέα, κ. Μπαρδάκη (οι καταθέσεις σε λογαριασμούς του Αδωνη Γεωργιάδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, μπορεί να διαπιστώθηκε ότι δεν συνδέονται με τη Novartis, όπως καταγράφηκε στη διάταξη αρχειοθέτησης της έρευνας, παραμένουν όμως αδιευκρίνιστα. Ωστόσο, διαβιβάστηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα ο φάκελος της υπόθεσης και η έρευνα συνεχίζεται, σε φορολογικό πεδίο πλέον, και είναι στη δικαιοδοσία του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος μπορεί να τα ελέγξει.
-ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι… καλοί συμμορίτες έσπασαν τα μούτρα τους
Τάσος Παππάς
Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες μετά τη δημοσιοποίηση του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου για τη Novartis. Με πολιτική, αλλά και ποινική διάσταση. Εχουμε και λέμε:
- Ο πρωθυπουργός και καμιά δεκαριά υπουργοί με δημόσιες δηλώσεις τους είχαν προεξοφλήσει την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο όσων κατηγορούνταν για σύσταση συμμορίας, οργάνωση σκευωρίας, κατάχρηση εξουσίας. Κάποιοι μάλιστα είχαν αποφανθεί ότι κατά την εκτίμησή τους οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας. Ευτυχώς που δεν ισχύει η θανατική ποινή.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεν είχε διστάσει από το βήμα της Βουλής να υποστηρίξει ότι η υπόθεση έχει πάει στο Ειδικό Δικαστήριο ενώ δεν είχε συνεδριάσει ακόμη το δικαστικό συμβούλιο για να αποφασίσει και έφτασε στο σημείο να περιγράψει ως συμμορία και υπόκοσμο τους δημοσιογράφους που κατηγορούνταν. Εδώ έχουμε και απόπειρα άσκησης αθέμιτης επιρροής στη Δικαιοσύνη και ωμή παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας. Καμία συνέπεια δεν θα έχουν όσοι πήραν μέρος στον μαραθώνιο κακόβουλης φλυαρίας; Στο απυρόβλητο θα μείνουν όλοι αυτοί που υποδύθηκαν τους εισαγγελείς και τους δικαστές, εγκαλούσαν με θράσος τους αντιπάλους τους για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, εκφωνούσαν πύρινους λόγους υπέρ της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και απειλούσαν τους προστατευόμενους μάρτυρες ότι θα τους κυνηγήσουν χωρίς έλεος;
«Θα σας γδάρω» έλεγε ένας σημερινός υπουργός που τώρα έχει χάσει τη μιλιά του. Αν όπως αναφέρει το βούλευμα οι εισαγγελείς -ναι, αυτοί που ήταν ύποπτοι για του κόσμου τα εγκλήματα- έκαναν καλά τη δουλειά τους, δεν πρέπει οι συκοφάντες τους να πράξουν το ελάχιστο, δηλαδή να ζητήσουν συγγνώμη; Δεν θα εξιλεωθούν, αλλά μπας και αποφύγουν δικαστικές περιπέτειες. Δεν πρέπει οι μάρτυρες που κατέθεσαν τέρατα και σημεία, σήμερα που ούτε τέρατα ούτε σημεία εντοπίστηκαν να ελεγχθούν για το αν οι καταγγελίες τους ήταν εμπρόθετα ψευδείς; Βεβαίως όσοι διασύρθηκαν έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Και απ’ ό,τι φαίνεται αυτό θα πράξουν. Βρέθηκαν απέναντι σε πολύ ισχυρούς μηχανισμούς του κράτους και του παρακράτους, στοχοποιήθηκαν από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε κομματικά γραφεία και τηλεοπτικά πλατό. Τώρα δικαιούνται να αντιδράσουν.
- Οι συντάκτες του πορίσματος (βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ) της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που φόρτωσαν με τον μισό Ποινικό Κώδικα πολιτικούς, εισαγγελείς και δημοσιογράφους οφείλουν να απολογηθούν για το ανοσιούργημα που κατασκεύασαν. Το έκαναν αυτοθέλητα; Καθοδηγήθηκαν; Πρόκειται για απύθμενη επιπολαιότητα; Μήπως λειτούργησαν εν γνώσει τους σαν βαποράκια παρακρατικών μηχανισμών; Πολιτικό πρόβλημα σίγουρα υπάρχει. Το ερώτημα είναι αν έχουμε να κάνουμε με δράση πραγματικής αυτή τη φορά συμμορίας, οπότε το ζήτημα απαιτεί άλλου είδους αντιμετώπιση. Και πολιτικά, και θεσμικά, και νομικά.
- Εκείνοι οι φάκελοι των δύο κορυφαίων στελεχών της Δεξιάς, που μπήκαν στο αρχείο ύστερα από παρότρυνση του υπουργού Δικαιοσύνης από το βήμα της Βουλής, μήπως πρέπει να ανασυρθούν και να ερευνηθούν με περισσότερη επιμέλεια τα μεγάλα αδιευκρίνιστα ποσά με τις αδιευκρίνιστες διαδρομές που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους;
- Οι δημοσιολόγοι που είχαν βγει στα κεραμίδια και έσκουζαν για τη σκευωρία, τώρα που το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι υπάρχει σκάνδαλο, ότι οι εισαγγελείς έπραξαν το καθήκον τους, μήπως, αντί να κρύβονται, οφείλουν να παραδεχτούν ότι μπερδεύοντας την επιθυμία τους με την πραγματικότητα μετατράπηκαν σε νεροκουβαλητές μιας αδίστακτης εξουσιαστικής ομάδας; Ισχυρίζονται ότι εξαπατήθηκαν από τις πηγές τους στο επίμαχο ζήτημα. Πώς εξηγούν όμως την καταγγελτική μανία τους το προηγούμενο διάστημα; Εγραφαν και μιλούσαν σαν να είχαν καταπιεί μίσος. Το ξερνούσαν εναντίον δημοσιογράφων, εισαγγελέων και πολιτικών υπηρετώντας τους στόχους της κυβέρνησης. Συνεπώς, δικαιούμαστε να ρωτήσουμε: Υπήρξε σχεδιασμός; Μοιράστηκαν ρόλοι; Πού… στράβωσε η δουλειά; Ποιοι ήταν οι οργανωτές της συμμορίας; Πόσο ψηλά βρίσκονται;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου