03 Ιουλίου 2022

Σκάνδαλο Novartis: Μπούμερανγκ η θεωρία της σκευωρίας


Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο μόνο τους Δημ. Παπαγγελόπουλο και Ελ. Τουλουπάκη και αυτούς με κατηγορία μια χρονική καθυστέρηση που δεν σχετίζεται σε τίποτα με την υπόθεση της Novartis • Ολοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι με πλήρη κατάρρευση του στημένου από προανακριτική και ΜΜΕ κατηγορητηρίου περί σκευωρίας.

Με το «βούλευμα του μεσονυχτίου» της 30ής Ιουνίου, που φέρει την υπογραφή του συνταξιοδοτημένου τυπικά από την Πέμπτη το μεσημέρι προέδρου του Δικαστικού Συμβουλίου και πρώην προέδρου του ΣτΕ, Δ. Σκαλτσούνη, παραπέμπονται να δικαστούν στο Ειδικό Δικαστήριο μόνο οι δύο από το σύνολο των κατηγορουμένων για την υπόθεση της δήθεν σκευωρίας και συγκεκριμένα ο πρώην αν. υπουργός Δ. Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Και οι δύο κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, μόνο που η κατηγορία αφορά μια χρονική καθυστέρηση, μια παράλειψη δηλαδή που σε τίποτα δεν σχετίζεται με την υπόθεση της Novartis.

Συγκεκριμένα: τον Φεβρουάριο του 2017 οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ.-ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος, Β. Κεγκέρογλου και Ε. Χριστοφιλοπούλου κατέθεσαν μήνυση στην τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελ. Ράικου για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων το πρώτο εξάμηνο του 2015 από τους υπουργούς Π. Κουρουμπλή και Α. Ξανθό.

Στη συνέχεια και χωρίς να διαβιβάσει τη μήνυση αμελλητί στη Βουλή η Ελ. Ράικου παραιτήθηκε και ανέλαβε στη θέση της η Ελ. Τουλουπάκη. Στη μήνυση δεν γινόταν αναφορά σε ονόματα παρά μόνο σε ιδιότητες και ενδεχομένως σωστά ούτε η Ελ. Ράικου ούτε η Ελ. Τουλουπάκη αρχικά έστειλαν την υπόθεση στη Βουλή. Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ωστόσο έστειλε αργότερα αμελλητί στη Βουλή όλες τις σχετικές με πολιτικά πρόσωπα υποθέσεις, αφού υπήρχαν πλέον ονοματεπώνυμα. Αυτή και μόνο η καθυστέρηση θεωρήθηκε ως αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος από την πλειοψηφία του Δικαστικού Συμβουλίου βγάζοντας δηλαδή εντελώς εκτός κάδρου την υπόθεση της Novartis αλλά και την Ελ. Ράικου. Η αλήθεια βέβαια είναι, όπως τη διατύπωσε επανειλημμένα ο πρώην υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, ότι δελτίο της λίστας φαρμάκων δεν εκδόθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 διότι η κυβέρνηση και το υπουργείο ήταν σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την υπογραφή του Μνημονίου. Παράλληλα το διάστημα εκείνο υπήρχε κλειστός προϋπολογισμός και η οποιαδήποτε υπέρβαση τιμών επιβάρυνε μόνο τις φαρμακευτικές εταιρείες χωρίς να επιφέρει καμία βλαπτικότητα στο Δημόσιο.

Μετά λοιπόν τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν και στα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που κλήθηκαν να μελετήσουν την εισαγγελική πρόταση και τις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας με περιθώριο μόνο λίγο ημερών αποφασίστηκε η παραπομπή των δύο. Ομως και η εισαγγελική πρόταση είχε ήδη βγάλει από το κάδρο των κατηγορουμένων τους δημοσιογράφους και φυσικά τη γελοία κατηγορία της ύπαρξης συμμορίας «σκευωρών».

Σύμφωνα με το βούλευμα, από την πράξη της Ελένης Τουλουπάκη να καθυστερήσει να στείλει στη Βουλή τη μήνυση των βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απορρέουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος κατάχρησης εξουσίας διά παραλείψεως. Στο σημείο αυτό η μειοψηφία των δύο μελών του Δικαστικού Συμβουλίου θεωρεί ότι δεν προέκυψε από την καθυστέρηση αυτή δόλος της Ελ. Τουλουπάκη, μια και τις ίδιες αναφορές είχε λάβει αρχικά η Ελ. Ράικου, που επίσης δεν τις απέστειλε στη Βουλή όντας τότε εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, ενώ η κ. Τουλουπάκη ανέλαβε καθήκοντα τέλος Απριλίου του 2017.

«Στην παραπάνω πράξη η Ελ. Τουλουπάκη προέβη κατόπιν προτροπών και παραινέσεων με φορτικότητα του κατηγορουμένου Δ. Παπαγγελόπουλου ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την επιρροή που είχε ως υπουργός και πρώην προϊστάμενός της». Ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατά συνέπεια παραπέμπεται για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα) και για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα).

Ολοι οι άλλοι κρίθηκαν αθώοι με πλήρη κατάρρευση του στημένου από την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής (και των ΜΜΕ) κατηγορητηρίου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Υπαρκτό σκάνδαλο

Η Δικαιοσύνη οριστικά και αμετάκλητα έκρινε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και οι εισαγγελείς που το ερεύνησαν έπραξαν το καθήκον τους. Η προσπάθεια των πολιτικών απατεώνων να ξεπλύνουν τις θηριώδεις μίζες Ελλήνων πολιτικών από τη Novartis κατέρρευσε ολοσχερώς. Το έχω υποσχεθεί και το επαναλαμβάνω. Μέχρι το τέλος της ζωής μου θα μάχομαι το παρακράτος, τους φαύλους και διεφθαρμένους που θέλουν ανενόχλητοι να συνεχίσουν τη λεηλασία της πατρίδος μας.

ΕΛΕΝΗ ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ

Πρώτη δικαίωση

Η χθεσινή παραπομπή μου στο Ειδικό Δικαστήριο, ως τιμωρία για το «αδίκημα» τήρησης του όρκου μου και του καθήκοντός μου, πρέπει να αφυπνίσει όλους μας για το βαθύ τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένοι θεσμοί της. Η οριακή πλειοψηφία είναι η «απάντηση» της Δικαιοσύνης, αλλά και των πολιτικών αξιωματούχων, οι οποίοι ολοφάνερα κρύπτονται πίσω από αυτήν την πολιτική δίωξή μου, στην τόλμη μου να ελέγξω σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα και να αγγίξω μεγάλα και αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα. Σίγουρα είναι μια πρώτη πανηγυρική δικαίωση ότι με ομόφωνη απόφαση το αφήγημα της δήθεν «σκευωρίας» NOVARTIS κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος και ανέδειξε το μεθοδευμένο των διώξεών μου και του ανελέητου διασυρμού του προσώπου μου. Ωστόσο, ο πόλεμος για την αλήθεια δεν έχει τελειώσει [...] Και αν αναρωτηθούν γιατί, η απάντηση είναι γιατί το άδικο δεν ευλογείται.

Οι συνήγοροι Υπερασπίσεως Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Μάνος Ροδουσάκης

Αμετάκλητη απαλλαγή

Με το βούλευμα ο εντολέας μας απαλλάχθηκε αμετάκλητα για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας σε σχέση με τις έρευνες των εισαγγελέων για το σκάνδαλο Novartis. Συγκεκριμένα τα μέλη του Συμβουλίου ομόφωνα κατέληξαν ότι οι ενέργειες των εισαγγελέων ήταν νόμιμες και επιβεβλημένες. Ομόφωνα αμετακλήτως απαλλακτική είναι η κρίση του Συμβουλίου για τα κακουργήματα της απόπειρας εκβίασης σε βάρος Μιωνή. Ομοίως αμετάκλητα απαλλακτική είναι η κρίση για δήθεν παρεμβάσεις του εντολέως μας στη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis. Ως προς το παραπεμπτικό σκέλος [...] δηλώνουμε βέβαιοι για την πρόδηλη νομική και ουσιαστική αβασιμότητα αυτής της κατηγορίας και θα φανεί με πανηγυρικό τρόπο στο ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Βασίλης Χειρδάρης (συνήγορος Ελένης Τουλουπάκη)

Αβάσιμη παραπομπή

Οι κατηγορίες κατά της εισαγγελέως κ. Τουλουπάκη κυριολεκτικά κατέρρευσαν από το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου. Το ασυνήθιστα επιβαρυμένο κατηγορητήριο σε βάρος της για πολλά αδικήματα μεταξύ των οποίων ότι δήθεν εξέθεσε επιφανή αθώα δημόσια πρόσωπα σε δίωξη κ.λπ. συρρικνώθηκε εντυπωσιακά με μια άδικη και αβάσιμη παραπομπή (κατά πλειοψηφία) για κατάχρηση εξουσίας που συνίσταται στη μη άμεση διαβίβαση υποβληθείσας μηνυτήριας αναφοράς στη Βουλή εναντίον δύο μελών του τότε υπουργικού συμβουλίου! Κατηγορία που δεν ευσταθεί, έχει σωρεία νομικών και αποδεικτικών προβλημάτων και καθιστά την αθώωση προφανή [...]. Τελικά για το σκάνδαλο Novartis δεν παραπέμπεται κανένας! Κατηγορήθηκε και κυνηγήθηκε αυτή που προσπάθησε να το ελέγξει! Και τελικά παραπέμπεται άδικα για τις στάχτες του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου