13 Ιουλίου 2022

Οργή για το ξεπούλημα της περιουσίας του ΑΠΘ


Απόστολος Λυκεσάς

 
Σφοδρές αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για τα σχέδια της Κεραμέως και του πρύτανη για μετατροπή του Πανεπιστημίου σε γραφείο real estate. ● Η εκποίηση των 18.000 στρεμμάτων του Αγροκτήματος πίσω από την όλη προσπάθεια. ● «Δεν έχω θέση σε αυτό και δεν είναι δικό μου θέμα» (!), η απάντηση του Ν. Παπαϊωάννου στο ερώτημα γιατί δεν έγινε διαβούλευση... ● «Δημιουργούνται δυσεπίλυτα προβλήματα», σημειώνει ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ Χρ. Δόρδας.

Η εκποίηση δημόσιας περιουσίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με την επιχείρηση «Ξαφνικός θάνατος» των ΝΠΔΔ που διαχειρίζονται εκτάσεις γεωργικής γης και δασών, έγινε με την προσωπική συγκατάνευση του πρύτανη Νίκου Παπαϊωάννου.

Τα σχέδια για μετατροπή του ΑΠΘ σε γραφείο real estate, βαφτισμένα στον δημόσιο διάλογο «Κρυφό Σχέδιο», αποκαλύφθηκαν από το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» και έχουν εξοργίσει όλους όσοι μόχθησαν και μοχθούν για την ανάπτυξη της γεωργίας και της δασοπονίας στον τόπο αυτό, ενώ οι λεπτομέρειες που αποκαλύπτουμε σήμερα κάνουν αυτή την υπόθεση ακόμη πιο εξοργιστική. Οπως φαίνεται, το «χρυσό μήλο των Εσπερίδων» για το οποίο γίνεται όλη η προσπάθεια, είναι τα 1.800 στρέμματα του Αγροκτήματος του ΑΠΘ. Κοντά σ’ αυτό κάηκε και το ΝΠΔΔ με τα δάση στο Περτούλι και τον Ταξιάρχη.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου
Η τοποθέτηση του ίδιου του κ. Παπαϊωάννου στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής είναι αποκαλυπτική. «Εξέφρασα την προσωπική μου άποψη [τονισμένο με έμφαση] όπως και για πολλά άλλα» είπε για την υπόθεση των «συγχωνεύσεων», αλλά με την προϋπόθεση «ότι υπάρχουν οι εγγυήσεις της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας των ΝΠΔΔ ως διοικητικών μονάδων του ΑΠΘ. Σε καμία περίπτωση με μια τέτοια απόφαση δεν πρέπει να διαταραχθεί η άσκηση των αρμοδιοτήτων των οργάνων καθώς και η υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού τους και το ακαδημαϊκό και ερευνητικό τους έργο και η γενικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους σε όλες τις πτυχές». Οι γενικολογίες δεν σώζουν και δεν υπάρχουν βέβαια στο νομοσχέδιο Κεραμέως, που όχι μόνο δεν δίνει εγγυήσεις αλλά και καμιά εξήγηση –όπως και ο κ. πρύτανης– γιατί έπρεπε να καταργηθούν τα ΝΠΔΔ.

Κόντρα στις διαφωνίες των Τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας ο πρύτανης προσπαθεί να σώσει μόνο τα προσχήματα, γι’ αυτόν οι διαφωνίες «είναι στην εκτίμηση του υπουργείου...»(!). Και δίνει τα ρέστα του όταν προσπαθεί να εξηγήσει γιατί δεν έγινε καμιά διαβούλευση: «Δεν έχω θέση σε αυτό και δεν είναι δικό μου θέμα» (!). Γι’ αυτό και η προσωπική του άποψη αποτέλεσε τη μοναδική «διαβούλευση» του υπουργείου.

«Είναι πολύ περίεργο όλο αυτό που γίνεται, χωρίς καμία ενημέρωση καταργούν το ΝΠΔΔ του Αγροκτήματος με ιστορία 86 χρόνων, που μεγάλωσε χιλιάδες γεωπόνους. Οπως είπα στην Επιτροπή της Βουλής, η κατάργησή του δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα στην εκπαίδευση και την έρευνα, οδηγεί σε υποβάθμιση και αύξηση του κόστους λειτουργίας για το Πανεπιστήμιο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Δόρδας, πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, πρόεδρος του ΝΠΔΔ που διαχειρίζεται το επίδικο Αγρόκτημα στην περιοχή του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης.

Τα στοιχεία που μαθαίνουμε τώρα για το Αγρόκτημα είναι απλώς συγκλονιστικά. Εχει αποθεματικά 2.000.000 ευρώ (!!!) τα οποία είναι δεσμευμένα δέκα χρόνια (!) από την εποχή της υποχρεωτικής κατάθεσης των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος (περίοδος Σαμαρά - Βενιζέλου). Εχει έσοδα 250.000 ευρώ ετησίως με τα οποία πληρώνει τους 12 υπαλλήλους του και τα έξοδα (συντήρηση μηχανημάτων, γεωργικά φάρμακα, καύσιμα, ρεύμα κ.λπ.) και του μένουν χρήματα στο ταμείο. Παράγει μαζικά κριθάρι (δίνει στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία), καλαμπόκι, γάλα, ελιές, λάδι, ρόδια, τριφύλλι και νοικιάζει σε 500 πολίτες έκταση 100 τ.μ. στον καθένα για 120 ευρώ τον χρόνο για να φτιάχνουν τον δικό τους λαχανόκηπο.

Κτίρια στο αγρόκτημα του ΑΠΘ
 
Δικαίως λοιπόν ξεσπαθώνει ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αθανάσιος Σαρόπουλος –εκλεγμένος με τη ΔΑΚΕ– λέγοντας στην «Εφ.Συν.» «δηλαδή για να βάλει κάποιος πετρέλαιο στο τρακτέρ για το πείραμα του διδάκτορα Γεωπονικής ή του καθηγητή, θα περνάει το θέμα από τη Σύγκλητο;»! Είναι σαφής λέγοντας «δεν τρελάθηκαν οι καθηγητές Γεωπονικής και Δασολογίας, τα χιλιάδες μέλη μας, και διαμαρτύρονται», διότι «το πραγματικό νόημα της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει δυνατότητα πλέον –στο 260 άρθρο ιδρύει και Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης– το “φιλέτο” του Αγροκτήματος, 1.800 στρέμματα, δίπλα στη θάλασσα και το αεροδρόμιο, αυτή η Α.Ε. θα μπορεί να τα μισθώσει σε όποιον θέλει για 99 χρόνια, να γίνουν ξενοδοχεία και ό,τι άλλο σκεφτούν. Γι’ αυτό ανησυχούμε βαθύτατα. Η Α.Ε. το μόνο που μπορεί να κάνει είναι οικοπεδική αξιοποίηση της περιουσίας. Μη μου πείτε ότι διαχείριση του Αγροκτήματος θα κάνουν γιατροί, μηχανικοί ή θεολόγοι. Τον ρόλο του δασαρχείου θα τον επιτελέσει το ΑΠΘ γενικά και ειδικότερα ο Πρύτανης; Θα κάνει τον δασάρχη, θα βλέπει τους βοσκοτόπους η κ. Κεραμέως;».

Σε έντονο τόνο ο κ. Σαρόπουλος διαμαρτύρεται για την απουσία διαβούλευσης: «Οχι μόνο δεν συζητήθηκε ποτέ στα όργανα του ΑΠΘ, αλλά δεν υπάρχει καν αιτιολογική έκθεση. Είναι αυτό δημοκρατική διαδικασία; Θα φτάσουμε να λέμε από το “Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;” στο “Πώς κυβερνιέται αυτός ο τόπος;”. Αυτές οι προτάσεις δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές από τους Ελληνες γεωτεχνικούς. Ούτε ποτέ θα υλοποιηθούν ακόμη κι αν ψηφιστούν. Ας το γνωρίζουν για να μην εκτίθενται».

Κατόπιν αυτών μόνο ως υπερβολή δεν μπορεί να θεωρηθεί η ρήση του βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κυριακής Μάλαμα που σε δηλώσεις της έκανε λόγο για «το “πανεπιστημιακό ΤΑΙΠΕΔ” που μηχανεύεται η κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου