Με δυνάμωμα των κινητοποιήσεων για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση απαντούν Φοιτητικοί Σύλλογοι, μέλη ΔΕΠ και εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια. Την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα πραγματοποιείται συλλαλητήριο στα Προπύλαια με πορεία προς τη Βουλή, ανάλογη κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη. Αύριο Τετάρτη, Φοιτητικοί Σύλλογοι προχωρούν σε παρέμβαση έξω από τη Βουλή.
Με στόχο να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, εκπρόσωποι Φοιτητικών Συλλόγων, μελών ΔΕΠ, εργαζομένων στα ΑΕΙ και διδακτόρων παραχώρησαν νωρίτερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου.
Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου Γεωργία Τσαγκάρη, το νομοσχέδιο έχει απορριφθεί από όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, Συλλόγους Φοιτητών, πανεπιστημιακούς δασκάλους, εργαζόμενους, ακόμα και από την πλειοψηφία των πρυτανικών αρχών. Πρόσθεσε πως το χειροκροτεί μόνο ο ΣΕΒ «αφού μετατρέπει πλήρως τα Πανεπιστήμια σε μία μεγάλη αγορά εκπαιδευτικών και ερευνητικών προϊόντων, σε ένα σούπερ μάρκετ πτυχίων και τίτλων σπουδών».
«Μπορεί η κυβέρνηση να απέκλεισε τη φωνή των φοιτητών από τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, μπορεί να παρουσιάζει στημένες δημοσκοπήσεις για να μας πείσει ότι η κοινή γνώμη επικροτεί την πολιτική αυτή, μπορεί να επέλεξε να φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση μέσα στο κατακαλόκαιρο με τις σχολές κλειστές, αντιγράφοντας τις τακτικές των πρώην υπουργών Γαβρόγλου και Διαμαντοπούλου, δεν μπορεί όμως να μας φιμώσει», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.
«Το νομοσχέδιο βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις ανάγκες μας και γιγαντώνει ακόμα περισσότερο τα πραγματικά προβλήματα, τις καθημερινές αγωνίες της ακαδημαϊκής κοινότητας. Βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας για σύγχρονες σπουδές, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα», τόνισε ο Άγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ, στην παρέμβασή του, παρουσιάζοντας το περιεχόμενο της κοινής ανακοίνωσης που υπογράφουν πανελλαδικά πάνω από 73 Φοιτητικοί Σύλλογοι.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς μεταφράζονται οι ωραίες λέξεις με τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί παρουσιάσει την πραγματικότητα αντεστραμμένη και να «πουλήσει» το νομοσχέδιο στους φοιτητές: «Καινοτομία, αυτονομία, ποιότητα, αναβάθμιση». Αναδεικνύοντας μέσα από τη θέση των Συλλόγων τι πραγματικά δρομολογείται για τις σπουδές, τη λειτουργία των ιδρυμάτων και την προοπτική των αποφοίτων, σημείωσε: «Έχοντας ως οδηγό τους αγώνες που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση, με αισιοδοξία. Από τις μάχες για να γίνουμε "Φοιτητές Ξανά" ανοίγοντας τα κλειστά αμφιθέατρά μας και από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία βγήκαμε πιο δυνατοί». «Η λύση είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους, τους καθηγητές μας. Δίνουμε από κοινού αυτό τον αγώνα, γιατί είναι κοινή η επίθεση που δεχόμαστε, γιατί είναι η ίδια πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας, γιατί είναι υπόθεση όλου του λαού η μόρφωση των παιδιών του».
Video of Συνέντευξη τύπου - Άγγελος Θωμόπουλος
«Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο σύνολό του στον αντίποδα της σύγχρονης, δωρεάν και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας» σημείωσε ο Νίκος Παπαλεξίου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ. «Έρχεται να εφαρμοσθεί σε ένα Πανεπιστήμιο που εδώ και καιρό έχει συρρικνώσει τη δημοκρατική εκπροσώπευση, με τα διοικητικά όργανα σε εκτελεστικό ρόλο "επιχειρηματικών" δραστηριοτήτων και επιτάχυνσης της προσαρμογής στη διαδικασία της Μπολόνια. Διευρύνει τους ταξικούς φραγμούς, διαλύει περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού των ΑΕΙ, επιταχύνει τη μετατροπή των προγραμμάτων σπουδών σε συλλογές δεξιοτήτων, υποτάσσει την ίδια την εξέλιξη των επιστημών, της διδασκαλίας και της έρευνας στην επιχειρηματική κερδοφορία», τόνισε ανάμεσα σε άλλα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ που μετά από πρόταση της ΔΗΠΑΚ και με θέση για μη ψήφιση του νομοσχεδίου, πρότεινε την κήρυξη απεργίας στις 13 και 14 Ιούλη. Κάλεσε τα μέλη ΔΕΠ σε συμπόρευση με φοιτητές, ερευνητές, διδάσκοντες με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όλους τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ.
Video of Συνέντευξη τύπου - Νίκος Παπαλεξίου
Την αντίθεση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), που προχωρά την Πέμπτη σε 24ωρη απεργία, στο σύνολο και στην ουσία του νομοσχεδίου εξέφρασε η πρόεδρός της Νίκη Χρονοπούλου. Αφού αναφέρθηκε στο περιεχόμενό του, στάθηκε στο πώς εκφράζεται ο αντιδραστικός χαρακτήρας του στη στελέχωση των ιδρυμάτων και τις εργασιακές σχέσεις στα ιδρύματα τις οποίες επεκτείνει και μονιμοποιεί, ενώ ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους εργαζόμενους σε καθαριότητα και φύλαξη.
«Το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της μεγάλης
πλειοψηφίας του λαού. Τους μόνους που ωφελεί είναι τις μεγάλες
επιχειρήσεις, που θα κάνουν χρυσές μπίζνες στην Ανώτατη Εκπαίδευση,
αξιοποιώντας υποδομές και προσωπικό των Πανεπιστημίων», τόνισε μεταξύ άλλων.
Video of Συνέντευξη τύπου - Νίκη Χρονοπούλου
Την απόρριψη του νομοσχεδίου και από τους υποψήφιους διδάκτορες του ΕΜΠ μετέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηλίας Μπιλάλης. «Δεν ανοίγονται "νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ" αλλά κλείνουν εκκρεμότητες που άφησαν προηγούμενες κυβερνήσεις στο ξήλωμα των δικαιωμάτων των φοιτητών και των εργαζομένων των Πανεπιστημίων. Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της υποχρηματοδότησης, της υποβάθμισης, της εμπορευματοποίησης και επαναφέρει παλιές αντιδραστικές διατάξεις που έμειναν ανενεργές από την πάλη του φοιτητικού κινήματος και τους αγώνες των εργαζομένων των ιδρυμάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σημείωσε την απουσία από τα εκατοντάδες άρθρα των προβλημάτων των φοιτητών, εργαζομένων, υποψηφίων εργαζομένων, του λαού, μεταξύ των οποίων η ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας του λαού μας.
Video of Συνέντευξη τύπου - Ηλίας Μπιλάλης
Στάθηκε στη θέσπιση βιομηχανικών διδακτορικών, κατά παραγγελία από επιχειρήσεις ή οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, για «να εκμεταλλεύονται σχεδόν δωρεάν τις υποδομές και την περιουσία των πανεπιστημίων, καθώς και το πολύ μορφωμένο και εξειδικευμένο δυναμικό τους με αντάλλαγμα στην καλύτερη περίπτωση τη χρηματοδότηση κάποιων υποψηφίων διδακτόρων ή την παροχή κάποιων μέσων για την ολοκλήρωση διατριβών», σημείωσε αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε πτυχές του νομοσχεδίου που αφορούν την έρευνα, την υποχρεωτική παροχή διδακτικού έργου από υποψήφιους διδάκτορες χωρίς καμία αναφορά σε αμοιβή ή ανταποδοτική υποτροφία, περαιτέρω ένταση στο καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης όπου θα υπάρχει ένας ανυπολόγιστος αριθμός ερευνητών πολλαπλών ταχυτήτων.
-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:
Διαμαρτυρία για το νέο νόμο – πλαίσιο και το άρθρο 296. Η συγκεκριμένη αλλαγή καταργεί την αυτοτέλεια της Λέσχης.
Οι φοιτητές του Πολιτιστικού Ομίλου των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών διαμαρτύρονται για το νέο νόμο – πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας και το άρθρο 296.
Το εν λόγω άρθρο ορίζει την κατάργηση της αυτοτελούς νομικής προσωπικότητας της Πανεπιστημιακής Λέσχης του ΕΚΠΑ. Η συγκεκριμένη αλλαγή καταργεί την αυτοτέλεια της Λέσχης και, συνεπώς, την ανεξάρτητη διαχείριση των οικονομικών της αποθεμάτων, του προϋπολογισμού της, καθώς και των κτιριακών της υποδομών.
Η λέσχη του ΕΚΠΑ στεγάζει διάφορες υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας (δύο φοιτητικά αναγνωστήρια, ταμείο αρωγής φοιτητών, σίτιση – στέγαση, ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ψυχικής υγείας). Παράλληλα, στεγάζει και υποστηρίζει τον Πολιτιστικό Όμιλο Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.), ο οποίος δραστηριοποιείται για σχεδόν 100 χρόνια στα κτίρια της Ιπποκράτους 15, στο ισόγειο του οποίου βρίσκεται και το ιστορικό κινηματοθέατρο «Ίρις» και στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Μασσαλίας.
Ο Π.Ο.Φ.Π.Α., όπως υπάρχει σήμερα, ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 80’ με τρεις Τομείς: τον Θεατρικό, τον Κινηματογραφικό και τον Χορευτικό, με τον τέταρτο, τον Φωτογραφικό, να προστίθεται λίγο αργότερα. Η λειτουργία του στηρίζεται στην αφιλοκερδή και εθελοντική προσφορά των μελών του, παλαιών και νέων, ενώ η οργάνωση και συνέχισή του στον χρόνο, εξασφαλίζονται από τις προσπάθειες, τον προσωπικό χρόνο και το μεράκι των φοιτητών.
Ο Θεατρικός Τομέας, με δύο θεατρικές ομάδες, ανεβάζει κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις ανοιχτές στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο.
Ο Κινηματογραφικός Τομέας έχει ένα καθημερινό πρόγραμμα σεμιναρίων – προβολών εκπαιδευτικού χαρακτήρα και υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών και την συμμετοχή τους σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ.
Ο Φωτογραφικός Τομέας παρέχει καθημερινά θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα φωτογραφίας και διοργανώνει την ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μελών του.
Ο Χορευτικός Τομέας παραδίδει μαθήματα παραδοσιακών χορών και στο τέλος κάθε Ακαδημαϊκής χρονιάς οργανώνει κεντρική χορευτική παράσταση ενώ συμμετέχει και σε εκδηλώσεις άλλων φορέων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Με την ψήφιση του νόμου – πλαίσιο, με τον οποίο θίγονται οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας, επηρεάζεται άμεσα και το μέλλον του Π.Ο.Φ.Π.Α., αφού το σύνολο των δράσεών του στεγάζεται εντός των χώρων της Λέσχης και στηρίζεται από αυτήν. Για αυτό το λόγο ως Π.Ο.Φ.Π.Α. διεκδικούμε την απόσυρση του νόμου – πλαίσιο και του άρθρου 296.
Ο Π.Ο.Φ.Π.Α. έχει καταφέρει να αποτελεί σήμερα κοιτίδα πολιτισμού για την φοιτητική κοινότητα, αλλά και για τον γενικό πληθυσμό της πόλης της Αθήνας. Η συμμετοχή και η πρόσβαση στις δράσεις του ομίλου είναι ανοικτές και δωρεάν στο πλαίσιο του δημόσιου πανεπιστημίου, μακριά από λογικές αποκλεισμού από τον πολιτισμό και εμπορευματοποίησής του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου