02 Ιουλίου 2022

129Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Επιστροφή στα ψυχροπολεμικά σχήματα


 

Η διακήρυξη του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ που θέτει στο στόχαστρό του την Ρωσία, ενώ βάζει στο κάδρο της επιθετικότητας των Δυτικών και την Κίνα, έχει προκαλέσεις τις αντιδράσεις της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και πλήθος προβληματισμών ανά τον κόσμο γι αυτήν την επέκταση της επιθετικότητας της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ επιστρέφει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και τα στρατιωτικά σχήματα ασφάλειας, με τον κίνδυνο ο κόσμος να βυθιστεί στο χάος, λέει η ρωσική ηγεσία.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ έδειξε ότι αυτή η συμμαχία επιστρέφει στην εποχή του Ψυχρού πολέμου και των στρατιωτικών σχημάτων ασφάλειας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο. «Νομίζω πως το τελικό συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι η ΝΑΤΟϊκή σύνοδος της Μαδρίτης σηματοδοτεί μία στροφή στην εξέλιξή του από την ίδρυση του 1949 και μετά, επιστρέφοντας στις ρίζες του που είναι τα στρατιωτικά σχήματα ασφάλειας της Ψυχροπολεμικής εποχής». «Η στροφή αυτή άρχισε πολύ πριν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάπου γύρω στο 2012-13… Αυτό δείχνει η πορεία του και όλες οι στρατιωτικές επεμβάσεις, αρχίζοντας από την Βοσνία, την Γιουγκοσλαβία, την Λιβύη, αλλά και στο Ιράκ όπου συμμετείχαν πολλά ΝΑΤΟϊκά κράτη, όπως εν τέλει και στο Αφγανιστάν».

Με τη σειρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ ανέφερε από το Μινσκ ότι «διακυβεύεται η μελλοντική παγκόσμια τάξη διακυβεύεται». Ενώ διακήρυξε ότι: «Θα επιστρέψουμε στην αρχή και θα τηρήσουμε στην πράξη τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ, πάνω απ’ όλα την αρχή της κυριαρχίας της ισότητας των κρατών, διαφορετικά ο κόσμος θα βυθιστεί στο χάος για μεγάλο χρονικό διάστημα». Η επιλογή της Μόσχας είναι σαφής: «υποστηρίζουμε τον άνευ όρων σεβασμό του διεθνούς δικαίου». «Θα υποστηρίξουμε αυτή τη θέση μαζί με τους Λευκορώσους συμμάχους μας και άλλους πολυάριθμους ομοϊδεάτες μας εταίρους που συμμερίζονται αυτές τις προσεγγίσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής των Brics και στα τελικά έγγραφα που εγκρίθηκαν σε αυτήν τη σύνοδο κορυφής».

Στην ευρύτερη σύγκρουση των καπιταλιστικών πόλων ισχύος και των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων για τη διαμόρφωση των σφαιρών επιρροής των, με τα παρεπόμενα του πολέμου στην Ουκρανία και των μέτρων της Δύσης κατά της Ρωσίας, σε εξέλιξη βρίσκεται ο ενεργειακός πόλεμος –μαζί με την επισιτιστική κρίση. Η στροφή των Ευρωπαίων από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο… στο αμερικανικό φέρνει τα επιδιωκόμενα από την Ουάσογκτον αποτελέσματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου για πρώτη φορά στην ιστορία της εισήγαγε περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG από τις ΗΠΑ, παρά μέσω του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ανέφερε ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να εργαστούν πάνω στην μείωση της ζήτησης και να ετοιμαστούν για ένα δύσκολο χειμώνα. Ο επικεφαλής του Οργανισμού θεωρεί ως πιθανή λύση… την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια, κάτι που όπως επισημαίνει θα εξαρτηθεί από τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει το υπό ρωσική σημαία φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy, το οποίο μεταφέρει σιτηρά 4.500 τόνων που παρέλαβε από το ελεγχόμενο από τους Ρώσους λιμάνι του Μπερντιάνσκ, σύμφωνα με αξιωματούχο του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ενώ η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι το Zhibek Zholy εμπλέκεται σε «παράνομη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών» από το Μπερντιάνσκ και κατευθύνεται στο Καρασού της Τουρκίας. Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι το φορτίο φτάνει τους 7.000 τόνους , ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνην που ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών. Η εταιρεία KTZ Express που εδρεύει στο Καζακστάν επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το Zhibek Zholy της ανήκει αλλά ότι ναυλώθηκε από τη ρωσική εταιρεία Green Line, η οποία δεν υπόκειται σε κυρώσεις.

Στο πεδίο των μαχών… Το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε πολυκατοικία στην περιφέρεια της Οδησσού, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 21 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες ακόμη, δεν ήταν ατύχημα, αλλά στοχευμένη επίθεση, είπε σε χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μίλησε για τρομοκρατική ενέργεια και πρόσθεσε ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε είναι σχεδιασμένος για να πλήττει αεροπλανοφόρα και άλλα πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πάνω από 3.000 πυραύλους στην Ουκρανία αφότου άρχισε ο πόλεμος στις 24/2. Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τους εταίρους της χώρας του: «να μας δώσουν σύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας το συντομότερο δυνατόν» προκειμένου «να μας βοηθήσουν να σώσουμε ζωές και να βάλουμε τέλος στον πόλεμο αυτό». Ισχυρές εκρήξεις καταγράφηκαν σήμερα το πρωί και στο γειτονικό Μικολάϊβ.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργού Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε πως διυλιστήριο στην πόλη Λισιτσάνσκ, επίκεντρο σφοδρών εχθροπραξιών τις τελευταίες ημέρες, έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων και των φιλορώσων αυτονομιστών. Η Λισιτσάνσκ είναι το έσχατο οχυρό των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, στη λεκάνη του Ντονμπάς στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, την οποία η Μόσχα επιχειρεί να θέσει ολόκληρη υπό τον έλεγχό της, κάτι που αναμένετε να συμβεί τις αμέσως επόμενες μέρες..

Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τους Ρώσους ότι έπληξαν με βόμβες φωσφόρου το φιδονήσι (νοτίως της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα), αφότου οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από αυτό μια μέρα πριν. Ο ουκρανός διοικητής Βαλέρι Ζαλούζνι έδειξε ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα αεροπλάνο να πετάει πάνω από το νησί και να ρίχνει τουλάχιστον δύο βόμβες που αφήνουν λεπτές λευκές γραμμές στον ουρανό. Οι βόμβες φωσφόρου είναι εμπρηστικά όπλα που απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται εναντίον πολιτικών στόχων, όχι όμως και εναντίον στρατιωτικών, με βάση μια σύμβαση που υπογράφηκε στη Γενεύη το 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου