Στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ τίθεται η Ρωσία, με το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των 30 ηγετών στην Μαδρίτη να ακολουθεί τις αμερικανικές επιταγές για: περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, περισσότερα στρατεύματα κατά της Ρωσίας. Κάποιοι εκ των ευρωπαϊστών, κυρίως Γάλλοι, αναφέρονται πλέον στην… ΝΑΤΟποίηση της Ευρώπης, της οποίας η άμυνα βρίσκεται πλέον στην κόψη του ξυραφιού… των ΗΠΑ. Στο κάδρο της επιθετικότητας των Δυτικών και η Κίνα. Η Ρωσία θα απαντήσει με παρόμοιο τρόπο, είπε ο ρώσος πρόεδρος.
Οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν το «νέο στρατηγικό δόγμα» της Βορειοατλαντικής συμμαχίας σε απάντηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την Μόσχα ως «την πλέον σημαντική και άμεση απειλή της ασφάλειας και της σταθερότητας των συμμάχων». Η συμμαχία υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο και συμφώνησε για ένα πακέτο υποστήριξης που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του αμυντικού τομέα της χώρας. Επίσης, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενισχύσει σημαντικά τη δική του αποτρεπτική ικανότητα και άμυνα, αναπτύσσοντας επιπλέον μάχιμες δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγά του.
Οι ΝΑΤΟϊκοί έβαλαν και στο κάδρο της επιθετικότητάς του και την Κίνα, κρίνοντας ότι η Κίνα συνιστά πρόκληση για τα «συμφέροντα» και την «ασφάλεια» των χωρών του ΝΑΤΟ στον νέο στρατηγικό οδικό χάρτη. «Οι δηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και οι καταναγκαστικές της πολιτικές αποτελούν πρόκληση για τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», αναφέρεται και καταγγέλλεται «η στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Πεκίνο και την Μόσχα κατά της «διεθνούς τάξης».
Άμεση ήταν η απάντηση της Μόσχας διά στόματος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναφέρθηκε σε «εντάσεις» στη σχέση της Μόσχας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, μετά την απόφαση των δύο χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Interfax και Ria. Η Ρωσία θα είναι αναγκασμένη να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα αν αναπτυχθούν υποδομές του ΝΑΤΟ στις δύο σκανδιναβικές χώρες. Χαρακτηρ4ιστικά κατήγγειλε καταγγέλλοντας τις “ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες” του ΝΑΤΟ, το οποίο επιδιώκει «να επιβεβαιώσει την ηγεμονία του». Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στην Ουκρανία και πετυχαίνουν τους στόχους τους. Σύμφωνα με το Interfax, είπε ότι οι στόχοι αυτής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δεν έχουν αλλάξει, όμως «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές τακτικές». Ο απώτατος στόχος είναι «να απελευθερωθεί» το Ντονμπάς και να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας. Πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα νόημα να ορίσει μια ημερομηνία λήξης για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ενώ επανέλαβε, σχολιάζοντας το πυραυλικό πλήγμα σε ένα ουκρανικό εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ, ότι η Ρωσία δεν χτυπάει πολιτικούς στόχους.
Πριν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του μνημονίου ανάμεσα σε Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία, έρχονται αμφιβολίες για το περιεχόμενό του, πέραν των πολλών επικρίσεων που δέχονται οι κυβερνήσεις του σε όλες τις χώρες. Περισσότερο… βοά το παρασκήνιο της επίτευξης της συμφωνίας και ποιος έδωσε και τι. Αμέσως η Άγκυρα έσπευσε να γνωστοποιήσει ότι θα επιδιώξει την έκδοση 33 υπόπτων για «τρομοκρατία» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία. «Θα επιδιώξουμε την έκδοση τρομοκρατών από τις σχετικές χώρες στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία θα ζητήσει τώρα την έκδοση 12 υπόπτων από τη Φινλανδία και 21 από τη Σουηδία που είτε κατηγορούνται ότι είναι μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) είτε κατηγορούνται ότι ανήκουν στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκουλέν.
Η ανεξάρτητη βουλευτίνα στην Σουηδία, ιρανοκουρδικής καταγωγής, Αμινέ Κακαμπάβεχ και περιλαμβάνεται στον κατ5άλογο των 33 «τρομοκρατών» που ζητάει η Άγκυρα, κάνει λόγο για «μαύρη μέρα στη σουηδική πολιτική ιστορία». Προειδοποίησε δε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής ενάντια στην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Aν Λίντε, που υπέγραψε το μνημόνιο με την Τουρκία και την Φινλανδία. «Είναι σκανδαλώδες ότι η τουρκική κυβέρνηση και ο τούρκος πρεσβευτής στην Στοκχόλμη ζητούν την απέλασή μου σε μια χώρα της οποίας δεν είμαι πολίτης».
Ως προς τα F-16 που ζητούσε η Τουρκία από τις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε ότι: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο F-16», σύμφωνα με την αμερικανίδα βοηθό υπουργό Άμυνας Σελέστ Βαλάντερ. Όμως λίγο αργότερα έσπευδε αμερικανός αξιωματούχος να δηλώσει ότι: για οποιεσδήποτε τέτοιες πωλήσεις «τον τελικό λόγο θα έχει το Κογκρέσο».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με την Συρία, αφού το καθεστώς της Δαμασκού αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών, φιλορωσικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. «Δεν θα υπάρχουν πλέον σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Συρίας» ανέφερε ο Ζελένσκι σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram. Προειδοποίησε επίσης ότι θα ενταθεί «η πίεση των κυρώσεων» σε βάρος της Συρίας, που είναι σύμμαχος της Ρωσίας.
Ως προς τον βομβαρδισμό της περιοχής του εμπορικού κέντρου στο Κρεμεντσούκ, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι: υπάρχει μια «ρεαλιστική πιθανότητα» η ρωσική πυραυλική επίθεση να είχε σκοπό να χτυπήσει έναν άλλο κοντινό στόχο. Πάντως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση, αλλά διέψευσε τις αναφορές για απώλειες αμάχων, λέγοντας ότι έπληξε στρατιωτικό στόχο. «Στο Κρεμεντσούκ, ρωσικές δυνάμεις έπληξαν μια αποθήκη όπλων στην οποία ήταν αποθηκευμένα όπλα υψηλής ακριβείας που είχαν παραληφθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα του πλήγματος ακριβείας, επλήγησαν δυτικής κατασκευής όπλα και πυρομαχικά που ήταν συγκεντρωμένα στην αποθήκη».
Την ίδια ώρα, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι αντάλλαξε με τη Ρωσία 144 στρατιώτες, ανάμεσά τους 95 “υπερασπιστές του Αζοφστάλ” στη Μαριούπολη, οι οποίοι είχαν προασπίσει αυτή την πόλη λιμάνι που πολιορκείτο από τον ρωσικό στρατό επί εβδομάδες πριν τελικά πέσει στα χέρια του. Ο ουκρανικός στρατός και η ρωσική πλευρά αντάλλαξαν συνολικά σχεδόν 300 αιχμαλώτους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους.
Τέλος… Ο Φρόιντ κατά τη διάρκεια της ζωής του θα ονειρευόταν ένα τέτοιο αντικείμενο για έρευνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον: «Αν ο Πούτιν ήταν γυναίκα, δεν νομίζω ότι θα είχε ξεκινήσει έναν τόσο τρελό, φαλλοκρατικό πόλεμο… Αν θέλετε ένα τέλειο παράδειγμα τοξικής αρρενωπότητας είναι αυτό που κάνει στην Ουκρανία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου