ΠΟΣΕΕΔΙΠ-ΑΕΙ: Το νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια, η αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ και ο νόμος Χατζηδάκη στο επίκεντρο του 8ου συνεδρίου
Ενάντια σε νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, αστυνομοκρατία και τον νόμο Χατζηδάκη τάσσεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ - Αναλυτικά τα ψηφίσματα
(φωτ. ΜΑΤ στο ΑΠΘ) |
Από τις 27 έως τις 29 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το 8ο συνέδριο της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ, το οποίο έλαβε σημαντικές αποφάσεις.
Σχετικά με τον νέο νόμο - πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση:
Σύμφωνα με την παρουσίαση στον Τύπο του ΣΝ της Υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Κυβέρνηση, χωρίς καμία διαβούλευση, επιχειρεί να καταλύσει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και να εισάγει ένα μοντέλο διοίκησης όμοιο με αυτό των ιδιωτικών επιχειρήσεων, το οποίο απέτυχε όταν δοκιμάστηκε το 2011 με τον λεγόμενο νόμο Διαμαντοπούλου.
Συγκεκριμένα:
- Καταργείται το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων
- Ιδρύονται 11μελή Συμβούλια Διοίκησης με 6 εσωτερικά και 5 εξωτερικά μέλη.
- Καταργείται η εκλογή του Πρύτανη, των Αντιπρυτάνεων και των Κοσμητόρων και εισάγεται ο διορισμός τους από το Συμβούλιο Διοίκησης.
- Περιορίζονται οι αρμοδιότητες του Πρύτανη και της Συγκλήτου αποκλειστικά σε ακαδημαϊκά θέματα.
- Διορίζεται Εκτελεστικός Διευθυντής από μέλη εντός και εκτός των πανεπιστημίων.
- Εισάγεται ο έλεγχος νομιμότητας των εκλογών των μελών ΔΕΠ όχι από τον Πρύτανη, αλλά από το Συμβούλιο Διοίκησης.
- Καταργούνται ουσιαστικά οι φοιτητικές παρατάξεις με την εισαγωγή εκλογικών διαδικασιών με ενιαίο ψηφοδέλτιο και πολλά άλλα. Δικτατορικής έμπνευσης παρέμβαση στα εσωτερικά των φοιτητικών συλλόγων
- Απελευθερώνονται τα δίδακτρα στα ΠΜΣ και κατ’ ουσία παγώνει η δυνατότητα απαλλαγής από τα Τέλη Φοίτησης
- Θεσμοθετούνται τα βιομηχανικά διδακτορικά
- Το πανεπιστήμιο γίνεται βορά στην ιδιωτικοποίηση
- Η στρατηγική ανάπτυξης των ιδρυμάτων και διαχείρισης των οικονομικών, της κάλυψης των αναγκών κλπ ανατίθεται σε δοτά όργανα ξένα από τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά
- Ιδιωτικοποιείται η φοιτητική μέριμνα
Μετά τον, εδώ και 3 χρόνια, αποκλεισμό των μελών ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού από τη διαδικασία ανάδειξης των Αρχών Διοίκησης του Πανεπιστημίου, ήταν θέμα χρόνου και ο αποκλεισμός ή περιορισμός των μελών ΔΕΠ από την εκλογική διαδικασία. Όταν δεν αντιδράς στο έλλειμμα δημοκρατίας επειδή θεωρείς ότι δεν θίγεσαι ο ίδιος, είναι αναμενόμενος σε δεύτερο χρόνο και ο δικός σου περιορισμός και αποκλεισμός.
Συνοψίζοντας, καταγγέλλουμε την έλλειψη διαλόγου και διαβούλευσης για άλλη μια φορά από την Κυβέρνηση και δηλώνουμε ότι παραμένουμε σε εγρήγορση, ώστε να αντιδράσουμε μαζί με όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα στην περίπτωση που οι εξαγγελίες της Υπουργού αποτυπωθούν τελικά σε υπό ψήφιση σχέδιο νόμου.
Σχετικά με την κατάσταση αστυνομοκρατίας στο ΑΠΘ:
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΕΔΙΠ & ΕΕΠ των ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ) πραγματοποιεί το 8ο Συνέδριό της σε μια συγκυρία, όπου η κρατική βία και καταστολή εισβάλλουν στους ακαδημαϊκούς χώρους, ανατρέπουν θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και καταστρέφουν ό,τι το λαϊκό και φοιτητικό κίνημα έχει κατακτήσει από την εποχή της μεταπολίτευσης.
Από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικοί) στερήθηκαν το δικαίωμα να ψηφίζουν για τα όργανα διοίκησης. Αυτή η αντιδημοκρατική πορεία κορυφώνεται με τη θεσμοθέτηση διορισμένης διοίκησης, εδραιώνει τον αυταρχισμό με τη βίαιη εισβολή των ΜΑΤ στους χώρους των πανεπιστημίων και με το διορισμό πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Τα μέλη των συλλόγων μας έχουν στηρίξει με όλες τους τις δυνάμεις τα δημόσια πανεπιστήμια και συνεχίζουν, παρά την οικονομική και υγειονομική κρίση, σε μια εποχή φτώχειας και ανασφάλειας, να μάχονται για δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, για ισότιμα δικαιώματα σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, για ανατροπή κάθε σχεδίου για πανεπιστημιακή αστυνομία και πρακτική εκφοβισμού και βίας στην ακαδημαϊκή ζωή.
Καταγγέλλουμε τις πρακτικές ξυλοδαρμού των φοιτητών και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στο ΑΠΘ. Πρόκειται για δολοφονικές πρακτικές που δημιουργούν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα και ζωή φοιτητριών/φοιτητών και εργαζομένων, συνεπικουρούμενες από τη συντονισμένη προσπάθεια των συστημικών ΜΜΕ να διαστρεβλώσουν τα πραγματικά γεγονότα.
Αναμένουμε από τις πρυτανικές αρχές όλης της χώρας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, να υπερασπιστούν φοιτήτριες και φοιτητές και να καταγγείλουν αυτές τις δράσεις.
Το Συνέδριο της ΠΟΣΕΕΔΙΠ καλεί τα μέλη της να πλαισιώσουν δυναμικά κάθε αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία, μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια, μαζί με τους φοιτητές και κάθε δημοκρατικό πολίτη.
Σχετικά με τον νόμο Χατζηδάκη:
Άμεσο αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ στον κόσμο της εργασίας είναι ο αντεργατικός νόμος 4808/2021. Ένα νόμος που προβλέπει δεκάωρη δουλειά, πλήρη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, συρρίκνωση του δικαιώματος στην απεργίας με απαγόρευση της περιφρούρησης, ποινικοποίηση των αγώνων και ριζική περιστολή του δικαιώματος στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.
Πιο συγκεκριμένα, ο νέος αντεργατικός-αντισυνδικαλιστικός νόμος επιχειρεί να προωθήσει:
- Ουσιαστική κατάργηση του οκτάωρου και 10ωρη εργασία, ελαστικοποίηση της εργασίας με συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό.
- Περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
- Ηλεκτρονικό Φακέλωμα και κρατικό έλεγχο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ως προϋπόθεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
- Επιβολή της ηλεκτρονικής ψήφου, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων όπως αυτό της απεργίας.
- Δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων.
- Απαγόρευση περιφρούρησης της απεργίας, της κατάληψης εργασιακού χώρου, ενώ αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας» να κηρύσσεται η απεργία παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία.
- Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με μια απλή διαδικασία για τους εργοδότες.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα για την κατάργηση - ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και στην ανάθεση της απονομής συντάξεων σε εταιρείες (δικηγόρων και λογιστών) που θα πληρώνει ο εργαζόμενός.
Απέναντι σ’ αυτή την απροκάλυπτη επίθεση σε κεκτημένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, η ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ διεκδικεί σε συντονισμό με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις Ομοσπονδίες και συνολικά το εργατικό κίνημα την ανατροπή/κατάργηση του ν. Χατζηδάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου