Μπάμπης Μπίκας
Την έντονη ρωσική αντίδραση προκάλεσε η απόφαση του αμερικανού προέδρου να προμηθεύσει με προηγμένα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων την Ουκρανία. Οι Ρώσοι καταγγέλλουν την Ουάσιγκτον, κοινοποιούν ότι θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχουν της Χερσώνα, της Ζαπορίζια και του Ντονμπάς, και ανακοινώνουν στρατιωτικές ασκήσεις με τις δυνάμεις τους των «πυρηνικών πυραύλων αποτροπής».
Η αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων ρουκετών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία εγείρει τον κίνδυνο εμπλοκής μιας «τρίτης χώρας» στη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε κατ’ αυτόν τον τρόπο όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Σαουδική Αραβία, για τα σχέδια των ΗΠΑ να παραδώσουν στην Ουκρανία αυτά τα συστήματα που θα μπορούσαν να πλήξουν ρωσικούς στόχους.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι: «Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ΗΠΑ προφανώς εμμένουν στη γραμμή ότι θα πολεμήσουν τη Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό». Ενώ για το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι είπε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο για να οριστικοποιήσουν κάποιο τελικό κείμενο συμφωνίας.
Ο δε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε ότι Μόσχα βλέπει την απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν προηγμένα πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία ως «εξαιρετικά αρνητική», αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης. «Οι προσπάθειες να παρουσιαστεί ότι η απόφαση περιέχει ένα στοιχείο ”αυτοπεριορισμού” είναι άχρηστες». «Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, επικεφαλής μιας ομάδας κρατών, εμπλέκονται σε μια σκόπιμη προσφορά όπλων στο καθεστώς του Κιέβου είναι προφανές».
Την ίδια ώρα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις στην επαρχία Ιβάνοβο, βορειοανατολικά της Μόσχας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη των λεγόμενων Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων του, δηλαδή των ρωσικών πυρηνικών πυραυλικών στρατευμάτων. «Περίπου 1.000 στρατιωτικοί πραγματοποιούν ασκήσεις με εντατικούς ελιγμούς χρησιμοποιώντας πάνω από 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Yars», ανέφερε το υπουργείο. Πάντως σύμφωνα με το υπουργείο δεν αναμένεται να γίνουν εκτοξεύσεις πυραύλων. Oι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πυραύλοι Yars, είναι η νέα γενιά πυραύλων και το όνομά τους προέρχεται από το ακρωνύμιο του «Yadernaya Raketa Sderzhivaniya», δηλαδή «Πυρηνικός Πύραυλος Αποτροπής».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, αφού αρνήθηκε να αποστείλει στην Ουκρανία εκτοξευτήρες πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, χθες ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στις δυνάμεις του Κιέβου προηγμένα πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς και άλλα όπλα (πυρομαχικά, ραντάρ του πυροβολικού και επιτήρησης του εναέριου χώρου, αντιαρματικά όπλα κ.α.). «Αποφάσισα ότι θα παρέχουμε στους Ουκρανούς πιο προηγμένα πυραυλικά συστήματα και πυρομαχικά που θα τους επιτρέψουν να χτυπήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια βασικούς στόχους στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε άρθρο στους New York Times.Το πακέτο των όπλων περιλαμβάνει προηγμένους πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών και πυρομαχικά που θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει τοποθεσίες σε απόσταση έως και 80 χιλιομέτρων, δήλωσε μετά τη δημοσίευση του άρθρου ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.. Όπως εξήγησε, πρόκειται να σταλούν HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), δηλαδή πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών με εξελιγμένο σύστημα στόχευσης, προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα. Τα οπλικά συστήματα αυτά αποτελούν μέρος του νέου, μεγαλύτερου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 700 εκατ. Δολαρίων. Αποστολές οπλικών συστημάτων που ενέχουν τον κίνδυνο να επεκταθεί ο πόλεμος και να παρασύρει στη σύγκρουση χώρες του ΝΑΤΟ.
Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζόναθαν Φάινερ… διαβεβαίωνε ότι: «Ζητήσαμε από τους Ουκρανούς εγγυήσεις ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν (στόχους) εντός της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί πολεμούν σε έναν αμυντικό πόλεμο. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι στο έδαφός τους». Από κοντά και το Κίεβο, με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντιμίρ Ζελένσκι να διαβεβαιώνει ότι η Ουκρανία «δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί στη Ρωσία». «Δεν μας ενδιαφέρει η Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν πολεμάμε στο έδαφός τους όπως κάνουν με εμάς».
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι «δεν θα ασκήσει καμία πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση, κατ’ ιδίαν ή δημόσια, για να παραχωρήσει εδάφη της». Ενώ για τον ρώσο πρόεδρο ότι: «Όσο και αν διαφωνώ με τον κ. Πούτιν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα προσπαθήσουν να επιφέρουν την ανατροπή του. Όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οι σύμμαχοί μας δεν δέχονται επίθεση, δεν θα εμπλακούμε άμεσα σε αυτή τη σύγκρουση».
Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι οι άνθρωποι στις ελεγχόμενες από τους Ρώσους περιοχές Χερσώνα, Ζαπορίζια κα Ντονμπάς πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους και το Κρεμλίνο δεν αμφέβαλλε ότι θα έπαιρναν την «καλύτερη απόφαση». Ο ρώσος διαπραγματευτής Λεονίντ Σλούτσκι (πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας) δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti ότι στα ουκρανικά εδάφη που κατακτήθηκαν στρατιωτικά από τη Ρωσία θα μπορούσαν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα ήδη από τον Ιούλιο με σκοπό την προσάρτηση. Πρόκειται για τις περιοχές που ελέγχουν οι Ρώσοι και έχουν επιβληθεί διοικήσεις για να εισαγάγουν το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα, να χορηγήσουν ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους, να εγκαταστήσουν ρωσικά δίκτυα επικοινωνίας.Σχετικά με την απόφαση της ΕΕ να επιβάλλει μερικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με τις εξαιρέσεις που περιλαμβάνει, όπως φ/άινεται αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Η Ουγγαρία απαιτεί περαιτέρω αλλαγές στο νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, εμποδίζοντας έτσι και πάλι την εφαρμογή του. Συγκεκριμένα, η Βουδαπέστη ζητά την εγκατάλειψη των σχεδιαζόμενων μέτρων κατά του ηγέτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλου, όπως κοινοποιούσαν διπλωματικές πηγές. «Η Ουγγαρία δεν θα συναινέσει να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο οι εκκλησιαστικοί ηγέτες». «Για λόγους αρχής, αυτό είναι ένα ακόμη πιο σημαντικό θέμα από το εμπάργκο πετρελαίου», έχει πεί ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου