Ένα βήμα κατά της Δύσης για τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομική κατάσταση, αναμένεται να αποτελέσει για τον ρώσο πρόεδρο το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) –το ρωσικό αντι-Νταβός, που ανοίγει τις πύλες του μεθαύριο στην Αγία Πετρούπολη. Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν μία ακόμη αποστολή όπλων από τους Δυτικούς, ενώ ολοκληρώνουν σε λίγες μέρες τον έλεγχο του Ντονμπάς -βασικό στόχο της ρωσικής εισβολής.
Το ρωσικό αντι-Νταβός αρχίζει και αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίον τα ρωσικά ΜΜΕ φέρουν να αναφέρεται στους παράγοντες που δημιουργούν διεθνώς τα προβλήματα στον εφοδιασμό, τον επισιτισμό, τις τιμές των τροφίμων κ.α.. Είναι οι πολιτικές των δυτικών κυβερνήσεων που έφεραν τη σημερινή κατάσταση παγκοσμίως, κατηγορώντας τες ότι κρύβονται πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο οποίος επιδείνωσε την κατάσταση, στο πλαίσιο της σύγκρουσης ανάμεσα στη Δύση και την Ρωσία. Στην επιστολή του προς τους συμμετέχοντες, ο ρώσος πρόεδρος δεν κάνει κάποια αναφορά στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, όπως χαρακτηρίζει την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμως καταφέρεται κατά της Δύσης την οποία κατηγορεί για τον πληθωρισμό, τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού και τις ελλείψεις τροφίμων.
Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) ανοίγει τις πύλες του μεθαύριο και αναμένεται να συγκεντρώσει κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη επιχειρήσεων από όλον τον κόσμο, αν δεν φοβηθούν με… κυρώσεις. Στο παρελθόν το φόρουμ ήταν δημοφιλές, αλλά σήμερα αρκετοί προβληματίζονται για την συμμετοχή τους φοβούμενοι ότι η παρουσία τους στην Αγία Πετρούπολη μπορεί να τους καταστήσει στόχους κυρώσεων. Η 25η διοργάνωσή του SPIEF θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως διαβεβαιώνουν ρώσοι αξιωματούχοι, παρόλο που η Ρωσία αντιμετωπίζει κυρώσεις άνευ προηγουμένου από τους Δυτικούς λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Προβάλλουν το μότο: business–as–usual και το σύνθημα: νέες ευκαιρίες σε έναν νέο κόσμο. Η αντιπαράθεση με τη Δύση δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στα κείμενα του Φόρουμ, αν και οι ξένοι επισκέπτες καλούνται να φέρουν μετρητά καθώς οι κυρώσεις σημαίνουν ότι οι τραπεζικές κάρτες Mastercard και Visa που εκδίδονται εκτός Ρωσίας δεν θα ισχύουν στην Ρωσία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, φέτος το SPIEF φιλοξενεί έναν εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, τον υπουργό Επενδύσεων της στρατιωτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ, τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας, καθώς και αξιωματούχους από την Αίγυπτο, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Από τις προσωπικότητες που αναμένονται με ενδιαφέρον όσα θα πούν είναι και ο επικεφαλής του κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλλερ, ο οποίος θα μιλήσει σχετικά με την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, σύμφωνα με το SPIEF. Ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ γνωστοποίησε ότι θα παραστεί ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, καθώς και άλλοι ηγέτες που δεν κατονόμασε, γιατί όπως είπε έχουν ξαμοληθεί οι ανά τον κόσμο αμερικανοί πρέσβεις ασκώντας πιέσεις στις αρχές πολλών κρατών για να μην παραβρεθούν στο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις έδωναν μία ακόμη απάντηση στους Δυτικούς που συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στους Ουκρανούς. Εκτόξευσαν πυραύλους Kalibr τύπου κρουζ, για την καταστροφή μιας μεγάλης αποθήκης με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα, στην περιοχή Τερνόπιλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax που επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Κατέρριψαν επίσης, τρία ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-25 κοντά στο Ντονέτσκ και στο Χάρκοβο.
Πάντως, στο μέτωπο των Δυτικών καταγράφονται πλέον ευδιάκριτα ρήγματα ως προς την ενιαία στάση τους και ιδίως για την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, όπως ζητάει επίμονα το Κίεβο και πιέζουν κάποια δυτικά κράτη στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η ισπανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με άρματα μάχης Leopard 2, κάτι που θα καθιστούσε την Ισπανία την πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που παρέχει στο Κίεβο σύγχρονα στρατιωτικά οχήματα τρίτης γενιάς. Όμως, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο προειδοποίησε την Μαδρίτη ότι μια τέτοια απόφαση «θα αποτελούσε παρέκκλιση» από την άτυπη απόφαση της Δύσης να μην παρέχει δυτικά τανκς στην Ουκρανία. Αμέσως, ο γνωστός για τις ανοιχτές επικρίσεις του κατά γερμανών πολιτειακών αξιωματούχων, ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ κατηγόρησε χθες την Γερμανία ότι αρνείται να παράσχει στην Ουκρανία ακόμη και τεθωρακισμένα Marder. Ενώ επιτέθηκε εκ νέου στον καγκελάριο Σολτς ότι έχει μπλοκάρει τον εφοδιασμό του Κιέβου με νέα όπλα και δεν έχει στείλει ούτε ένα βαρύ όπλο στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, στο άλλο μέτωπο που έχει δημιουργηθεί στον ευρωατλαντικό άξονα, με την άρνηση της Τουρκίας να εγκρίνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και Σουηδίας, κατηγορώντας τες για υποστήριξη στο κουρδικό στοιχείο (συγκεκριμένα ότι προσφέρουν καταφύγιο στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που η Τουρκία και δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν “τρομοκρατική” οργάνωση), καθώς και για το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία. Προς υποστήριξη της Άγκυρας έχει σπεύσει εδώ και καιρό ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χθες -τελείως προκλητικά- είπε ότι είναι θεμιτά τα ζητήματα που θέτει η Τουρκία και κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και έτσι, οι ανησυχίες της είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ με δεδομένη τη στρατηγική θέση της, στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ επικαλέστηκε την υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Ούτε λέξη φυσικά για το ό,τι η Τουρκία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία και το παίζει… δίπορτο. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το ζήτημα ενδέχεται να μην επιλυθεί εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του μήνα στην Μαδρίτη.
Στη μάχη των σιτηρών και τις αλληλοκατηγορίες των δύο πλευρών για το ποια είναι υπεύθυνη για το μπλοκάρισμα των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, γίνεται γνωστό ότι η Ουκρανία έχει οργανώσει δύο εναλλακτικές διαδρομές μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας, ενώ συζητούνται και οι Βαλτικές χώρες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Σενίκ. Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ και Επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. Από την πλευρά τους, οι ρώσοι αξιωματούχοι διατυπώνουν δύο όρους για να γίνει κάτι τέτοιο: αφενός την αποναρκοθέτηση των λιμανιών και αφετέρου τον έλεγχο των πλοίων από τους Ρώσους προς αποφυγή μεταφοράς δυτικού οπλισμού προς το Κίεβο.
Στις συγκρούσεις στα ανατολικά, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να διεξάγουν χερσαίες επιθέσεις στην περιοχή του Σεβεροντονέτσκ. Μόλις οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρουν να το ελέγξουν πλήρως, όπως και τη «δίδυμη» πόλη το Λισιτσάνσκ (στη δυτική όχθη του ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς), τότε θα έχουν τον έλεγχο όλου του Λουγκάνσκ. Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν φωτιά στο εργοστάσιο χημικών Azot. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Λουγκάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι, η φωτιά προκλήθηκε από διαρροή δεκάδων τόνων πετρελαίου στο εργοστάσιο μετά από πολύωρη ανταλλαγή πυρών. Με τον έλεγχο όλης της περιοχής του Λουγκάνσκ, όπως και του Ντονέτσκ, δηλαδή της περιφέρειας του Ντονμπάς, η Ρωσία θα διακηρύξει τη νίκη της για τον βασικό στόχο που έχει διατυπώσει γι αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε. Κάτι που αναμένεται να γίνει σε λίγες μέρες. Ίσως τότε δούμε εξελίξεις και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τους όρους της Μόσχας και το δίλημμα των Ουκρανών για περαιτέρω απώλειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου