Ο ουκρανός πρόεδρος σχεδιάζει απώθηση των ρωσικών δυνάμεων στις θέσεις πριν από την έναρξη της εισβολής 24/2 και διακηρύττει ότι η νίκη πρέπει να επιτευχθεί στο πεδίο της μάχης. Με τον βρετανό πρωθυπουργό να ζητάει να μην πιεστεί ο Ζελένσκι να αποδεχθεί μια κακή ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία. Η ουκρανική ηγεσία καταφέρθηκε και κατά δυτικών χωρών ότι αναζητούν τρόπους να αμβλύνουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποιούσε την έναρξη των αποστολών σιτηρών μετά την αποναρκοθέτηση των λιμανιών της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ. Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τις κατοικημένες ζώνες της πόλης στο Σεβεροντονέτσκ.
Η νίκη πρέπει να επιτευχθεί στο πεδίο της μάχης, διακηρύττει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, παρά την απώλεια του 20% της ουκρανικής επικράτειας και τη συνέχιση της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. Το αδιέξοδο στον πόλεμο με τη Ρωσία «δεν αποτελεί επιλογή» για την Ουκρανία, είπε μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνεται από τους Financial Times, ζητώντας εκ νέου στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του. «Είμαστε κατώτεροι από άποψη εξοπλισμού και επομένως δεν είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε». «Θα υποστούμε περισσότερες απώλειες και οι άνθρωποι είναι προτεραιότητά μου». Απαντώντας στο τι θα ισοδυναμούσε με μια «σοβαρή προσωρινή νίκη» για την Ουκρανία, ο Ζελένσκι ανέφερε την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων πίσω στις θέσεις που κατείχαν πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η/2. Διευκρινίζοντας ότι απώτερος στόχος του είναι η πλήρης κυριαρχία στο έδαφος της Ουκρανίας. Υποστήριξε δε ότι «η νίκη πρέπει να επιτευχθεί στο πεδίο της μάχης».
Εκ των πλέον ένθερμων υποστηρικτών του Κιέβου, της σκληρής στάσης έναντι της Ρωσίας και της συνέχισης της προμήθειας όπλων από τη Δύση, ο πρωθυπουργός του ΗΒ Μπορίς Τζόνσον ζήτησε χθες να μην «πιεστεί» ο ουκρανός πρόεδρος να αποδεχθεί μια κακή ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία. Ο κόσμος πρέπει να αποφύγει οποιοδήποτε αποτέλεσμα το οποίο δείχνει ότι η αδικαιολόγητη επιθετικότητα του Πούτιν φαίνεται να έχει αποδώσει», ανέφερε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο εκπρόσωπός του. Ενώ ο Τζόνσον δεσμεύτηκε ότι το ΗΒ θα «παραμείνει στην πρώτη γραμμή» της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Ε, πώς να μην χαρακτήρισε «εξαιρετικά νέα» την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Αντίθετα με τη θετικότητα Ζελένσκι έναντι του Τζόνσον, τα αισθήματα του ουκρανού προέδρου είναι διαφορετικά για τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Απαντώντας στη φράση Μακρόν ότι: «Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία, ώστε την ημέρα που θα σταματήσουν οι μάχες να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια διέξοδο με διπλωματικά μέσα», ο Ζελένσκι είπε ότι: «Δεν καταλαβαίνω πραγματικά… την ταπείνωση της Ρωσίας. Επί οκτώ χρόνια μας σκοτώνουν. Για τι πράγμα μιλάμε εδώ;». Πάντως ο ίδιος συνεχίζει τις αντιφατικές δηλώσεις του για τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι: «Κάθε πόλεμος θα πρέπει να τερματιστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τόνισε. Ο ίδιος καταφέρθηκε και κατά δυτικών χωρών, τονίζοντας ότι αναζητούν τρόπους να αμβλύνουν τον αντίκτυπο για να προστατεύσουν τα δικά τους εμπορικά συμφέροντα: «Όλοι συμπεριφέρονται σαν ανδρείκελα. Υποστηρίζουν την Ουκρανία αλλά τσεκάρουν επίσης τι μπορεί να γίνει για να αποδυναμωθούν οι κυρώσεις ώστε να μην υποφέρουν οι επιχειρήσεις».
Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αποχωρούσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βσίλι Νεμπένζια διαμαρτυρόμενος για τις τοποθετήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Κι αυτό γιατί ο τελευταίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες τροφίμων ως «πύραυλο κατά των αναπτυσσόμενων χωρών» και κατηγόρησε το Κρεμλίνο για την επικείμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Απευθυνόμενος στον ρώσο πρεσβευτή είπε ότι είδε εκατομμύρια τόνους σιτηρών και σιταριού «κολλημένα» σε κοντέινερ και πλοία στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού πριν από λίγες εβδομάδες «εξαιτίας των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα».Οι επιθέσεις της Μόσχας στις υποδομές μεταφορών και στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών της Ουκρανίας, τα τανκς, οι αεροπορικές επιδρομές και οι νάρκες της εμποδίζουν την Ουκρανία να καλλιεργήσει και να κάνει συγκομιδή. «Αυτό ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων, ωθεί τους ανθρώπους στη φτώχεια και αποσταθεροποιεί ολόκληρες περιοχές», είπε ο Μισέλ. «Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για αυτήν την επικείμενη επισιτιστική κρίση. Η Ρωσία μόνο», τόνισε, κατηγορώντας επίσης τις ρωσικές δυνάμεις ότι κλέβουν σιτηρά από περιοχές στην Ουκρανία που έχει καταλάβει «μεταθέτοντας παράλληλα την ευθύνη σε άλλους». Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτή τη στάση «δειλή» και «προπαγάνδα, καθαρή και απλή».
Με τη σειρά του ο Νεμπένζια αποχώρησε, δίνοντας τη θέση της Ρωσίας σε άλλο διπλωμάτη. Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι δήλωσε αργότερα στο ρωσικό κανάλι του Telegram ότι τα σχόλια του Μισέλ ήταν «τόσο αγενή» που ο ρώσος πρεσβευτής έφυγε από την αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εξηγώντας αργότερα τους λόγους της αποχώρησής του, ο Νεμπένζια δήλωσε στο Reuters ότι δεν μπορούσε να μείνει, ισχυριζόμενος ότι αποχώρησε λόγω «των ψεμάτων που ο Σαρλ Μισέλ ήρθε για να πει». Σε ξεχωριστή συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε επίσης ότι η Ρωσία εμποδίζει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών να φύγουν από τη χώρα και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι καταστρέφουν τις ουκρανικές γεωργικές υποδομές.
Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, ο πρώην πρόεδρος της χώρας και σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ διατύπωσε ξανά εμπρηστικές δηλώσεις. «Μισώ τους Δυτικούς. Θέλω να τους εξαφανίσω Είναι καθάρματα», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram. «Θέλουν τον θάνατο της Ρωσίας. Και όσο είμαι ζωντανός, θα κάνω τα πάντα για να τους εξαφανίσω», σημείωσε.
Στο πεδίο των μαχών και συγκεκριμένα στο Σεβεροντονέτσκ, οι ουκρανοί υπερασπιστές κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τις θέσεις τους σε μια κατάσταση που παραμένει πολύ δύσκολη και η Ρωσία στέλνει περισσότερα στρατεύματα με στόχο να καταλάβει ολόκληρη την πόλη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ολεξάντρ Στριούκ, ενώ ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού υποστήριξε πως ο ρωσικός στρατός έχει «απελευθερώσει πλήρως» τις κατοικημένες ζώνες της εν λόγω πόλης. «Οι κατοικημένες ζώνες του Σεβεροντονέτσκ απελευθερώθηκαν πλήρως» είπε και πρόσθεσε πως «η κατάληψη της βιομηχανικής ζώνης και των γειτονικών κωμοπόλεων συνεχίζεται».Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η αποναρκοθέτηση των λιμανιών του Μπερντιάνσκ και της Μαριούπολης, που καταλήφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, έχει ολοκληρωθεί και τα δύο λιμάνια είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τις αποστολές σιτηρών. «Η αποναρκοθέτηση του λιμανιού της Μαριούπολης ολοκληρώθηκε. Λειτουργεί κανονικά και παρέλαβε τα πρώτα του φορτηγά πλοία», δήλωσε. Ο Σόιγκου είπε επίσης ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δημιούργησαν τις «απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη επανέναρξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Ρωσίας, Ντονμπάς, Ουκρανίας και Κριμαίας» και ξεκίνησαν την παράδοση φορτίων στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη, Μπερντιάνσκ και Χερσώνα στα 1.200 χλμ σιδηροδρομικών γραμμών που άνοιξαν ξανά.
Σφοδρές μάχες διεξάγονται στις περιοχές: Λισιτσάνσκ, Σλοβιάνσκ, Μπαχμούτ, Σβιατοχίρια, Αβντιβκά, Κουράχοβε κ.α. Ενώ ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι «η πιο απειλητική κατάσταση» έχει αναπτυχθεί στην περιοχή της Ζαπορίζια, τμήματα της οποίας έχουν ήδη καταληφθεί από τη Ρωσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου