Τώρα τι πέτυχαν; Να φορολογούνται τα κέρδη εκεί που πραγματοποιούνται. Έτσι ωφελημένες θα είναι οι μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ. Άρα, η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή στο Παρίσι δεν επιλύει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, αλλά το πρόβλημα του ανταγωνισμού μεταξύ των ίδιων των πολυεθνικών και ειδικά των τεχνολογικών γιγάντων που έχουν κέρδη σε όλο τον κόσμο αλλά πληρώνουν μέχρι τώρα φόρους μόνο στις χώρες όπου καταθέτουν την πνευματική ιδιοκτησία των αλγορίθμων τους.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, η Amazon, το Facebook και η Google θα δουν «το ένα τέταρτο των κερδών τους να ανακατανέμονται στις χώρες όπου έχουν κέρδη και θα φορολογούνται εκεί», διευκρινίζει το BBC. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ευνοούνται οι πλούσιες χώρες και χάνουν μικρές χώρες όπως η Ιρλανδία. Τέλος, η πρόβλεψη αφορά μόνο πολυεθνικές εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 20 δισ. ευρώ και περιθώριο κέρδους άνω του 10%! Άρα, τα περί φορολόγησης των πολυεθνικών δεν αφορά τους "κάτω" ούτε τις μικρές χώρες, αλλά διευθέτηση του κανιβαλικού ανταγωνισμού στο εσωτερικό των "πάνω" και την αλλαγή κατέυθυνση του βρώμικου χρήματος...
Οι ΗΠΑ κορυφαίος φορολογικός παράδεισος
Όλο και περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ ανταγωνίζονται για την προσέλκυση κεφαλαίων υπό αδιαφανείς όρους. Τα Pandora Papers αποκαλύπτουν ένα νέο φορολογικό παράδεισο που έχει καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για βρώμικο χρήμα: τη Νότια Ντακότα. Τα Pandora Papers έχουν μια «βασική διαφορά» από τα Panama Papers που προηγήθηκαν, παρατηρεί το The Atlantic. «Ενώ οι προηγούμενες αποκαλύψεις επικεντρώθηκαν σε ανώνυμες εταιρείες στην Κεντρική Αμερική ή στην Καραϊβική που αρνήθηκαν να τερματίσουν τις υπεράκτιες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τους», οι νέες αποκαλύψεις «χτυπούν έναν γίγαντα που έχει περάσει πάρα πολύ καιρό κάτω από το ραντάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου