07 Οκτωβρίου 2021

Η δίκη της Χρυσής Αυγής μέσα από 20 εικόνες που δεν πρέπει κανείς να ξεχάσει (ΦΩΤΟς & VIDEO)



Η μεγάλη στιγμή για την ελληνική Δικαιοσύνη έφτασε. Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων -εκτός απροόπτου- θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. To News 24/7 κάνει αναδρομή στη δίκη του αιώνα. 

Της Αντωνίας Ξυνού

Σχεδόν 5,5 χρόνια έχουν περάσει από την 20η Απριλίου του 2015, όταν στην κατάμεστη ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη κηρύττει την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Μίας διαδικασίας, που εξαιτίας του όγκου της, αλλά και αναπάντεχων εμποδίων όπως η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων το 2016 και το πρόσφατο “λουκέτο” των δικαστηρίων ελέω κορονοϊού, ολοκληρώνεται με καθυστέρηση.

Συνολικά 453 συνεδριάσεις μετά η δίκη της Χρυσής Αυγής. Κατά τη διάρκεια τους, εξετάστηκαν συνολικά 216 μάρτυρες. Από αυτούς 131 ήταν μάρτυρες κατηγορίας, 16 προτάθηκαν από την πολιτική αγωγή και 69 από την υπεράσπιση. Συνολικά αναγνώστηκαν 438 έγγραφα, ενώ στη δίκη συμμετείχαν 10 δικηγόροι πολιτικής αγωγής και 50 συνήγοροι υπεράσπισης.

Επί της ουσίας, το δικαστήριο ασχολήθηκε με τέσσερις δικογραφίες: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (2013), την επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών (2012), την επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ (2013) και την ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση (187 ΠΚ). Στην τελευταία υπόθεση κατηγορούνται 20 άτομα, ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της περιόδου 2012–2015 (18 βουλευτές) και ακόμη 2. Σύμφωνα με την κατηγορία, μεταξύ των κακουργημάτων που φέρονται να διέπραξαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, είναι η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, η απόπειρα δολοφονίας μαθητή στο Παλαιό Φάληρο και ο εμπρησμός καταστήματος υπηκόου Καμερούν στην Πλατεία Αμερικής, που έλαβαν χώρα το 2013.

Σήμερα, το News 24/7 κάνει μία αναδρομή στις μέρες που προηγήθηκαν. Μέσα από το φωτογραφικό φακό που απαθανάτισε αυτές τις 453 συνεδριάσεις, επιχειρεί να αναδείξει τα 20 καρέ που θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη.

20 Απριλίου 2015

 
Στιγμιότυπο από την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου διεξάγεται η δίκη της "Χρυσής Αυγής" την Δευτέρα 20 Απριλίου 2015 EUROKINISSI

Ξημερώνει Δευτέρα και η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, εκεί όπου κάποτε βρέθηκαν οι καταδικασμένοι για συμμετοχή στην οργάνωση 17Ν, Δημ. Κουφοντίνας και Αλ. Γιωτόπουλος, γεμίζει ασφυκτικά κόσμο. Είναι η μέρα που θα ξεκινήσει η δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Δεκάδες συνεργία στρατοπεδεύουν στο πεζοδρόμιο της οδού Διον. Σολωμού, εκατοντάδες πολίτες συμμετέχουν στις αντιφασιστικές πορείες γύρω από τις φυλακές. Και μέσα στην αίθουσα δικηγόροι, αστυνομικοί, δημοσιογράφοι, αλλά κυρίως φίλοι και συγγενείς των θυμάτων, περιμένουν την έναρξη της διαδικασίας.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα, προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Βέβαια δεν λείπουν οι καταγγελίες για προπηλακισμούς, ακόμα και για επιθέσεις κατά μαρτύρων στα γύρω στενά.

Στην κατάμεστη αίθουσα, η ηγετική ομάδα του κόμματος της Χρυσής Αυγής επιλέγει να εκπροσωπηθεί από τους συνηγόρους της και να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο. Από τους 69 κατηγορούμενους μόνο 44 είναι παρόντες, 24 απουσιάζουν και ένας, όπως ανακοινώθηκε κατά την εκφώνηση των ονομάτων, είχε αποβιώσει.

15 Μαΐου 2015

Ένταση στην δίκη της "Χρυσής Αυγής" από κατηγορούμενους των "Πυρήνων της Φωτιάς" την ώρα που τους μετέφεραν στην αίθουσα όπου πραγματοποιείται η δίκη τους, στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. EUROKINISSI

Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από την ημέρα που κηρύχθηκε η έναρξη των εργασιών, ωστόσο το δικαστήριο απασχολείται κυρίως με νομικά ζητήματα.Την απόλυτη ησυχία της αίθουσας έρχεται να ταράξει ένας έντονος βόμβος από τις πλαϊνές εισόδους.

Ακούγεται ξεκάθαρα το σύνθημα “φασίστες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες” και ανοίγει διάπλατα μία από τις πόρτες της αίθουσας. Μερικοί νεαροί επιχειρούν να μπουν μέσα πετώντας μπουκάλια νερού και αναψυκτικά, ενώ δίπλα τους κάθονται κυρίως δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά αργότερα, επρόκειτο για κατηγορούμενους στη δίκη για τη “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”, η οποίοι εκείνη την ώρα μεταφέρονταν σε διπλανό ακροατήριο.

Στην αίθουσα επικρατεί κομφούζιο, με αρκετούς από τους παράγοντες να επισημαίνουν το γεγονός ότι οι φυλακές Κορυδαλλού είναι ακατάλληλες για τη διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας.

2 Οκτωβρίου 2015

 
Υποβασταζόμενη η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, κατεβαίνει από το βήμα στην δίκη της "Χρυσής Αυγής" την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015. EUROKINISSI

Είναι η πρώτη από τις πολλές ημέρες που η Μάγδα Φύσσα θα βρεθεί στο βήμα του μάρτυρα για να μιλήσει για τη δολοφονία του γιου της. Εμφανώς συγκινημένη, αναφέρεται στον Παύλο Φύσσα, στις σχέσεις της αστυνομίας με τη Χρυσή Αυγή και στην εμπλοκή του γενικού γραμματέα Νικ. Μιχαλολιάκου στην υπόθεση.

Οι περιγραφές της για το χαμό του γιου της, λυγίζουν το ακροατήριο: “Ο γιατρός μου έδωσε ένα χάπι και μου είπε την αλήθεια, ότι ο Παύλος δεν ζει, έφυγε. 'Πως είναι δυνατόν;', ρώτησα. Μου είπε ότι τον μαχαίρωσαν στην καρδιά η Χρυσή Αυγή. Μου είπε ότι 'δεν μπορούσε να γίνει κάτι'. Οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές, και εδώ έξω να γινόταν δεν θα προλαβαίναμε. Ζήτησα να δω το παιδί μου. Πήγα στο θάλαμο. Στις 3 το πρωί πήγα στο παιδί μου στο νεκροθάλαμο. Όσοι νομίζουν ότι τον τρομάξανε, τους λέω ότι κοιμόταν, ήταν ένας άγγελος. Προσπάθησα να τον ζεστάνω...".

Η Μάγδα Φύσσα παραμένει αξιοπρεπής και αναφέρεται συχνά στο δολοφόνο του παιδιού της, χωρίς να τον ονοματίζει, διευκρινίζοντας χαρακτηριστικά "δεν θέλω να λέω το όνομά του, είναι δολοφόνος".

Τέσσερις ημέρες μετά, κατά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της, περνά δίπλα από το εδώλιο και εκτοξεύει το μπουκάλι νερού που κρατά, στον άνθρωπο που με τα χέρια του σκότωσε τον 34χρονο Παύλο Φύσσα. “Να με θυμάσαι!” του φωνάζει, ενώ λίγο αργότερα μέλος του ακροατηρίου βγαίνει από την αίθουσα φωνάζοντας, "Ρουπακιά παρακάλα να φας ισόβια!", με αποτέλεσμα η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη να του απαγορεύσει ξανά την είσοδο.

6 Νοεμβρίου 2015

 
Η Μάγδα Φύσσα πετά ένα μπουκάλι νερού προς το εδώλιο EUROKINISSI

“Δεν θα φύγω από αυτή τη ζωή αν δεν τον κρεμάσω, απόβρασμα της κοινωνίας", φωνάζει η μάνα του Παύλου Φύσσα στο Γ.Ρουπακιά, ενώ για δεύτερη φορά πετά κατά πάνω του ένα μπουκάλι με νερό.

Το δικαστήριο, ακούγοντας τους σχολιασμούς δικηγόρων γύρω από μία μαρτυρική κατάθεση που μόλις έχει ολοκληρωθεί, διακόπτει για λίγα λεπτά και η Μάγδα Φύσσα περνά δίπλα από το εδώλιο για να συνομιλήσει με τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής.

Ο κατηγορούμενος που κάθεται μόνος στο εδώλιο, δεν αντιδρά, σε αντίθεση με συνήγορο υπεράσπισης ο οποίος απευθυνόμενος προς τους αστυνομικούς που δεν σταμάτησαν τη Μάγδα Φύσσα, τους λέει: "θα την μαζέψετε επιτέλους;". "Εμένα να μαζέψουν, τι θέλετε ήρθατε να τον προστατέψετε", απαντά η Μάγδα Φύσσα.

25 Νοεμβρίου 2015

 
Η αυτόπτης μάρτυρας Δήμητρα Ζώρζου καταθέτει για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. EUROKINISSI

Η Δήμητρα Ζώρζου δεν ήταν φίλη του Παύλου Φύσσα, ούτε ήξερε κάποιον από τους εμπλεκόμενους. Ήταν απλά μία φοιτήτρια, που το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, είχε βγει μία βόλτα με μια φίλη της, καταλήγοντας σε ένα παγκάκι της οδού Παναγή Τσαλδάρη.

Κι όμως η κοπέλα εξελίχθηκε σε μία σημαντική μάρτυρα, όχι μόνο γιατί ήταν αυτόπτης, αλλά και γιατί η αντίδραση - ο φόβος της- πάνω στο βήμα, έδειξε την πραγματική ψυχολογία όσων βρέθηκαν να καταθέτουν στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τα πραγματικά περιστατικά.

“Όταν ο Ρουπακιάς κατέβηκε από το αυτοκίνητο δύο τρεις από αυτούς που χτυπούσαν τον Παύλο και δύο φίλους του που είχαν μείνει πίσω, έκαναν κλοιό γύρω του κι αυτός αγκάλιασε τον Φύσσα... είδα δύο κινήσεις του χεριού του... μετά καταλάβαμε τι είχε κάνει” περιγράφει η γυναίκα, ενώ είναι κατηγορηματική σε ότι αφορά τις κινήσεις των δραστών της επίθεσης. “Τρεις χτυπούσαν έναν”, λέει αναφερόμενη στην τελική επίθεση που δέχτηκαν λίγο πριν τη δολοφονία Φύσσα ο ίδιος και δύο φίλοι του από τουλάχιστον δώδεκα χρυσαυγίτες.

Η Δήμητρα Ζώρζου αναγνωρίζει μάλιστα και στο σωματότυπο του Ιω. Καζαντζόγλου τον συνοδηγό του Γ. Ρουπακιά τη μοιραία νύχτα. “Αφήστε με να βγω έξω και να της δείξω εγώ”, είναι τα λόγια του κατηγορούμενου, ενώ σηκώνεται από το εδώλιο, με την νεαρή μάρτυρα να βγαίνει κακήν κακώς και κλαίγοντας από τη δικαστική αίθουσα. Μετά την ολιγόλεπτη διακοπή, η μάρτυρας συνεχίζει να καταθέτει λέγοντας ότι έχει δεχτεί τηλεφωνήματα που προφανώς θεωρεί ότι είναι απειλητικά, γιατί είναι από απόκρυψη και δεν της μιλά κανείς από την άλλη πλευρά του τηλεφώνου. "Το αναφέρω αυτό γιατί υπάρχει ένας κίνδυνος γενικότερα", καταθέτει χαρακτηριστικά.

19 Σεπτεμβρίου 2016

 
Ένα από τα θύματα της επίθεσης σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών το 2012 στο Πέραμα καταθέτει στη δίκης της Χρυσής Αυγής. EUROKINISSI

Μπήκαν στο στόχαστρο τον Ιούνιο του 2012, όταν δέχθηκαν δολοφονική επίθεση μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, την ώρα που κοιμόντουσαν. Οι τέσσερις Αιγύπτιοι αλιεργάτες που εργάζονταν στα καΐκια της Ιχθυόσκαλας και διέμεναν σε μονοκατοικία στο Ικόνιο Περάματος βρέθηκαν περικυκλωμένοι λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα από ομάδα 20-25 ατόμων.

Τέσσερα χρόνια αργότερα το 2016, το δικαστήριο ξεκινά να ερευνά τι συνέβη εκείνη τη νύχτα τρόμου. Ένας εξ αυτών - ο οποίος προχώρησε και στην αναγνώριση του Αν. Πανταζή, φερόμενου πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα - έδωσε πλήρη περιγραφή των όσων έλαβαν χώρα.

“Είδα έναν στο παράθυρο, είχε μαύρα μαλλιά και λίγο μούσι ήταν μελαχρινός, μέτριος στο ύψος και το βάρος. Είχε γεμάτα μάγουλα. Φορούσε μαύρη μπλούζα και παντελόνι. Τον είδα από τη μέση και πάνω” εξηγεί στους δικαστές και προσθέτει: “Είδα να απλώνει τα χέρια του και να τραβάει το παράθυρο για να το ανοίξει . Ήταν και άλλοι μαζί του... Έβριζαν , έλεγαν " έλα έξω να σου πω ποιά είναι η Χρυσή Αυγή". Είδα από το πλάι ακόμη έναν που φορούσε μαύρο και τζιν παντελόνι”.

18 Μαρτίου 2016

 
Αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά από τις φυλακές Κορυδαλλού την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016. Με το υπ΄αριθμόν 260/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. EUROKINISSI

Δεκαοκτώ μήνες έχουν συμπληρωθεί από το βράδυ που ο Παύλος Φύσσας ξεψύχησε αιμόφυρτος στην άσφαλτο και ο αυτουργός του φονικού, Γιώργος Ρουπακιάς, είναι πλέον ελεύθερος, αφού έχει συμπληρώσει το ανώτατο όριου κράτησης του, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Η ελληνική Δικαιοσύνη υποχρεωτικά αποφασίζει την έξοδο του από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατήθηκε όλο αυτό το διάστημα. Με το υπ’ αριθμόν 260/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, επιβάλλονται αυστηροί περιοριστικοί όροι, και συγκεκριμένα αυτοί της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και του κατ' οίκον περιορισμού υπό 24ώρη αστυνομική φύλαξη με δυνατότητα μετάβασης με αστυνομική συνοδεία μόνο, κατά τις ημέρες της δίκης, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ο Γ. Ρουπακιάς θα επιστρέψει ελάχιστες φορές ξανά στη δικαστική αίθουσα, μέχρι να σταματήσει να εμφανίζεται εντελώς. Στο δικαστήριο θα βρεθεί ξανά όταν κληθεί να απολογηθεί για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

27 Ιουνίου 2016

 
Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με κατηγορούμενους, με αποτέλεσμα να προκληθούν εντάσεις. EUROKINISSI

Για πρώτη φορά η δίκη για τη Χρυσή Αυγή διεξάγεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, ύστερα από τα συνεχή αιτήματα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Ωστόσο, οι εντάσεις ξεκινούν ήδη από το πρωί, αφού όλοι πρέπει να περάσουν από την ίδια πόρτα και αναπόφευκτα βρίσκονται μαζί τα μέλη της οικογένειας του Παύλου Φύσσα και οι κατηγορούμενοι με τους υπερασπιστές τους.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής καταγγέλουν φραστική επίθεση από τον Γιώργο Ρουπακιά την ώρα που περνά δίπλα τους στη δικαστική αίθουσα, ενώ η Μάγδα Φύσσα αναφέρει στο δικαστήριο ότι κάποιοι από το ακροατήριο προχωρούν σε απειλητικές χειρονομίες.

Την ίδια μέρα, παρόντες στο επεισόδιο καταγγέλουν πως ο Γιώργος Ρουπακιάς αντέδρασε στο γεγονός ότι τον φωτογραφίζουν, όταν έβγαινε συνοδευόμενος από αστυνομικούς από τον χώρο της δίκης, με αποτέλεσμα να απειλήσει φωτορεπόρτερ ότι θα “κατεβάσει” την κάμερα της, βρίζοντας χυδαία. Η αντίδρασή του προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και ο κατηγορούμενος κυριολεκτικά φυγαδεύτηκε, με το ακροατηρίο να απαντά με έντονες φωνές και οργισμένες χειρονομίες.

21 Ιουλίου 2016

 
Συνάντηση με την οικογένεια Φύσσα και παράσταση στο ακροατήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής, είχε η Evelyne Huytebroeck, μέλος του Κοινοβουλίου των Βρυξελλών και μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, και αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων. EUROKINISSI

Στο Εφετείο Αθηνών προσέρχεται αντιπροσωπεία της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και των Οικολόγων Πράσινων. Στόχος της επίσκεψης αυτή είναι η συνάντηση με την οικογένεια Φύσσα και παράσταση στο ακροατήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις συνθήκες διεξαγωγής μίας από τις πλέον σημαντικές δίκες στη νεότερη ιστορία της χώρας.

Αυτή τη συμβολική ενέργεια θα υιοθετήσουν πολλοί στη συνέχεια. Τον Απρίλιο του 2019, η Μπέτυ Μπαζιάνα, σύντροφος του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θα περάσει την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού, μία ημέρα πριν την επέτειο των τεσσάρων χρόνων δίκης, για να δείξει τη συμπαράστασή της στην οικογένεια του Παύλου Φύσσα και ιδίως στη μητέρα του, Μάγδα. Σε αντίστοιχες κινήσεις, έχουν προχωρήσει κατά καιρούς μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αλλά και ο Μανώλης Γλέζος, η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θαν. Θεοχαρόπουλος.

31 Οκτωβρίου 2016

 
Το δικαστήριο εξετάζει τη δικογραφία για την επίθεση εναντίον μελών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Πέραμα. Οι μαρτυρικές καταθέσεις ξεκίνησαν με αυτήν του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρη Πουλικόγιαννη. EUROKINISSI

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έχει πια ολοκληρώσει την εξέταση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και των Αιγύπτιων αλιεργατών. Σειρά έχει η επίθεση που δέχθηκαν οι περίπου 20 αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το Σεπτέμβριο του 2013. Οι μαρτυρικές καταθέσεις ξεκινούν με αυτήν του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος είχε δεχθεί χτυπήματα στο κεφάλι.

"Ήμασταν περίπου 20 άτομα και ξεκινήσαμε με αυτοκίνητα και μηχανάκια στη λεωφόρο Δημοκρατίας προς Πειραιά. Κάναμε την πρώτη στάση στα 500 μέτρα και συνεχίσαμε, φτάσαμε κοντά στην αστυνομία. Κατεβήκαμε κάποιοι βάλανε χαρτόνια, γράφαμε ένα σύνθημα το οποίο έμεινε στη μέση …”, καταθέτει και προσθέτει πως από ένα μικρό δρομάκι εμφανίστηκαν ξαφνικά "χωρίς κανένα θόρυβο περίπου 50 άτομα" και "άρχισαν να φωνάζουν το όνομα μου. Από ένστικτο όλοι έτρεξαν προς τα αυτοκίνητα. Εκείνοι έκαναν ημικύκλιο και εμείς ήμασταν εγκλωβισμένοι. Από την μεριά του Καρνασίου είχε σκαλωσιά. Εγώ έκανα δυο βήματα μπροστά προσπαθώντας να διατηρήσω την ψυχραιμία μου, ήμουν σοκαρισμένος. Επικεφαλής ήταν οι Πανταζής και Χατζηδάκης. Εγώ τους γνώριζα ήταν μπροστά…”.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης υποστηρίζει ότι στο σημείο υπήρχαν δυο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ, που έμειναν ακίνητες. “Αμέσως μετά την επίθεση θυμάμαι 7-8 περιπολικά και 12 μηχανές, ισχυρή αστυνομική δύναμη.Ήρθε και ο διοικητής του τμήματος Περάματος ο οποίος ούρλιαζε προς τους αστυνομικούς "δεν σας θέλω εδώ, θέλω προαγωγές πιάστε μου έστω έναν" και εκείνοι τον κοίταζαν με αδιαφορία. Οι γείτονες έλεγαν στους αστυνομικούς 'αυτοί είναι που χτύπησαν τα παιδιά' και δεν έκαναν καμία κίνηση”.

14 Φεβρουαρίου 2017

 
Ομάδα από μέλη της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα πρός την άλλη πλευρά του ακροατηρίου και κινήθηκαν επιθετικά πρός αυτούς,κάποιος δε,φώναξε πρός την μητέρα του παύλου Φύσσα "που είναι τώρα ο Παύλος;". EUROKINISSI

Σε εμπόλεμη ζώνη μετατρέπεται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθήνας. Η ένταση φτάνει στο ζενίθ μεταξύ των χρυσαυγιτών και της πλευρά της οικογένειας Φύσσα, ενώ η διαδικασία διεξάγεται κανονικά. Σε ανύποπτη στιγμή μέλος του ακροατηρίου στρέφεται προς τη Μάγδα Φύσσα, φωνάζοντας της "Πού είναι τώρα ο Παύλος σου;”.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες του δικαστηρίου, να επικρατήσουν οι ψυχραιμότερες φωνές καταρρέουν. Η ίδια η Μάγδα Φύσσα και σύσσωμη η πολιτική αγωγή αντιδρά έντονα στο περιστατικό, με αποτέλεσμα η κατάσταση να κλιμακωθεί ανεξέλεγκτα. Πριν καν προλάβουν να παρέμβουν οι παρευρισκόμενοι αστυνομικοί, ένας πυροσβεστήρας καταλήγει στα λάθος χέρια και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου η δικαστική αίθουσα αλλά και οι γύρω χώροι πλημμυρίζουν αφρό. Η δίκη διακόπτει για άλλη ημέρα.

Παρά τη μήνυση που κατατίθεται από την οικογένεια Φύσσα, ο υπεύθυνος δεν συλλαμβάνεται άμεσα. Η Μάγδα Φύσσα φτάνει στο σημείο να καταγγείλει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο άτομο, ενώ υποτίθεται πως καταζητείται από τις αρχές, εμφανίζεται κανονικά στο δικαστήριο και σε επόμενες συνεδριάσεις. Τελικά, λίγους μήνες μετά, καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με αναστολή από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, για τα αδικήματα της προσβολής μνήμης νεκρού και της έργων και λόγω εξύβρισης.

5 Σεπτεμβρίου 2017

 
Έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, με την εξέταση ως μαρτυρα του δημάρχου Κορίνθου Αλέξανδρου Πνευμαικού, παρουσία του πρώην βουλευτή της Χ.Α. Στάθη Μπούκουρα. EUROKINISSI

Για πρώτη φορά από την ημέρα έναρξης της δίκης, κατηγορούμενος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής κάθεται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο Στάθης Μπούκουρας αποφασίζει να κάνει την εμφάνιση του, προκειμένου να ακούσει τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, οι οποίες αναφέρονταν προσωπικά στον ίδιο, οδηγώντας στην απόδοση βαρύτατων κατηγοριών.

Η κίνηση του αυτή έρχεται να τονίσει την απουσία των υπολοίπων βουλευτών, όπως ο Νίκ. Μιχαλολιάκος, ο Ηλ. Κασιδιάρης, ο Ιω. Λαγός και ο Χρ. Παππάς, οι οποίοι από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας δεν έχουν εμφανιστεί καθόλου στη δικαστική αίθουσα. Οι κατηγορούμενοι θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική και για τα επόμενα χρόνια, μέχρι το δικαστήριο να τους καλέσει προς απολογία.

1 Νοεμβρίου 2017

 
Επεισόδιο προκλήθηκε το πρωί της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου 2017, στο Εφετείο, όπου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, από ομάδα χρυσαυγιτών, οι οποίοι πέταξαν τρικάκια, φώναξαν συνθήματα και επιτέθηκαν σε επιβάτες τρόλει χτυπώντας δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες είναι δικηγόρος που συμμετέχει στη δίκη. EUROKINISSI

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, οι παράγοντες της δίκης κατευθύνονται προς την αίθουσα. Λίγη ώρα μετά τις 9 π.μ., το δικαστήριο ξεκινά τη συνεδρίασή του. Ωστόσο, οι καταγγελίες της πολιτικής αγωγής οδηγούν στη διακοπή της διαδικασίας: Έξω από το Μέγαρο του Εφετείου, μία δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, η Ευγενία Κουνιάκη, και μία πολίτης δέχονται επίθεση από ομάδα χρυσαυγιτών μερικά μέτρα μακριά από την είσοδο του κτιρίου. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι χρυσαυγίτες, πέταξαν τρικάκια, φώναξαν συνθήματα, και χτύπησαν στο πρόσωπο τη δικηγόρο.

«Κατέβηκα από το τρόλεϊ και αμέσως βλέπω ομάδα 10-15 ατόμων να πηδούν τα αμάξια στην λεωφόρο Αλεξάνδρας και να κυνηγούν κάποιον στο τρόλεϊ, βρίζοντας. Φτάνουν μπροστά μου για να μπουν μέσα στο τρόλεϊ. Εμείς φωνάζαμε 'σταματήστε' και στον οδηγό να κλείσει τις πόρτες. Ένας με χτύπησε με φόρα στο πρόσωπο. Περάσαμε απέναντι φωνάζοντας την αστυνομία να τους συλλάβει, υπήρχαν ΜΑΤ, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Μόνο δύο αστυνομικοί μας είπαν να πλύνουμε το πρόσωπο και να ηρεμήσουμε» δηλώνει η ίδια, φεύγοντας από τη ΓΑΔΑ. Τελικά, όλοι οι προσαχθέντες αφήνονται ελεύθεροι, καθώς δεν τους αναγνώρισαν μεταξύ αυτών τους δράστες της επίθεσης.

11 Σεπτεμβρίου 2018

 
Η παρούσα μελέτη ανατέθηκε στο ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture και έχει ως σκοπό την εκ νέου εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία και επιδίδεται στην χωρική και χρονική ανάλυση των γεγονότων που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. EUROKINISSI

Η δίκη βρίσκεται πλέον στο στάδιο των αναγνωστέων εγγράφων. Οι μάρτυρες κατηγορίας έχουν εξεταστεί και πλέον εξετάζεται το υλικό -έγγραφα, φωτογραφίες και βίντεο- που περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Παρά τις έντονες αντιρρήσεις της υπεράσπισης, το δικαστήριο δέχεται τη μελέτη του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, στο οποίο η οικογένεια Φύσσα ανέθεσε τον έλεγχο του οπτικοακουστικού υλικού. Στόχος αυτής είναι να φανεί με κάθε δυνατή λεπτομέρεια τί συνέβη του βράδυ της δολοφονία του 34χρονου μουσικού, ιδίως αναφορικά με την τοποθέτηση των αστυνομικών των ομάδων ΔΙΑΣ 408-01 και 410-01 σε σχέση με το σημείο της δολοφονίας, καθώς και άλλων εμπλεκομένων προσώπων που υπήρξαν μάρτυρες στο συμβάν.

Όπως είναι ήδη γνωστό, στην σκηνή του εγκλήματος έσπευσαν δύο ειδικές μονάδες δράσης δίκυκλης αστυνόμευσης ΔΙ.ΑΣ. Οι οκτώ αστυνομικοί που παρίσταντο στο σημείο ισχυρίστηκαν στις μαρτυρικές τους καταθέσεις ότι έφτασαν πολύ αργά για να αποτρέψουν την επίθεση. Αντίθετα με τις μαρτυρίες των αστυνομικών, πληθώρα αυτόπτων μαρτύρων τους τοποθετούν κοντά στην σκηνή του εγκλήματος, μερικά λεπτά πριν από τη δολοφονία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ οι αστυνομικοί υποστήριξαν τις αρχικές τους καταθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου, αυτές παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ασυνέχειες, και εγείρουν σημαντικά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία τους. Η παρούσα αναφορά ερευνά την φερεγγυότητα των μαρτυριών αυτών και συνοδεύει τη σχετική μελέτη σε μορφή βίντεο που υποβλήθηκε στο δικαστήριο την 19η Ιουλίου 2018.

20 Ιουνίου 2019

 
Απολογίες των κατηγορουμένων στην δίκη της Χρυσής Αυγής με πρώτη υπόθεση αυτήν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, 34 ετών, μουσικού, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013. Στην φωτό η μητέρα του Παυλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα. EUROKINISSI

Είναι η ημέρα που σηματοδοτεί την αρχή του τέλος για αυτή τη μακρόχρονη δίκη. Η ημέρα που ξεκινούν οι απολογίες των 68 κατηγορουμένων της υπόθεσης. Την ίδια ώρα, είναι ίσως και μία από τις ελάχιστες φορές που η Μάγδα Φύσσα λυγίζει, όταν μετά από καιρό μπαίνει ξανά στην αίθουσα με αστυνομική συνοδεία ο Γ. Ρουπακιάς, ο οποίος κάθεται δίπλα στον πυρηνάρχη Πατέλη.

Στην απόλυτη ησυχία της αίθουσας ακούγονται οι λυγμοί της μητέρας του Παύλου Φύσσα. Η αγέρωχη έκφραση της γεμίζει με πόνο, ενώ φίλοι του 34χρονου αντιφασίστα πηγαίνουν κοντά της για να την παρηγορήσουν. Η Μάγδα Φύσσα δεν αντέχει και αποχωρεί για λίγο από την αίθουσα, αλλά ζητά από το δικαστήριο να μην διακοπεί η διαδικασία.

Πρώτος που έχει κληθεί να απολογηθεί, είναι ο Ιω. Άγγος, ο οποίος -όπως και πολλοί άλλοι συγκατηγορούμενοι του στη συνέχεια- υποστηρίζει ότι δεν είχε σχέση με τις πράξεις του Γιώργου Ρουπακιά και πως βρέθηκε τυχαία στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης.

18 Ιουλίου 2019

 
Απολογία του καθ' ομολογία δολοφόνου, Γιώργου Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στην δίκη της "Χρυσής Αυγής" την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών. EUROKINISSI

“Εκεί πάνω στη τρέλα σου... μια απλή ανθρωποκτονία ήταν και επειδή ήταν πολιτικό το θέμα, έγινε αυτό που έγινε». Τα λόγια του Γιώργου Ρουπακιά πέφτουν σαν βόμβα μέσα στην κατάμεστη αίθουσα, ενώ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Είναι η πρώτη ημέρα απολογίας του και ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν είχε καμία άλλη επιλογή από το να μαχαιρώσει τον αντιφασίστα μουσικό, αναφέροντας για προηγούμενη ομολογία του ότι "έβγαλε την ιστορία από το μυαλό του” και πως τίποτα δεν ισχύει.

“Σήκωσα τα χέρια μου για να προστατεύσω το κεφάλι μου και είπα να χρησιμοποιήσω το μαχαίρι και να του ρίξω στα πόδια δυο – τρεις φορές, όσες ήταν για να κάνει πίσω. Στην πρώτη που του ρίχνω μάλλον έσκυψε και η δεύτερη μάλλον τον πέτυχε στην καρδιά” θα πει κατά την σχεδόν εξάωρη απολογία του.

Η Μάγδα Φύσσα δεν είναι εκεί για να αντιδράσει. Έχει αποφασίσει να μην παρευρεθεί στο δικαστήριο εκείνη τη μέρα. Αντίθετα, ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης, ακούσει όλα τα επιχειρήματα του Γ. Ρουπακιά,να φωνάζοντας αμέσως μετά τη διακοπή της συνεδρίασης: «Λέει ψέμματα κύριε πρόεδρε! Ήταν σκόπιμο. Μπορούσε να φύγει. Σούμο πάλευε, φοβήθηκε τον Παύλο;».

6 Νοεμβρίου 2019

 
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος EUROKINISSI

Το Εφετείο της Αθήνας είναι περικυκλωμένο από αντιφασιστικές διαδηλώσεις. Ο Νικ. Μιχαλολιάκος βρίσκεται -για πρώτη φορά στα σχεδόν τέσσερα χρόνια δίκης- ενώπιον των φυσικών δικαστών του για να απολογηθεί, υπό το βλέμμα της Μάγδας Φύσσα.

Μέσα σε τέσσερις ώρες, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής και κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, επιχειρεί να καταδείξει ότι δεν έχει σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, "αδειάζοντας" την Τ.Ο. Νίκαιας. Χαρακτηρίζει "παράξενο" το βασικό ισχυρισμό των εμπλεκόμενων από την Τοπική, ότι το επίμαχο βράδυ είχαν κληθεί στα γραφεία για να πετάξουν τρικάκια στην περιοχή για ομιλία του γενικού γραμματέα, η οποία επρόκειτο να λάβει χώρα. Μάλιστα, αναφέρει ότι "αυτές οι δουλειές γίνονται συνήθως μεσημέρι και όχι βράδυ", και για αυτό "μου φαίνεται παράξενο αλλά δεν ξέρω".

Ο -κατά την κατηγορία- "απόλυτος ηγέτης" της Χρυσής Αυγής αφήνει "ακάλυπτη" και την πρώην κοινοβουλευτική του ομάδα. Μιλά με απαξία για πρώην στενούς τους συνεργάτες και συγκατηγορούμενούς του βουλευτές, θέλοντας να μειώσει την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε τον Δημ. Κουκούτση "παλαιοκομματικό και Μαυρογιαλούρο", τον Στ. Μπούκουρα "πρώην ΠΑΣΟΚο που πουλούσε τυρόπιτες και πεϊνιρλί" και τον Κ. Μπαρμπαρούση "βοσκό που έβοσκε πρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία".

6 Νοεμβρίου 2019

 
Ένταση επικράτησε στην δίκη της Χρυσής Αυγής μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του γ.γ. του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, όταν υποστηρικτές του κόμματος χειροκρότησαν κατά την αποχώρησή του, φωνάζοντας συνθήματα και χειρονομίες προς το ακροατήριο της άλλης πλευράς, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 EUROKINISSI

Έχει μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη ημέρα της απολογίας του Νίκ. Μιχαλολιάκου, κατά την οποία ο ίδιος έχει υπογραμμίσει: “Δεν είμαι φασίστας”.

Κι όμως, η αποκήρυξη του φασισμού δεν φαίνεται να ενοχλεί τους χρυσαυγίτες οπαδούς, που βρίσκονται στο ακροατήριο για να ακούσουν το γενικό γραμματέα τους. Σαν καλοί υποστηρικτές, στέκονται σε στάση προσοχής, μόλις ο Νίκος Μιχαλολιάκος πατά το πόδι του στη δικαστική αίθουσα.

Η συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο του αρχηγού φαίνεται κυρίως κατά την έξοδό του. Στιγμές μετά την αποχώρηση του Νικ. Μιχαλολιάκου, με τους αλληλέγγυους της οικογένειας Φύσσα να τον αποκαλούν δολοφόνο, χρυσαυγίτες χειροκροτούν και φωνάζουν "Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή". Ο φωτογραφικός φακός “συλλαμβάνει” ορισμένους εξ αυτών να χαιρετούν ναζιστικά προς τους αλληλέγγυους, ενώ αποχωρούν συνοδεία αστυνομικής δύναμης.

18 Δεκεμβρίου 2019

 
Η εισαγγελέας Εφετών Αδαμαντία Οικονόμου εισηγείται την απαλλαγή των περισσοτέρων κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. EUROKINISSI

Στην έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στέκεται η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία για οκτώ ώρες εισηγείται την αθώωση της πλειοψηφίας των κατηγορουμένων, καταλήγοντας ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Στην αγόρευσή της, υποστηρίζει ότι 65 κατηγορούμενοι -18 πρώην βουλευτές και 47 φερόμενα μέλη- θα πρέπει να αθωωθούν κατά περίσταση από τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρει ότι δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να καταδεικνύει ότι υπήρξε σχεδιασμός για την δράση κάποιας εγκληματικής οργάνωσης, ούτε ουδέποτε φαίνεται να δόθηκε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και ειδικότερα από το Νικ. Μιχαλολιάκο για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων. Αντίστοιχα, οι "πύρινες" ομιλίες των βουλευτών δεν ήταν τίποτα περισσότερο από "οξείες πολιτικές εκφράσεις, που δεν ήταν ικανές να προκαλέσουν την τέλεση εγκλημάτων". Όσο για τα εγκλήματα που αποδόθηκαν ως ενέργειες χρυσαυγιτών, χαρακτηρίστηκαν ως "μεμονωμένα περιστατικά" δίχως συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Οι μάρτυρες "δεν εισέφεραν στοιχεία πως ο Μιχαλολιάκος έδωσε κάποια εντολή. Δεν προκύπτει σχέση της ηγεσίας με τους συμμετέχοντες στα ως άνω περιστατικά", λέει και προσθέτει: "η ιδεολογία είναι ποινικά αδιάφορη. Το μόνο που ενδιαφέρει ένα δικαστήριο είναι η ποινική δράση των κατηγορούμενων".

2 Σεπτεμβρίου 2020

 
Παρέμβαση με πλακάτ πραγματοποίησε αντιφασιστική κίνηση, λίγο π[ριν την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων της υπεράσπισης. EUROKINISSI

Με κεντρικό σύνθημα "Δεν είναι αθώοι – Οι ναζί στη φυλακή", διαδηλωτές βρίσκονται έξω από το Εφετείο της Αθήνας, την ώρα που αγορεύουν οι υπερασπιστές του Νικ. Μιχαλολιάκου. Παρουσία της Μάγδας Φύσσα, οι αντιφασίστες φωνάζουν μηνύματα όπως: “Είναι οργάνωση εγκληματική η Χρυσή Αυγή στη φυλακή”.

Στο κάλεσμα της, η κίνηση “Δεν είναι αθώοι” αναφέρει: “Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται η δίκη της Χρυσής Αυγής με τις αγορεύσεις των συνηγόρων της οικογένειας Μιχαλολιάκου, του ιδρυτή και ιθύνοντος νου της συμμορίας, του εγκεφάλου των ταγμάτων εφόδου και των επιθέσεων σε μετανάστες, σε συνδικαλιστές, σε αντιφασίστες/τριες. Να καταδικαστούν! Να δικαιωθούν οι ψυχές των αθώων και η κοινωνία μας!”.

Λίγες ημέρες μετά, κατά την τελευταία συνεδρίαση, η πρόεδρος της έδρας, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοινώνει στους παρευρισκόμενους ότι στις 7 Οκτωβρίου το δικαστήριο θα είναι -εκτός απροόπτου- έτοιμο να ανακοινώσει την ετυμηγορία του.

-Παραθέτουμε και ένα σχετικό ΒΙΝΤΕΟ που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Κλάγκος:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου