«Άνθρακες» αποδεικνύεται και στο ταμείο ο «θησαυρός» των αναδρομικών αλλά και των υποτιθέμενων αυξήσεων, καθώς φρόντισαν γι’ αυτό οι νόμοι Κατρούγκαλου και Βρούτση. Μόνη απάντηση ο αγώνας ενάντια στην αντιασφαλιστική νομοθεσία.
Κατ’ εφαρμογή του νόμου 4670/20 –νόμος Βρούτση– την Τετάρτη καταβλήθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ αναδρομικά ποσά ύψους 26,1 εκατ. ευρώ σε 133.692 συνταξιούχους, έπειτα από επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Αφορούν σε «παλαιούς» συνταξιούχους οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Μάιο του 2016. Ο μέσος όρος των αναδρομικών κυμαίνεται στα 195 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες αυξήσεις θα καταβληθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι δόσεις του 2020-2021 θα καταβληθούν με τις συντάξεις Νοεμβρίου, στα τέλη του Οκτώβρη.
Εκτός από την ημερομηνία εξόδου, οι υπόλοιπες δύο προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις είναι να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και να διατηρεί μηδενική ή μικρή προσωπική διαφορά με βάση τον προηγούμενο επανυπολογισμό που επέβαλε ο νόμος 4387/16 — νόμος Κατρούγκαλου. Από το σύνολο του 1,8 εκατ. συντάξεων της συγκεκριμένης κατηγορίας, δεν έχουν επανυπολογιστεί περίπου 215.000 σύνθετες περιπτώσεις, όπου δεν αναμένεται να λάβουν αναδρομικά και αυξήσεις περισσότερες από 45.000. Αντίστοιχη διαδικασία προηγήθηκε τον Ιούνιο του 2021 για τους «νέους» συνταξιούχους.
Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, αυτή η «φάμπρικα» των επανυπολογισμών ξεκίνησε με τον νόμο Κατρούγκαλου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσε μόνο στους παλαιούς συνταξιούχους. Δικαιολογήθηκε μέσω της ψευδορητορικής των «ενιαίων κανόνων», αλλά ουσιαστικά και σύμφωνα με τη νομική άποψη, θεσμοθετήθηκε προκειμένου να άρει τα συνταγματικά κωλύματα που θα προέκυπταν από την εφαρμογή του διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των νέων συνταξιούχων, ο οποίος βέβαια παρέπεμπε σε αισθητά χαμηλότερες συντάξεις. Οι προβλεπόμενες μειώσεις των επανυπολογισμένων παλαιών συντάξεων διατηρήθηκαν σαν προσωπικές διαφορές. Να σημειώσουμε ότι η ανάδοχος εταιρεία –κράτος εν κράτει τότε και τώρα στον ΕΦΚΑ– που ολοκλήρωσε το έργο, αλλά και ο ίδιος ο ΕΦΚΑ δεν έδωσαν ποτέ, ούτε στους ίδιους τους συνταξιούχους, κανένα στοιχείο γύρω απ’ αυτόν τον επανυπολογισμό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Σημασία ωστόσο έχει ότι, από τη μια μέρα στην άλλη, οι συνταξιούχοι της συγκεκριμένης κατηγορίας, μέσω μιας άθλιας μεθόδευσης, μεταβλήθηκαν από κανονικούς δικαιούχους σε ομήρους της προσωπικής διαφοράς.
Εξίσου άθλιες και θρασύτατες ήταν οι εξαγγελίες και οι πρακτικές της σημερινής κυβέρνησης, η οποία βέβαια ούτε τον νόμο Κατρούγκαλου κατάργησε ούτε τις δικαστικές αποφάσεις σεβάστηκε σχετικά με το άλλο μεγάλο ζήτημα, αυτό της πλήρους καταβολής των αναδρομικών που είχε επιδικάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Σ’ αυτή τη δεύτερη περίπτωση, η υποτιθέμενη αποκατάσταση έγινε πραξικοπηματικά μέσω ειδικού νόμου όπου αλλοίωσε τις δικαστικές αποφάσεις, μειώνοντας τα ποσά κατά 60% και το κυριότερο ενσωμάτωσε ειδική διάταξη που αναφέρει πως τα χορηγούμενα (μειωμένα) ποσά ισοδυναμούν με όλα τα ποσά που επιδίκασε το ΣτΕ, θέτοντας όρο δηλαδή ότι, όσοι πάρουν τα αναδρομικά αυτά παραιτούνται από κάθε δικαστική διεκδίκηση.
"1,2 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα λάβουν ούτε αύξηση, ούτε αναδρομικά"
Στην πρώτη περίπτωση και ειδικότερα για ό,τι αφορά το ζήτημα των
παλαιών συνταξιούχων, η δήθεν αποκατάσταση υποτίθεται θα υλοποιείτο μέσω
της αύξησης των συντελεστών αναπλήρωσης για τον ασφαλιστικό χρόνο από
τα 30 έως τα 40 έτη (από τα 40 έτη και πάνω υπάρχει μείωση). Από τις
πρώτες μέρες διακυβέρνησης της ΝΔ δημιουργήθηκε και συντηρήθηκε μια
τεράστια επικοινωνιακή «φούσκα» γύρω από τις τεράστιες αυξήσεις και τα
τεράστια ποσά αναδρομικών που, εκτός των άλλων, μάλιστα θα βοηθούσαν και
στην τόνωση της αγοράς! Αντί γι’ αυτό βέβαια, όπως ήδη αναφέραμε, 1,2
εκατ. συνταξιούχοι δεν θα λάβουν ούτε αύξηση ούτε αναδρομικά αφού έχουν
από 30 χρόνια ασφάλισης και κάτω, ενώ το ίδιο ισχύει για άλλες 550
χιλιάδες που διατηρούν σχετικά υψηλές προσωπικές διαφορές. Όσο για τους
περίπου 133 χιλιάδες που έλαβαν μεσοσταθμικά αναδρομικά 195 ευρώ, οι
αυξήσεις στις συντάξεις τους δεν πρόκειται να ξεπεράσουν, επίσης κατά
μέσο όρο, το 1,5%. Προφανώς είναι κάτι που γνώριζαν πολύ καλά πριν το
εξαγγείλουν και πριν το νομοθετήσουν, αφού οι ίδιοι είχαν πρόσβαση στα
στοιχεία του προηγούμενου επανυπολογισμού.
«Άνθρακες», λοιπόν, ο «θησαυρός», ενώ για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται
ότι ο κινηματικός αγώνας για πραγματικές αυξήσεις σε όλες ανεξαιρέτως
τις κατηγορίες συνταξιούχων, σε συνδυασμό με την κατάργηση της
αντιασφαλιστικής νομοθεσίας, είναι ο μόνος δρόμος ουσιαστικής
διεκδίκησης, πέρα από τον διαχρονικό εμπαιγμό και την απάτη των
κυβερνήσεων.
*Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτική, ΠΟΠΟΚΠ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου