21 Φεβρουαρίου 2021

Ολόκληρη η διαδικτυακή συζήτηση για τον Δ. Κουφοντίνα στο TPP με τους Θοδωρή Ζδούκο, Θανάση Καμπαγιάννη, Γιάννα Κούρτοβικ και Αγγελική Σεραφείμ (ΒΙΝΤΕΟ) - Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ)

Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την υγεία και τη ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα το TPP διοργάνωσει μια εκδήλωση συζήτηση με θέμα το αίτημα του απεργού πείνας και την αντιμετώπισή του από την κυβέρνηση.
 
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μέσα από τη ΜΕΘ σήμερα, συνεχίζει την απεργία πείνας για 43η ημέρα, βάζοντας την ίδια του τη ζωή πρόταγμα για να ζητήσει το αυτονόητο: την εφαρμογή του φωτογραφικού νόμου που πέρασε η κυβέρνηση και που απαιτεί την μεταφορά του στον Κορυδαλλό.

Στο πλευρό του, για το συγκεκριμένο αίτημα, έχουν σταθεί κόμματα, οργανώσεις, απλοί πολίτες, πολιτικές προσωπικότητες, κορυφαίες μη κυβερνητικές οργανώσεις, καλλιτέχνες και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, το θέμα απασχολεί το ευρωκοινοβούλιο. Θετικά υπέρ του αιτήματος του έχουν τοποθετηθεί κορυφαίοι νομικοί της χώρας. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση έχει επιδείξει και συνεχίζει να επιδεικνύει αναλγησία, αδιαφορία για την εφαρμογή των νόμων και την υπεράσπιση του κράτους δικαίου, και να αντιμετωπίζει με εκδικητικότητα τον συγκεκριμένο απεργό πείνας.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο Θοδωρής Ζδούκος, γιατρός επιλογής του Δ. Κουφοντίνα, η Γιάννα Κούρτοβικ, η δικηγόρος του, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, και η Αγγελική Σεραφείμ, μέλος του ΔΣΑ με την την Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή. 

Παρεμβάσεις έκαναν οι:

Αντώνης Αντανασιώτης επικεφαλής τομέα δικαιοσύνης και λαϊκών ελευθεριών του ΚΚΕ
Πάνος Λάμπρου Μέλος της πολιτικής γραμματείας του συριζα, υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Κώστας Ντάσκας, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΜέΡΑ25

Η συζήτηση μεταδόθηκε μέσω YouTube και Facebook.


 ΠΗΓΗ
 
Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ):

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ Η ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ 

 Η ειδική –προσωποποιημένη μεταχείριση πρέπει να εξαντλείται στο δικαστήριο κατά την διαδικασία επιβολής της ποινής και δεν πρέπει να συνεχίζεται κατά το χρόνο έκτισής της.

 Τα μέλη του ΣΦΕΑ 1967-1974, ως πρώην πολιτικοί κρατούμενοι-εξόριστοι, ξέρουν από πρώτο χέρι τι θα πει ειδική-επιλεκτική αντιμετώπιση ενός κρατουμένου και γνωρίζουν πολύ καλά τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν ακόμα και σήμερα στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Γι’αυτό και αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία τα ζητήματα που άπτονται των συνθηκών διαβίωσης όλων ανεξαίρετα των κρατουμένων και της παραβίασης των ελάχιστων δικαιωμάτων που τους έχουν αποδοθεί.

   Η ειδική –προσωποποιημένη μεταχείριση πρέπει να εξαντλείται στο δικαστήριο κατά την διαδικασία επιβολής της ποινής και δεν πρέπει να συνεχίζεται κατά το χρόνο έκτισής της.

   Υπερασπιζόμαστε κάθε δικαίωμα των κρατουμένων, όπως αυτά έχουν θεσπιστεί, από αυτήν ακόμα την προβληματική σωφρονιστική νομοθεσία, για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, για προστασία της υγείας τους, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, για δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου τους, για συμμετοχή σε αθλητικές και μορφωτικές δραστηριότητες, για αξιοποίηση των αδειών, ή για μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές όταν πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Στα πλαίσια αυτά υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και του κρατούμενου Κουφοντίνα και ζητάμε από τις αρμόδιες επιτροπές την αυστηρή τήρησή τους.

Θεωρούμε πως η ζωή ενός κρατουμένου έχει την αξία της, ανεξάρτητα από την άποψη που αυτός είχε για τη ζωή των θυμάτων του. Αυτό δε σημαίνει πως δικαιολογούμε ή αποδεχόμαστε πράξεις ατομικής τρομοκρατίας, για τις οποίες ο κρατούμενος έχει τελεσίδικα καταδικαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου