19 Φεβρουαρίου 2021

Ο θάνατος του Κουφοντίνα θα είναι προσωπική και πολιτική επιλογή του Μητσοτάκη

Του Ανδρέα Κοσιάρη

Ο κρατούμενος Δ. Κουφοντίνας βρίσκεται πλέον στην εντατική εκτίοντας την 42η ημέρα της απεργίας πείνας του. Ο θάνατός του δεν θα είναι ένα «ατύχημα» ή ένα «αναπόφευκτο συμβάν», αλλά μία προσωπική και πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη έφερε την οικογένεια Μητσοτάκη σε συνθήκες προσωπικής βεντέτας με τον Δ. Κουφοντίνα. Το μαρτυρούν οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της οικογένειας στη δημόσια σφαίρα το διάστημα που ο κρατούμενος διεκδικούσε και λάμβανε το νόμιμο δικαίωμά του σε άδειες. Το μαρτυρά και το αποκορύφωμα του φωτογραφικού νόμου για τη μη έκτιση της ποινής του σε αγροτικές φυλακές, που είναι και ο ίδιος νόμος τον οποίο ο Πρωθυπουργός και οι εντολοδόχοι του αρνούνται να εφαρμόσουν, καθώς ορίζει τη μεταγωγή του κρατούμενου στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη, δηλαδή τον Κορυδαλλό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ξανά και ξανά, ότι ο Δ. Κουφοντίνας δεν διεκδικεί «να πάει σπίτι του», όπως η παραπληροφόρηση των ΜΜΕ και της κυβέρνησης έχει οδηγήσει τον κόσμο να πιστεύει. Διεκδικεί να εφαρμοστεί στην περίπτωσή του ο νόμος — ακόμα κι αυτός ο φωτογραφικός, που γράφτηκε ειδικά για να στερήσει από αυτόν την κράτηση σε αγροτικές φυλακές. Και όσοι του αρνούνται αυτό το δικαίωμα, το κάνουν με έωλα και αστήρικτα επιχειρήματα, με υπεκφυγές και αρνήσεις ευθύνης.

Η βεντέτα αυτή της οικογένειας Μητσοτάκη, ίσως να είναι κατανοητή σε προσωπικό επίπεδο, δεν μπορεί όμως να είναι ανεκτή σε πολιτικό και πολιτειακό. Ενέχει μια μοναρχική αντίληψη της πολιτικής ζωής από τον Κ. Μητσοτάκη και μία εκδικητική επιθυμία – υπαρκτή στα χωριά της Κρήτης και της Μάνης, αλλά απαράδεκτη σε επίπεδο κράτους και δημοκρατίας.

Πέρα από προσωπικό, όμως, το ζήτημα είναι και άκρως πολιτικό. Ο Κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να εμφανιστεί Θατσερικότερος της Θάτσερ, αγνοώντας επιδεικτικά τα νόμιμα δικαιώματα ενός κρατούμενου και οδηγώντας τον στον θάνατο, τον πρώτο στην Ευρώπη από απεργία πείνας έπειτα από εκείνον του Μπόμπι Σαντς.

Η κίνηση αυτή θα ικανοποιήσει τα άγρια, απάνθρωπα ένστικτα των ακροδεξιών βουλευτών και της βάσης που στηρίζουν τον Μητσοτάκη. Είναι όμως και προάγγελος της επόμενης ημέρας και της καταστολής των πολιτικών ελευθεριών που θα ακολουθήσουν.

Ο Κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι ενδεχόμενος θάνατος του Δ. Κουφοντίνα θα προκαλέσει αντιδράσεις και έκρηξη στους δρόμους της χώρας. Όχι μόνο από όσους ταυτίζονται πολιτικά με τον Δ. Κουφοντίνα, αλλά και από όσους, αν και διαφωνούν έντονα με τη δράση του, θεωρούν ότι η δημοκρατία οφείλει να παρέχει ίσα δικαιώματα στους κρατούμενους και δεν μπορεί να τους εκδικείται ετσιθελικά. Όλοι τους θα χαρακτηριστούν «φιλοτρομοκράτες» – ήδη συμβαίνει. Οι καθηγητές πανεπιστημίου, οι δικηγόροι, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι απλοί πολίτες που υπερασπίζονται των δικαιωμάτων του κρατούμενου Κουφοντίνα, έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως «εχθροί» του πολιτεύματος, «μπολσεβίκοι» και «τρομοκράτες» από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που ελέγχει – με τα ίδια «επιχειρήματα» έχουν απειληθεί ήδη και από τη νεολαία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Η καταστολή στις αντιδράσεις για ενδεχόμενο θάνατο του Κουφοντίνα θα έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά, πιο άγρια ακόμα κι από την καταστολή που ήδη εφαρμόζεται σε όσους διαδηλώνουν για τα δικαιώματά του – θα είναι καταστολή εναντίον «εχθρών της δημοκρατίας», κι ας υπερασπίζονται αρκετοί από αυτούς ακριβώς αυτή την ίδια τη δημοκρατία. Θα είναι ένα πολιτικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», ενάντια αρχικά στους αναρχικούς κι έπειτα στους αριστερούς — από εκείνα που ονειρεύονται οι Μπογδάνοι και οι πρώην τσεκουροφόροι υπουργοί Εσωτερικών. Θα είναι ένα λουτρό αίματος, χημικών και συλλήψεων, με τους οπαδούς της ΝΔ να ζητωκραυγάζουν ως θεατές στην αρένα, αφού η εικόνα που έχουν διαμορφώσει για το πολίτευμα είναι αυτή που τους δίνει ο Κ. Μητσοτάκης.

Η εικόνα της μοναρχικής «δημοκρατίας», όπου η οικογένεια του βασιλέως αποφασίζει ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, ποιος έχει δικαιώματα και ποιος όχι.

ΠΗΓΗ

altersyros: Σχετικές με την απεργία πείνας του Δημ. Κουφοντίνα είναι και οι ακόλουθες σημερινές δηλώσεις βουλευτών από την Εφημερίδα των Συντακτών: 

Βουλευτές για τον απεργό πείνας

Υστερα από 44 ημέρες απεργίας πείνας, η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα κινδυνεύει πραγματικά, ενώ η υγεία του είναι ήδη επιβαρυμένη σοβαρά. Αυτό που ζητάει είναι να εφαρμοστεί ο νόμος που αυτή η κυβέρνηση ψήφισε και να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 απαιτούν την εφαρμογή του νόμου υπογραμμίζοντας την κυβερνητική αναλγησία και μεροληψία-παρανομία. Για το ζήτημα συνομιλήσαμε με βουλευτές και από τα τρία αυτά κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση παραπέμπει με τη συμπεριφορά της σε βεντέτα»

Νίκος Φίλης, βουλευτής, τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

«Για τα ειδεχθή εγκλήματα της 17Ν και του Δημήτρη Κουφοντίνα έχει αποφανθεί τελεσίδικα η Δικαιοσύνη. Δεν αφορά αυτά η σημερινή συζήτηση, όσο κι αν επιχειρεί να τη στρέψουν εκεί η Δεξιά και τμήμα των ΜΜΕ, διαστρέφοντας φθηνά και συκοφαντώντας κάθε αντίθετη γνώμη. Αφορά το κράτος δικαίου και την πιο κρίσιμη διάκριση ανάμεσα στη δημοκρατική έννομη τάξη και την πρακτική των τρομοκρατών. Εγκριτοι νομικοί από όλο το πολιτικό φάσμα, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Διεθνής Αμνηστία έχουν θέσει τα ζητήματα: Ο Δ. Κουφοντίνας έχει τα ίδια δικαιώματα με κάθε φυλακισμένο, αλλά η κυβέρνηση του τα στερεί επιλεκτικά, παραπέμποντας με τη συμπεριφορά της σε βεντέτα. Θα είμαστε υπερήφανοι για τη Δημοκρατία μας αν αφήσουμε να πεθάνει, πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, ένας φυλακισμένος απεργός πείνας; Ο Δ. Κουφοντίνας είναι σήμερα κοινωνικά καταδικασμένος. Το τραγικό τέλος του όμως μπορεί να τροφοδοτήσει φαντασιώσεις “ηρωοποίησής” του. Αναρωτιέμαι: υπάρχουν δυνάμεις στην κοινωνία που βολεύονται από τη διαμόρφωση συνθηκών ακραίας έντασης; Είναι αναγκαίο να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και να αποφασίσει σχετικά με τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Ταυτόχρονα, να ληφθεί κάθε άλλο μέτρο που θα αποτρέψει το τραγικό τέλος. Είναι ώρα να ασκήσουν όλοι την επιρροή τους, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι την Εκκλησία και την ιατρική κοινότητα. Κάνω και προσωπική έκκληση και στον πρωθυπουργό. Να παρέμβει, παραμερίζοντας κάθε προσωπικό συναίσθημα και να διαψεύσει έμπρακτα τους ισχυρισμούς ότι συγκεκριμένοι θύλακες του κρατικού μηχανισμού διαπράττουν παρανομίες, διερμηνεύοντας τη θέλησή του. Να μην επιτρέψει να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η άποψη ότι το κράτος ενεργεί υπό την πίεση μιας λογικής αντεκδίκησης, μιας “βεντέτας”, που θα δηλητηριάζει για χρόνια το δέντρο της Δημοκρατίας»

«Οχι στη διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση»

Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής ΚΚΕ, δικηγόρος

«Το ΚΚΕ υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων, ανεξάρτητα από το αδίκημα για το οποίο εκτίουν ποινή στις φυλακές. Διεκδικεί μέτρα για μια πραγματικά σωφρονιστική διαδικασία, με αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασία της υγείας, δυνατότητα εργασίας και εκπαίδευσης, άδειες - μια διαδικασία που δεν θα εξοντώνει, αλλά θα οδηγεί στην ουσιαστική επανένταξή τους στην κοινωνία. Και βέβαια, είναι εντελώς αντίθετο στη διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατουμένου, η οποία παραβιάζει ακόμη και την ισχύουσα σωφρονιστική νομοθεσία.

»Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ αντιτάχθηκε έντονα στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, στην τελευταία τροποποίηση της σωφρονιστικής νομοθεσίας, με τον Ν.4760/2020, τον περασμένο Δεκέμβρη. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα αρνητικές τις διατάξεις που αυστηροποίησαν τις προϋποθέσεις για μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές, ενώ εξαίρεσαν από τη μεταγωγή τους σε αυτές τους καταδικασθέντες για “τρομοκρατία”, διαχωρίζοντας δηλαδή, με μη αποδεκτά επιστημονικά κριτήρια, μια κατηγορία κρατουμένων, όχι με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά και την ατομική συμπεριφορά τους στη φυλακή, όπως θα έπρεπε, αλλά αποκλειστικά με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί.

»Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει σήμερα το αίτημα για κατάργηση των διατάξεων του “τρομονόμου”, που νομοθέτησαν, διατήρησαν κι εμπλούτισαν όλες οι κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσθεσε νέες διατάξεις στο πλαίσιο των αντιδραστικών οδηγιών και κατευθύνσεων της Ε.Ε. Η διαχρονική αυτή θέση δεν δικαιολογεί φυσικά πράξεις ατομικής τρομοκρατίας, όπως του Κουφοντίνα, που αξιοποιούνται από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις για τη συκοφάντηση και το χτύπημα των λαϊκών αγώνων και δικαιωμάτων, της ίδιας της επαναστατικής ιδεολογίας και δράσης».

«Η δημοκρατία δεν εκδικείται»

Κλέων Γρηγοριάδης, βουλευτής ΜέΡΑ25, μέλος της Κ.Ε. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος

«Ο σωφρονιστικός νόμος υπάρχει για να εγγυάται την ασφάλεια στις φυλακές και να περιορίζει την εκδικητικότητα της κρατικής εξουσίας πάνω στους κατάδικους. Αυτό το πετυχαίνει καταγράφοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των τελευταίων. Οταν όμως το ίδιο το κράτος παραβιάζει τον σωφρονιστικό του νόμο ή τον εφαρμόζει επιλεκτικά, υπονομεύει τη Δικαιοσύνη, δίνοντας άλλοθι σε όσους πήραν τον νόμο στα χέρια τους.

»Ο νόμος δεν μπορεί να εξευτελίζεται για να ικανοποιούνται οι εκδικητικές ορέξεις κανενός, ούτε καν του πρωθυπουργού και της οικογένειάς του. Αλίμονο αν το κρατικό μονοπώλιο στη βία τεθεί στην υπηρεσία και τις ορέξεις των πολιτικών προϊσταμένων των σωφρονιστικών και αστυνομικών αρχών. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται ούτε εκείνους που καταδικάστηκαν για κατά συρροή δολοφονίες αλλά, αντίθετα, παραδίδει μαθήματα πολιτισμού, εφαρμόζοντας τον σωφρονιστικό νόμο χωρίς φόβο, χωρίς πάθος και με απόλυτη ισονομία. Οτιδήποτε άλλο υποσκάπτει τη Δικαιοσύνη και προετοιμάζει το έδαφος για νέες εκτροπές από τον δρόμο της δημοκρατικής νομιμότητας».

«Αντί νομιμότητας, σκληρότητα και απανθρωπισμός»

Σπύρος Λάππας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, νομικός

«“Η αυστηρότητα των νόμων εμποδίζει την εφαρμογή τους”, έγραφε ο Μοντεσκιέ. Πράγματι, είναι κοινός τόπος ότι για κάθε έγκλημα η αξίωση της πολιτείας εξαντλείται με την επιβολή της ποινής από το αρμόδιο δικαστήριο, αφού ληφθούν υπόψη το είδος του εγκλήματος και η προσωπικότητα του δράστη. Υστερα από αυτό, παύει κάθε άλλη τιμωρητική αξίωσή της και αρχίζει ο “σωφρονισμός”. Τονίζεται ότι ο κρατούμενος το μόνο δικαίωμα που στερείται είναι το δικαίωμα της ελευθερίας, ενώ σε αντιστάθμισμα αυτής της απώλειας πρέπει να απολαμβάνει όλα τα άλλα δικαιώματά του και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Ταυτόχρονα, δηλώνουμε ρητά ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τις ιδέες “Κουφοντίνα” και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούμε τις πράξεις του, για τις οποίες έχει κριθεί και τιμωρηθεί όπως ο νόμος προβλέπει.

»Τονίσαμε επανειλημμένα ότι η επιλογή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη του δόγματος “νόμος και τάξη” δοκιμάζει το κράτος δικαίου και στη σωφρονιστική πολιτική και παράλληλα απειλεί πάγια δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Αντί νομιμότητας και ανθρωπισμού επιδεικνύονται σκληρότητα και απανθρωπισμός, αντί ευαισθησίας και συνδρομής στους κρατούμενους εκδηλώνονται εχθρότητα και εκδικητικότητα. Σε μια δικαιοκρατούμενη πολιτεία, η προστασία των δικαιωμάτων των φυλακισμένων αποτελεί απαράκαμπτη προϋπόθεση! Θεωρούνται αυτονόητες η εγγύηση της ζωής του κρατουμένου και η προστασία της αξιοπρέπειάς του. Οπως γράφει και ο Μπέρναρντ Σο (“Το έγκλημα της φυλάκισης”): “Η αξιοπρέπεια δεν μπορεί να περιορίζεται από σιδερόφραχτα όρια”. Και το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια είναι ένα δικαίωμα αναφαίρετο για κάθε κρατούμενο. Εξάλλου “δικαίωμα δεν είναι κάτι που σου δίνει κάποιος, αλλά κάτι που κανείς δεν μπορεί να σου πάρει”, Ράμσεϊ Κλαρκ, διάσημος Αμερικανός νομικός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου