25 Φεβρουαρίου 2021

Το «σκονάκι» με τα ψέμματα της ΝΔ για την υπόθεση Κουφοντίνα

 

Ένα κείμενο που απευθύνεται στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με τα κυβερνητικά «επιχειρήματα» για την υπόθεση του κρατούμενου απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, διέρρευσε χθες το βράδυ στο διαδίκτυο.

Στο κείμενο επιχειρείται να γίνει για άλλη μία φορά σύνδεση της υπόθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που εκατοντάδες πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, νομικοί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και χιλιάδες απλών πολιτών διαμαρτύρονται με όλα τα μέσα διεκδικώντας την εφαρμογή του νόμου.

Περιέχει όμως το κείμενο και εξόφθαλμα ψέμματα, όπως ότι δήθεν ο κρατούμενος «εκ του νόμου δεν γίνεται να παραμένει στον Κορυδαλλό», την ίδια ώρα που στον Κορυδαλλό κρατούνται, σε ειδική πτέρυγα στα υπόγεια του Σωφρονιστικού Καταστήματος, άλλοι κατάδικοι της υπόθεσης 17Ν — και ενώ το νόμιμο αίτημα του Δ. Κουφοντίνα είναι να μεταχθεί ακριβώς σε αυτήν την πτέρυγα, όπως άλλωστε ο φωτογραφικός νόμος 4760/2020 ορίζει.

Το κείμενο της ΝΔ προς τα στελέχη της, μιλά ακόμα για «αμετανόητο δολοφόνο», παρά το γεγονός πως εκ του νόμου η «μετάνοια» δεν αποτελεί κριτήριο άσκησης ή στέρησης δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Επίσης κάνει μία, αν μη τι άλλο, παράλογη «πρόβλεψη», ότι η ικανοποίηση του αιτήματος του απεργού πείνας «θα εξωθούσε όλους τους καταδίκους σε απεργία πείνας». Αγνοεί η ΝΔ το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η απεργία πείνας είναι το έσχατο μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων, όταν όλα τα ένδικα μέσα έχουν είτε εξαντληθεί, είτε δεν παρέχονται. Στην περίπτωση Κουφοντίνα, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής αρνείται πεισματικά και παράνομα να δώσει στους νομικούς εκπροσώπους του κρατούμενου την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, για να μπορέσει ένδικα να την προσβάλει.

Κανένας κατάδικος δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του, αν δεν του στερούνται δικαιώματα και αν έχει άλλες επιλογές διεκδίκησης αυτών των δικαιωμάτων. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη Νέα Δημοκρατία, που δείχνει αποφασισμένη να γράψει την Ελλάδα με μαύρα γράμματα στις σελίδες της ιστορίας, ως την πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα μετά από 40 χρόνια με νεκρό απεργό πείνας.

Το κείμενου του εσωτερικού εγγράφου της Νέας Δημοκρατίας:

«1. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για μη τήρηση του νόμου στην περίπτωση του Κουφοντίνα. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σπεύσει από την αρχή να υιοθετήσει το αίτημα του Κουφοντίνα προκειμένου να επιλέξει εκείνος τη φυλακή που θα εκτίσει την ποινή του, πράγμα που δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Ο νόμος προβλέπει τον τρόπο κράτησης ο οποίος και τηρήθηκε απολύτως. Εκ του νόμου δεν επιτρέπεται να παραμένει στο Κατάστημα Κορυδαλλού, που αποτελεί Κατάστημα κράτησης τύπου Α’ και σε αυτό κρατούνται μόνο υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη και κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης. Επίσης Για λόγους υγειονομικούς δεν επιτρέπεται εξάλλου η μεταγωγή νέων καταδίκων στο κατάστημα Κορυδαλλού. Στην πραγματικότητα ο αμετανόητος (δεν έχει ζητήσει ούτε μια συγγνώμη) δολοφόνος 11 ανθρώπων, Δ. Κουφοντίνας ζητεί προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου και να επιλέξει τη φυλακή στην οποία θα κρατείται. Να σημειώσουμε ότι το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού είναι σύγχρονο και με όλες τις απαιτούμενες διεθνώς προδιαγραφές Κατάστημα τύπου Β’, στο οποίο κρατούνται κατάδικοι με βαριές ποινές.

Η Πολιτεία δεν εκβιάζεται. Βασικοί κανόνες κάθε έννομης τάξης είναι ότι: α)διατηρεί κυριαρχικό δικαίωμα σε σχέση με τον τρόπο κράτησης καταδίκων και β) δεν υπάρχει συναλλαγή με κατάδικους σε σχέση με τον τρόπο κράτησης. Εάν υπέκυπτε η πολιτεία σε πιέσεις/εκβιασμούς θα εξωθούσε όλους τους καταδίκους σε απεργία πείνας και άλλα μέσα πίεσης για να υλοποιούν αιτήματα που θα θέτουν κάθε φορά».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου