Σχεδόν 10.000 ανθρώπους έχει επαναπροωθήσει παρανόμως η Ελλάδα από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας αλλά και από τα νησιά όλου του ανατολικού Αιγαίου.
Μια νέα έκθεση της οργάνωσης Mare Liberum που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο σε 321 περιστατικά επιστράφηκαν βίαια πίσω στην Τουρκία 9.798 άνθρωποι και έτσι στερήθηκαν το δικαίωμά τους για υποβολή αιτήματος ασύλου.
Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει ότι εκτός από την ελληνική ακτοφυλακή που πρωταγωνίστησε σε αυτές τις παράνομες πράξεις, ο ευρωπαϊκός συνοριακός οργανισμός Frontex και τα πλοία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ που περιπολούν στο Αιγαίο συμμετέχουν επίσης σε αυτές τις συστηματικές και παράνομες απελάσεις.
«Αυτά τα γεγονότα δεν είναι μεμονωμένα ή ακραία περιστατικά ευρωπαϊκής αποτροπής, αλλά το τρέχον και καθημερινό modus operandi στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Τα pushbacks μπορούν να θεωρηθούν μόνο ως μέρος μιας απάνθρωπης και θανατηφόρας πολιτικής αποτροπής που είναι ορατή πολύ πέρα από τα σύνορα του Αιγαίου.
Ζούμε σε μια Ευρώπη όπου οι άνθρωποι εγκαταλείπονται στη θάλασσα με μικροσκοπικές σχεδίες, αντί να γίνονται δεκτοί ως νόμιμα άτομα που ζητούν προστασία», δήλωσε ο Paul Hanewinkel της Mare Liberum, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
Η έκθεση της Mare Liberum τεκμηριώνει επίσης τη συμμετοχή της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας (Bundespolizei) σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των προσφύγων, αφού το περιπολικό σκάφος «Uckermark» στις 10 Αυγούστου εντόπισε στη θάλασσα 40 πρόσφυγες τους οποίους σταμάτησε και στη συνέχεια κάλεσε την ελληνική ακτοφυλακή που απλά τους έβαλε σε ένα life raft και τους εγκατέλειψε στα κύματα μέχρι να τους βρουν την επομένη οι Τούρκοι λιμενοφύλακες.
Τα pushbacks, όπως περιγράφονται από πρόσφυγες, έχουν φτάσει σε μια εντελώς νέα διάσταση μεθοδολογίας όπου η βία και η ταπείνωση χρησιμοποιούνται στρατηγικά. «Τα pushbacks είναι εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που οργανώνονται κυρίως από τις ελληνικές αρχές, αλλά αποτελούν μια κοινή και απάνθρωπη ευρωπαϊκή στρατηγική.
Για να σταματήσουν, ζητούμε ανεξάρτητες περιπτώσεις ελέγχου, αποσαφήνιση όλων των προηγούμενων υποθέσεων και κατάργηση της Frontex, μιας υπηρεσίας που παραβιάζει σκόπιμα τα δικαιώματα των προσφύγων. Απαιτούμε από όλες τις αρχές που εμπλέκονται σε pushbacks να λογοδοτούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», συνεχίζει ο Paul Hanewinkel.
Η οργάνωση Mare Liberum είναι παρούσα στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου από το 2018. Ωστόσο, η δράση της ήταν σχεδόν αδύνατη το 2020 λόγω του αποκλεισμού και των δύο πλοίων της από τις γερμανικές αρχές και μιας συνεχιζόμενης εκστρατείας ποινικοποίησης από τις ελληνικές αρχές, με το όνομά της να περιλαμβάνεται στη δικογραφία που συνέταξε η αστυνομία εναντίον 30 εθελοντών από τρεις οργανώσεις, σε μια προσπάθεια να τους κλείσουν το στόμα.
Την ίδια ώρα, έκκληση για να σταματήσουν αυτές οι καταδικαστέες πρακτικές κάνει και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη της να αναλάβουν επείγουσα δράση προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η χρήση υπερβολικής δύναμης και βίας κατά αμάχων είναι αδικαιολόγητη», λέει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Γιουτζίνιο Αμπρόσι. «Η κυριαρχία των κρατών -συμπεριλαμβανομένης της αρμοδιότητάς τους να διατηρούν την ακεραιότητα των συνόρων τους- πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις υποχρεώσεις τους βάσει του Διεθνούς Δικαίου και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων», τονίζει ο ΔΟΜ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου