24 Φεβρουαρίου 2021

Ολόκληρη η διαδικτυακή συζήτηση για την επόμενη μέρα στα Πανεπιστήμια μετά την ψήφιση του αυταρχικού νόμου Κεραμέως (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση προχώρησε παρά τη σύσσωμη αντίδραση από την εκπαιδευτική κοινότητα στη ψήφιση ενός αυταρχικού νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια που, μεταξύ άλλων, βάζει την αστυνομία σε αυτά. Οι πρωτοβουλίες ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο και την Πανεπιστημιακή αστυνομία ευρύτερα πραγματοποίησαν συζήτηση το απόγευμα του Σαββάτου για την «επόμενη μέρα» μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια.
 

«Την Πέμπτη 11/2 η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην ψήφιση ενός αυταρχικού νομοσχεδίου εκτρώματος, προϊόν σύμπραξης των Υπουργείων Παιδείας και Προ.Πο. γεγονός πρωτάκουστο για νομοσχέδιο που αφορά την εκπαίδευση και ενδεικτικό για την κυβερνητική κατεύθυνση, που εντείνει την επίθεση που ξεκίνησε ενάντια στα πανεπιστήμια ήδη από την εκλογή της. Ο νόμος, πλέον, αυτός περιέχει διατάξεις που, αν εφαρμοστούν, θα αποτελέσουν κυριολεκτικά βαθιές τομές σχετικά με το πώς συγκροτείται συνολικά το ελληνικό πανεπιστήμιο. Τομές που θα έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα του πανεπιστημίου, τόσο σχετικά με την ίδια τη δυνατότητα διαλόγου και ζύμωσης στις σχολές, έως και την άμεση φίμωση των διεκδικήσεων των φοιτητών, αποτελέσματα που θα έχουν αντίκρισμα σε όλη την κοινωνία» αναφέρουν, μεταξύ άλλων οι πρωτοβουλίες που διοργανώνουν την εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου.

Και προσθέτουν:

Τα μέτρα που ο νόμος αυτός προβλέπει είναι εμπνευσμένα από μαύρες εποχές της ιστορίας. Η συγκρότηση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ), το οποίο θα έχει γκλοπ, χειροπέδες και όντας εξοπλισμένο με πιο διευρυμένο ποινικό κώδικα και προανακριτικά καθήκοντα θα κληθεί να καταστείλει κάθε φωνή διεκδίκησης μέσα στις σχολές μας. Με τη διεύρυνση του ποινικού κώδικα να «φωτογραφίζει» συνολικά τις διαχρονικές πρακτικές του Φοιτητικού Κινήματος. Ακόμη, φέρνει έναν τελείως αυταρχικό πειθαρχικό κανονισμό και συγκροτεί πειθαρχικά συμβούλια, σε ρόλο «φοιτητοδικείων», υποχρεώνοντας, μάλιστα, τους καθηγητές να καταδικάζουν τους φοιτητές τους με ποινές που μπορεί να είναι από επίπληξη, μέχρι και απώλεια εξεταστικών, δωματίου στην εστία ή μόνιμης διαγραφής. Πάλι «φωτογραφίζοντας» και στοχοποιώντας ως «παραβατικές» τις διαχρονικές πρακτικές διεκδίκησης των φοιτητών. Τέλος, φέρνει τις διαγραφές και το όριο φοίτησης, μέτρο αυτοτελώς πειθαρχικό σύμφωνα και με δηλώσεις της Κεραμέως, ενώ θέτει ένα τελείως ασφυκτικό πλαίσιο και για τους μαθητές, θέτοντας ένα τεράστιο ποσοστό εξ αυτών στον άμεσο κίνδυνο διάλυσης της προοπτικής τους, αφήνοντάς τους εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλα αυτά τη στιγμή που πέρασε την ισοτίμηση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων.

Η ένταση του αυταρχισμού της ΝΔ, που ο συγκεκριμένος νόμος αναδεικνύει περίτρανα, καθώς και ο χυδαίος τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε η επιβολή της κατεύθυνσης αυτής δεν έμειναν αναπάντητα. Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα βγήκε μπροστά να βάλει φρένο στα κυβερνητικά σχέδια. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, μέσα από τις διαδικασίες τους κατήγγειλαν το ν/σ και βγήκαν στο προσκήνιο των εξελίξεων μέσα από τις συνεχώς μαζικοποιούμενες πορείες όπου κυριολεκτικά βούλιαξαν το κέντρο της Αθήνας και πολλών ακόμη πόλεων, χωρίς να τρομοκρατηθούν από την καταστολή, τις συλλήψεις και τα κατηγορητήρια-σκευωρίες σε βάρος συναδέλφων αγωνιστών. Παράλληλασύλλογοι ΔΕΠ, σύλλογοι εργαζομένων – διοικητικών υπαλλήλων, Σύγκλητοι ιδρυμάτων και πολλά Τμήματα/Σχολές με δεκάδες αποφάσεις πανελλαδικά, δήλωσαν ξεκάθαρα την εναντίωση τους απέναντι στον αυταρχικό νόμο Κεραμέως. Η ενιαία αντίδραση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ οδήγησε στην πολιτική περιθωριοποίησή της, πράγμα που φάνηκε και από το γεγονός πως ο νόμος πέρασε μόνο από τις ψήφους της μαζί με αυτές της ακροδεξιάς παράταξης του Βελλόπουλου.

Συνεπώς, ενώ ήδη υπάρχει ένα τεταμένο κλίμα απέναντι στο νόμο-έκτρωμα, είναι βασικό καθήκον όλων μας να διατηρηθεί και να διευρυνθεί η αντιπαράθεση με την κυβερνητική στρατηγική. Το κύριο ζήτημα αφορά την εφαρμογή του και το πώς θα καταφέρουμε να την εμποδίσουμε. Καθώς, με την ψήφιση τίποτε δεν τελείωσε, το αντίθετο μάλιστα, τώρα αρχίζει μια νέα φάση της αντιπαράθεσης. Μια φάση που πρέπει να μας βρει σύσσωμους, ξανά, και σε κοινό βηματισμό, καθώς οι δυνατότητες που έχουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση είναι πολλές. Και αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο.

Στα πλαίσια συνέχειας των κινήσεων απέναντι στην κατεύθυνση αυτή, και με σκοπό να ενταθεί η προσπάθεια ανακοπής της, συνδιοργανώθηκε από κοινού από πρωτοβουλίες/κείμενα υπογραφών φοιτητών, μαθητών, ακαδημαϊκών, διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: «ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ- Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΦΥΛΑΚΗ!», το Σάββατο 20/2 στις 19:00.

Με ομιλητές:

  • Βελισσαρίου Σίσσυ (Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ)
  • Δαμίγος Δημήτρης (Σχολή Μηχανικών Μετ. Μεταλλουργών του ΕΜΠ)
  • Κίντζιος Σπύρος (Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών)
  • Κορωναίου Αλεξάνδρα (Κοσμήτορας σχολής κοινωνικών επιστημών Παντείου)

Διοργανωτές οι πρωτοβουλίες:

 Ακολουθεί το ΒΙΝΤΕΟ της συζήτησης:


Με πληροφορίες από the press project

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου