Μέρος Πρώτο:
Καθολικό Βασικό Εισόδημα «Τι θέλει να είναι»: Ανάλυση από το Ινστιτούτο Πουλαντζάς
Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς δημοσιεύει ανάλυση του Δημήτρη Καρέλλα, πολιτικού επιστήμονα και πρώην Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα. Η θέσπιση Καθολικού Βασικού Εισοδήματος απασχολεί όλο και περισσότερο τη διεθνή συζήτηση, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Στο πρώτο αυτό μέρος η μελέτη απαντά στο ερώτημα «τι θέλει τα είναι», ενώ το δεύτερο μέρος έχει τον τίτλο «Τι μπορεί να είναι».
Το ζήτημα της θέσπισης ενός Καθολικού Βασικού Εισοδήματος απασχολεί τη διεθνή συζήτηση, και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, που απειλεί τις σύγχρονες κοινωνίες με μία σοβαρή, τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς τη έκταση, οικονομική και κοινωνική κρίση. Εξάλλου το σοκ που προκάλεσε η πανδημία και κυρίως τα μέτρα που απαιτήθηκαν για την ανάσχεσή της προκάλεσαν και προκαλούν προβληματισμό σχετικά με τη συνολική οργάνωση της κοινωνίας και της παραγωγής, το ρόλο της εργασίας, τη σημασία του κοινωνικού κράτους και ούτω καθεξής.
Ωστόσο, η συζήτηση για ένα Καθολικό Βασικό Εισόδημα δεν είναι καινούρια και διεξάγεται διεθνώς τόσο εντός αριστερών και προοδευτικών, όσο και εντός συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων κύκλων, χωρίς ωστόσο – τουλάχιστον στη χώρα μας – να έχει επαρκώς συζητηθεί και αποσαφηνιστεί η έννοια του ΚΒΕ, οι προτάσεις που υπάρχουν και οι διαφορές των επιμέρους προσεγγίσεων. Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο της θεματικής Εργασία – Κοινωνικό κράτος – Αλληλεγγύη, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς δημοσιεύει (σε δύο μέρη) ανάλυση του Δημήτρη Καρέλλα, πολιτικού επιστήμονα και πρώην Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας/Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το θέμα.
Στο πρώτο μέρος, ο συγγραφέας απαντά στο ερώτημα “τι θέλει να είναι” το Καθολικό Βασικό Εισόδημα και παρουσιάζει τη διεθνή συζήτηση και βιβλιογραφία γύρω από το θέμα, αποσαφηνίζει τα χαρακτηριστικά του ΚΒΕ σε σύγκριση με άλλες μορφές μεταβιβάσεων στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, αναλύει τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει και εκθέτει τις διαφορετικές πτέρυγες που υποστηρίζουν μια τέτοια επιλογή τα εναλλακτικά οικονομικά και πολιτικά σχέδια πίσω από αυτή.
Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση εδώ: Δημήτρης Καρέλλας / Καθολικό Βασικό Εισόδημα – Μέρος πρώτο: Τι θέλει να είναι
Μέρος Δεύτερο:
«Το Καθολικό Βασικό Εισόδημα θα πρέπει να δοκιμαστεί» – Δημοσίευση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς
Μετά το πρώτο μέρος της ανάλυσης του Δημήτρη Καρέλλα για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα (ΚΒΕ) το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς δημοσίευσε το δεύτερο μέρος με τίτλο: «Τι μπορεί να είναι».
Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει τους κινδύνους από μία νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί του Καθολικού Βασικού Εισοδήματος ως μέσου αντικατάστασης (επί της ουσίας κατάργησης) του κοινωνικού κράτους πρόνοιας και ιδίως των παροχών του σε είδος, ενώ αντίθετα αναλύει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΚΒΕ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χειραφετητικό εργαλείο, ανανεώνοντας και τον ίδιο το θεσμό του κοινωνικού κράτους.
Η έκθεση τονίζει ότι πολλά θα εξαρτηθούν «από τα ποσά που θα διατεθούν για την εφαρμογή ενός ΚΒΕ, την πηγή χρηματοδότησής του και τις επιπτώσεις στις εφαρμοζόμενες γενικές πολιτικές από την υιοθέτησή του».
Το βασικό εισόδημα, σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει να δοκιμαστεί και γι’ αυτό προτείνει την πιλοτική του εφαρμογή σε νέους και νέες, από 19 έως 25 ετών. Για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου μέτρου προτείνεται «η ισόποση τουλάχιστον μείωση των στρατιωτικών δαπανών».
Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του ΚΒΕ σημειώνει ότι «η καθολικότητα της συνδρομής αποκαθιστά την ισορροπία στην έννοια “κάλυψη αναγκών όσων την χρειάζονται”» και ταυτόχρονα διευκολύνει την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών. «Η παροχή του βασικού εισοδήματος σε ατομική βάση, ανοίγει το δρόμο υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων σε ομάδες όπως οι νέοι και νέες, ΑμεΑ, Ρομά ή μειονότητες αλλά και –ίσως σπουδαιότερο – τις γυναίκες που αισθάνονται εγκλωβισμένες σε οικογένειες ή νοικοκυριά που τους προσφέρουν μόνο καθήκοντα απλήρωτης φροντίδας».
Η έκθεση καταλήγει ότι το βασικό εισόδημα «μπορεί να μετατραπεί σε χειραφετητική μεταρρύθμιση, απελευθερώνοντας συνειδήσεις και ωθώντας προς την κατεύθυνση της ριζικής αλλαγής του σημερινού κοινωνικοοικονομικού μοντέλου».
Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση εδώ: Δημήτρης Καρέλλας / Καθολικό Βασικό Εισόδημα – Μέρος δεύτερο: Τι μπορεί να είναι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου