16 Οκτωβρίου 2020

17 Οκτωβρίου: Διεθνής ημέρα αγώνα για τη μετανάστευση - Η ελευθερία εντός και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων

 

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη σε: Αγγλικα, Ισπανικα

Στις 17 Οκτωβρίου, όταν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και άνθρωποι χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα θα φτάσουν στο Παρίσι για να διαδηλώσουν από όλη τη Γαλλία, ο Διακρατικός Συντονισμός των Μεταναστών θα καλέσει όλους τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τις αιτούσες άσυλο, τις ομάδες και τις συλλογικότητες και όσους τους υποστηρίζουν σε δράσεις που θα διεξαχθούν σε όλη Ευρώπη και ακόμα πιο πέρα.

Διαμαρτυρίες, απεργίες και ταραχές συγκλονίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στο συστηματικό ρατσισμό και την αστυνομική βία που απειλεί τη ζωή των μαύρων και των μη-λευκών. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μας διώχνουν ​​από τη Μεσόγειο και πέρα ​​από τα σύνορα, μας εκμεταλλεύονται και παρενοχλούν τις γυναίκες στο χώρο εργασίας. Μέσα και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσης λόγω του κανονισμού του Δουβλίνου, απειλούμεθα από την πατριαρχική βία και τον ρατσισμό λόγω του χρώματος του δέρματος και μας εκβιάζουν για τα νομιμοποιητικά έγγραφα. Οι συνθήκες διαβίωσης των ΛΟΑΤΚΙ+ μεταναστών και προσφύγων επηρεάζονται έντονα από ένα ρατσιστικό σύστημα εκμετάλλευσης. Όπως συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήρθε η ώρα να κατέβουμε μαζικά στους δρόμους. Ήρθε η ώρα ως μετανάστες να ανακτήσουμε τη ζωή μας. Μόνο μια διακρατική πρωτοβουλία μπορεί να παράξει τη δύναμη που χρειαζόμαστε για την ανατροπή αυτού του συστήματος. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, οι αγώνες των μεταναστών έχουν πολλαπλασιαστεί, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τους εθνικούς νόμους, τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διεθνείς συμφωνίες που συνδέουν τη ζωή μας με σύνορα, ιεραρχίες και θέσεις εργασίας όλο και περισσότερο και πιο επισφαλής. Για αυτόν τον λόγο, δημιουργήσαμε έναν διακρατικό συντονισμό στον οποίο συμμετέχουν οργανώσεις μεταναστών από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Σλοβενία, την Βόρεια Μακεδονία, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Μαρόκο και τον Λίβανο. Στις 17 Οκτωβρίου θα επιστρέψουμε στους δρόμους για να ζητήσουμε ελεύθερη μετακίνηση, για να σπάσουμε τις αλυσίδες του ρατσισμού και της εκμετάλλευσης. Είναι καιρός να συναντηθούμε μαζί σε διεθνικό επίπεδο, ξεπερνώντας την απομόνωση τοπικών και εθνικών πρωτοβουλιών. Είναι καιρός το καθεστώς των απομονωμένων αιτούντων άσυλο στο νησί της Λέσβου να γίνει ευρωπαϊκό ζήτημα. Είναι καιρός να επισημάνουμε τη διακρατική σημασία της εκμετάλλευσης των μεταναστών στην Τουρκία του Ερντογάν.

Παντού, ο θεσμικός ρατσισμός επιδεινώνει την εκμετάλλευση της μεταναστευτικής εργασίας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι μετανάστες συχνά κατηγορούνταν δημόσια για τη διάδοση του ιού ενώ εκτελούσαμε εργασίες που είχαν κριθεί απαραίτητες. Άλλοι/ες, αναγκαστήκαμε να ζήσουμε σε ασφυκτικά γεμάτα στρατόπεδα εν αναμονή των αποφάσεων ασύλου, εκδιωχθήκαμε στα Βαλκάνια ή μας άφησαν να πεθάνουμε στη Μεσόγειο. Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να αμφισβητούν τα σύνορα, να σπρώχνουν στα όρια τα συστήματα υποδοχής και να διαμαρτύρονται κατά των εθνικών νομιμοποιήσεων που αναπαράγουν ιεραρχίες και αποκλεισμούς. Οι μετανάστες εργαζόμενοι συνεχίζουν να απεργούν για να απορρίψουν την εκμετάλλευση και οι μετανάστριες να πολεμούν την ανδρική βία εντός και εκτός του χώρου εργασίας, όπως οι μαροκινές εργαζόμενες στην Ισπανία στον τομέα της γεωργία και οι νοικοκυρές στη Σαουδική Αραβία που ζουν σε συνθήκες κακοποίησης και παρενόχλησης. Οι αγώνες των μεταναστών προκαλούν ολόκληρο το θεσμικό σύστημα που συνδέει τη ζωή τους με ένα έγγραφο. Στις 17 Οκτωβρίου, θέλουμε να ενισχύσουμε όλους αυτούς τους αγώνες απαιτώντας μια άνευ όρων άδεια διαμονής για όλους, που να ισχύει για όλη την Ευρώπη, ανεξάρτητα από τη σύμβαση εργασίας, το εισόδημα, το μισθό και την οικογένεια.

Η άνευ όρων ευρωπαϊκή άδεια διαμονής δεν είναι η τελική λύση στην εκμετάλλευση των μεταναστών, στη ρατσιστική και ανδρική βία. Γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις: από τη στέγαση έως τις συνθήκες εργασίας, από τον ρατσισμό έως τη φτώχεια και την πατριαρχική βία. Αλλά όλα αυτά τα προβλήματα επιδεινώνονται από την εξάρτηση της ζωής μας από τα έγγραφα παραμονής. Η διεκδίκηση μιας άνευ όρων άδειας διαμονής είναι επίσης ένας τρόπος ενίσχυσης των τρεχόντων αγώνων και καταπολέμησης των συνθηκών που ζούμε πέρα ​​από τα σύνορα. Απορρίπτουμε τη σχέση μεταξύ εγγράφων, εργασίας και μισθού: είναι ένας σύνδεσμος που επιδιώκει να αναγκάσει τους μετανάστες να αποδεχθούν κάθε είδους εργασιακή συνθήκη, επιδεινώνοντας επίσης τις εργασιακές συνθήκες όλων των εργαζομένων. Αρνούμαστε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση του θεσμού της οικογενειακής επανένωσης, με στόχο να παρενοχλούμαστε από αφεντικά και οι κυβερνήσεις των συνόρων να εκθέτουν τις γυναίκες στη βία και την καταπίεση. Δεν θέλουμε τα παιδιά των μεταναστών να θεωρούνται ξένοι εκεί που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν. Απορρίπτουμε τις εθνικές διακρίσεις που χωρίζουν τους μετανάστες μεταξύ «επιλέξιμων» και «μη επιλέξιμων» για να αποκτήσουν το δικαίωμα παραμονής. Μια άνευ όρων ευρωπαϊκή άδεια διαμονής είναι κάτι περισσότερο από μια εθνική ιθαγένεια: είναι ένα διεθνικό αίτημα για όλους εκείνους που απορρίπτουν την καταπίεση και την εκμετάλλευση εκτός και εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, είναι η ελεύθερη κυκλοφορία εντός και η καταπολέμηση κρατικών μηχανισμών που εκθέτουν άνδρες και γυναίκες μετανάστριες σε ρατσισμό και βία.

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε όλες τις ομάδες, τις συλλογικότητες και τα συνδικάτα να ενώσουν μαζί μας τη δράση τους στην οργάνωση διαδηλώσεων, πορειών και δραστηριοτήτων στις 17 Οκτωβρίου: η μεταναστευτική εργασία είναι μια πολιτική δύναμη, είναι καιρός να το καταστήσουμε ορατό και σαφές.

Υπογράφουν:
— Coordinamento Migranti Bologna (Italy)

— Collectif de Travailleurs Sans papiers d’Ivry sur Seine (France)

— Femmes en Grève de l’Hotel Ibis-Batignolle, Paris (France)

— Mosawate (Morocco)

— Red Solidaria de Acogida, Madrid (España)

— Hevi Lgbti+ Association, Istanbul (Turkey)

— HDK Göç ve Mülteciler Meclisi (Turkey)

— HDP (Turkey)

— Infokolpa (Balkan Route)

— Collectif Soutien Migrant 13/ El Manba, Marseille (France)

— Collectif travailleurs sans papiers, Bruxelles (Belgium)

— Territorio Domestico, Madrid (España)

— Transform Europe (Austria)

— Union Syndicale Solidaires (France)

— Tous Migrants, Briancon (France)

— Chabatz d’Entrar, Haute Vienne 87 (France)

— Collectif de soutien de l’EHESS aux sans-papiers et aux migrant-es (LDH), Paris (France)

— Réseau syndical international de solidarité et de luttes (France)

— Réseau Immigration Développement Démocratie (France)

— Coordinamento Nord Sud del mondo (Italy)

— Comité ATTAC, Rennes (France)

— Collectif pour une nation Refuge (France)

— Collectif d’Afghans sans-papiers de la Belgique, Bruxelles (Belgium)

— Collectif des immigrants en France (France)

— Association of Bridging Peoples, İzmir (Turkey)

— Collectif de sans-papiers de Belgique (Belgium)

— Sans-papiers tv Belgique (Belgium)

— Collectif Latinos por la Regularizacion de Sans-papiers (Belgium)

Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής: Email: transmigrcoordination@gmail.com / Facebook: Transnational Migrants Coordination

Μετάφραση από ισπανικά: Pressenza Athens

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου