Μία από εκείνες τις μέρες σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της περιοχής παρατηρούσε κανείς ένα φαινόμενο που μέχρι πριν από λίγο καιρό θα φαινόταν παράδοξο. Κάποιοι κρατούσαν το βιβλίο του Ψαρρά προσπαθώντας να κρύψουν το εξώφυλλο από φόβο. Ο Ψαρράς, μέλος της ερευνητικής ομάδας του «Ιού», που ασχολήθηκε επί σειρά ετών (από το 1990 μέχρι το 2010) με την εξέλιξη και τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής και αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους μάρτυρες στη δίκη κατά της εγκληματικής οργάνωσης, περιγράφει τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επέτρεψαν στο ναζιστικό μόρφωμα να χρησιμοποιήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες προς όφελός του στέλνοντας την κατά παράδοση φιλόξενη Ελλάδα «στην κατώτερη βαθμίδα των πιο ξενόφοβων ευρωπαϊκών κοινωνιών».
Τον Σεπτέμβριο του 2014, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα όταν ήδη ξετυλιγόταν το κουβάρι των αποκαλύψεων, κυκλοφόρησε το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά «Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη δικαιοσύνη» (Εκδόσεις Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ).
Έπειτα από πολλά χρόνια αιματηρής δράσης στο πεζοδρόμιο, η ηγεσία και στελέχη της Χρυσής Αυγής βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της διεύθυνσης και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Δεν χρειάστηκε ούτε ειδική νομοθεσία ούτε πολιτική παρέμβαση. Αρκούσε η απόφαση της πολιτείας να επιτρέψει την εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα και τη συσχέτιση των δεκάδων δικογραφιών που αναφέρονταν στη δράση των Ταγμάτων Εφόδου. Οι εκπρόσωποι της ναζιστικής οργάνωσης μιλούν για «σκευωρία», για «πολιτική δίωξη» και αρνούνται κάθε σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό, ενώ διαψεύδουν και τη σχέση της με όσα μέλη της συλλαμβάνονται να διαπράττουν κακουργήματα και πλημμελήματα. Έτοιμοι να της συμπαρασταθούν είναι οι συνήθεις καιροσκόποι, εκείνοι που θεωρούν ότι μπορεί να βγάλουν πολιτικό κέρδος αν κλείσουν τα μάτια στον ρατσισμό, τη βία και το έγκλημα. Μόνο που τα στοιχεία εις βάρος της οργάνωσης είναι συντριπτικά. Και κανείς δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι «δεν γνώριζε».
Το μικρό αυτό βιβλιαράκι εξετάζει τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε τόσο πολύ η δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή, τη δράση της οργάνωσης μετά τις εκλογές του 2012 στη Βουλή και το πεζοδρόμιο, καθώς και την υπερασπιστική της γραμμή μετά την άσκηση των διώξεων.
Το βιβλιαράκι αυτό μπορείτε να το διαβάσετε online ή και να το "κατεβάσετε" από ΕΔΩ .
Τον Οκτώβριο του 2014 εκδίδεται από την ερευνητική ιστοσελίδα https://xyzcontagion.wordpress.com/ η online έκδοση: "9+1 άγνωστες σκηνές από την ιστορία της ελληνικής ακροδεξιάς που ρίχνουν φως στην άγνωστη Χρυσή Αυγή" , την οποία, βεβαίως, μπορείτε και να την "κατεβάσετε".
Η περίληψη από το οπισθόφυλλο της έκδοσης: Οι "Εννέα συν μία άγνωστες σκηνές από την ιστορία της ελληνικής ακροδεξιάς" αποτυπώνουν το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης πρωτότυπης συλλογικής έρευνας ετών με αντικείμενο τις διαδρομές και τις διασυνδέσεις -σε ομόκεντρους και τεμνόμενους κύκλους- των προσώπων και των οργανώσεων του ελληνικού φασισμού, από την 4η Αυγούστου μέχρι τις μέρες μας. Αποκαλύπτονται, σαν σε παλίμψηστο, οι βαθύτερες σχέσεις και οι αλληλοεξαρτήσεις των προσώπων που έχουν πρωταγωνιστήσει στις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας, ιχνηλατούνται οι άγνωστες στο ευρύ κοινό διαδρομές, -όπλα, κρυφές χρηματοδοτήσεις και παρακρατικές ενέργειες- και αποτυπώνεται το σύμπλεγμα του φασιστικού κρατικοπαρακράτους με την ακροδεξιά, εν σάρκα μία: Μια "ακτινογραφία της μεταμφίεσης του ναζιστικού ζόμπι": Από το Μανιαδάκη στον Πλεύρη, στους ΕΚΟΦίτες, στον Τάκη Μιχαλόλια, στον Επαμεινώνδα Στάθη και στον Παξινόπουλο, από τους γερμανοτσολιάδες, τα Τάγματα Ασφαλείας, την ΕΣΠΟ και τον Φον Γιοσμά στους "Αλκιμους" και στην "Αντικομμουνιστική Σταυροφορία", από το Κ4Α και τον ΕΣΕΣΙ στη χούντα και στον πραξικοπηματία Ηλία Παππά, απ' τους δωσίλογους, τους μαυραγορίτες εθνοπροδότες συνεργάτες των Γερμανών και τους εφοπλιστές που πλούτισαν επί κατοχής στους βασιλόφρονες και στους ακροδεξιούς ιεράρχες, κι από όλους αυτούς στον Μιχαλολιάκο, στον Περδικάρη, στον Χρήστο Παππά και στους ακροδεξιούς τρομοκράτες βομβιστές της δεκαετίας του 1970, κι απ' αυτούς στον Παναγιώταρο και τη "Γαλάζια Στρατιά" των νεοναζί χούλιγκαν και στον Κασιδιάρη και τα Τάγματα Εφόδου. Οι αποκαλύψεις αυτές δημοσιεύτηκαν στο ιστολόγιο XYZ Contagion το φθινόπωρο του 2014, σαν ελάχιστος φόρος τιμής στην επέτειο ενός έτους από τη δολοφονία του Π. Φύσσα, και σαν μικρή προσφορά στο αντιφασιστικό κίνημα και στην οικοδόμηση ενός κυματοθραύστη απέναντι στη ναζιστική απειλή.
Στη μνήμη του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν.
Το 2015, εν όψει της έναρξης της δίκης ολόκληρου του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, κυκλοφόρησε η έκδοση της πρωτοβουλίας για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος JailGoldenDawn, "Η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή", από την οποία παραθέτουμε παρακάτω τον πρόλογο του βιβλίου:
“Η δίκη της Χρυσής Αυγής επίκειται. Η ηγεσία της ναζιστικής συμμορίας προσπαθεί να υποδυθεί την “πολιτικά διωκόμενη” και μιλάει για “σκευωρία” και “φρονηματική δίωξη”. Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να συγκεντρώσει σε μία έκδοση κάποια από τα στοιχεία που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας και που αποδεικνύουν ακράδαντα τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης. Χρησιμοποιήσαμε για τον λόγο αυτό κείμενα που σε μεγάλο βαθμό υπάρχουν στον ιστότοπο της Πρωτοβουλίας των δικηγόρων για την “Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος” (www.jailgoldendawn.com), η διακήρυξη της οποίας ανοίγει αυτό το βιβλίο.
Η δομή του βιβλίου είναι η ακόλουθη: προηγούνται κάποια βασικά κείμενα για την οργάνωση της Χρυσής Αυγής, δηλαδή το Καταστατικό της, οι τελετές ορκωμοσίας, τα οπλοστάσια μελών της όπως καταγράφονται από την ΕΛΑΣ, το Πόρισμα των ανακριτριών Κλάπα και Δημητροπούλου προς την Βουλή για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Στη συνέχεια ακολουθούν οι δικογραφίες: δεκάδες έχουν συσχετιστεί στα πλαίσια της ποινικής δίωξης για την εγκληματική οργάνωση και παρουσιάστηκαν συνοπτικά από τον Δημήτρη Ψαρρά στην Εφημερίδα των Συντακτών. Από αυτές, ακολουθεί η αναλυτικότερη παρουσίαση 13 υποθέσεων. Σε όποιες υποθέσεις έχουν διεξαχθεί οι δίκες, περιέχονται σύντομες περιγραφές της ακροαματικής διαδικασίας.
Στο Επίμετρο, θα βρείτε κάποιες δημόσιες παρεμβάσεις της πρωτοβουλίας δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής που αφορούν τη διασύνδεση της Χρυσής Αυγής με την ΕΛΑΣ και την ΕΥΠ, την εξέλιξη της ποινικής δίωξης αλλά και ανεξιχνίαστες δολοφονίες που βάσιμα συνδέονται με τη δράση φασιστικών και ρατσιστικών ομάδων.
Το υλικό της δικογραφίας της εγκληματικής οργάνωσης είναι πολύ πλουσιότερο από τα περιεχόμενα αυτού του βιβλίου. Θεωρούμε ωστόσο πως η συγκεντρωτική ανάγνωση αυτών των στοιχείων δίνει μια εικόνα του εύρους της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής συμμορίας, κι αυτό μονάχα για τα τελευταία χρόνια, χωρις δηλαδή να γυρίσουμε στις προηγούμενες δεκαετίες, κατά τις οποίες η συμμορία απολάμβανε από τις διωκτικές αρχές μια πρωτοφανή ασυλία.
Η συλλογή αυτών των στοιχείων δεν θα ήταν εφικτή χωρίς της πολύχρονη δράση του αντιφασιστικού κινήματος. Αυτό το κίνημα είναι που μπορεί να καθορίσει την ήττα των φασιστών τόσο μέσα όσο και έξω από τις δικαστικές αίθουσες”.
Τα κείμενα γράφουν οι: Αννίτα Γαραντζιώτη, Μαριάνθη Γκαβαϊσέ, Τάκης Ζώτος, Κατερίνα Θωίδου, Θανάσης Καμπαγιάννης, Γιάννης Κοντός, Ευγενία Κουνιάκη, Δήμητρα Λιναρδάκη, Αντώνης Πεσίνης, Γιώργος Πίττας, Κώστας Σκαρμέας, Αφροδίτη Τζιαντζή, Βαγγέλης Τριμπόνιας, Δημήτρης Ψαρράς.
Κεντρική διάθεση του βιβλίου (262 σελίδες): Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείo, Φειδίου 14-16, Αθήνα.
Τον Φεβρουάριο του 2015 εκδίδεται και το «Υπόμνημα των δικηγόρων της "πολιτικής αγωγής του αντιφασιστικού
κινήματος" στη δίκη της Χρυσής Αυγής» (Εκδόσεις: Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο). Από τον πρόλογο της
έκδοσης παραθέτουμε ένα απόσπασμα: "... είναι μία εμπεριστατωμένη και
τεκμηριωμένη κρίση στο πόρισμα Ισίδωρου Ντογιάκου. Το βούλευμα 215/2015
του Συμβουλίου Εφετών, στηριγμένο σε αυτό το πόρισμα, παραπέμπει
εβδομήντα από τους προφυλακισμένους νεοναζί σε δίκη ως εγκληματική
οργάνωση, συμπεριλαμβάνοντας το σύνολο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής
του 2012. Στο κείμενο που ακολουθεί, και που αποτελείται από εκτενή
αποσπάσματα του υπομνήματος, παρουσιάζονται τα κεντρικά σημεία της
κριτικής στο πόρισμα Ι. Ντογιάκου και τεκμηριώνει σοβαρές ενστάσεις στις
εξόφθαλμες υποβαθμίσεις της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Είναι
αποτέλεσμα συλλογικής επεξεργασίας των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής
του αντιφασιστικού κινήματος που εκπροσωπούν τον Εμπάρακ Αμπουζίντ, έναν
εκ των τριών Αιγυπτίων αλιεργατών, οι οποίοι δέχτηκαν δολοφονική
επίθεση από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής Περάματος. Πρόκειται για
μία εκ των κεντρικών υποθέσεων, μαζί με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
και την επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. [...]".
Όταν εκδόθηκε το 2018 το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά «Ο αρχηγός – Το αίνιγμα του Ν. Μιχαλολιάκου» (Εκδόσεις Πόλις), κανείς δεν μπορούσε πλέον να πει ότι δεν γνώριζε τη δράση της Χρυσής Αυγής – ήδη είχαν δολοφονηθεί ο Σαχζάτ Λουκμάν και ο Παύλος Φύσσας (µετά τη δολοφονία Φύσσα οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σταµάτησαν να αντιµετωπίζονται ως µεµονωµένα περιστατικά) και πλέον η δίκη μετρούσε τέσσερα χρόνια. Ο δημοσιογράφος στο βιβλίο αυτό εξετάζει την επιτυχία της ναζιστικής οργάνωσης η οποία οφειλόταν στο απολύτως προσωποπαγές σχήμα της και αναλύει όλες τις πτυχές της προσωπικότητας και της δράσης του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Τον Φεβρουάριο του 2020 κυκλοφόρησε σε βιβλίο η αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών Θανάση Καμπαγιάννη με τίτλο «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους – Αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής»
(Εκδόσεις Αντίποδες), μέσα από την οποία καταδεικνύονται ο ναζιστικός
χαρακτήρας της οργάνωσης και η στρατιωτική δομή της, ενώ περιγράφονται η
δράση των ομάδων κρούσης και οι επιθέσεις κατά των μεταναστών και των
πολιτικών αντιπάλων.
Λίγες μέρες πριν από το lockdown (Μάρτιος 2020) εκδόθηκε «Το “άλλο άκρο” στο εδώλιο: Δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά» (Εκδόσεις Τόπος) το οποίο περιλαμβάνει την αγόρευση του Κώστα Παπαδάκη, συνηγόρου πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το βιβλίο εξαντλήθηκε προτού καν βγει στα βιβλιοπωλεία και επανακυκλοφόρησε.
Το βιβλίο αυτό έχει παρουσιαστεί από το altersyros στην ανάρτηση: Το βιβλίο της εβδομάδας: ΤΟ «ΑΛΛΟ ΑΚΡΟ» ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Ή ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΞΑΝΑ; του Κώστα Παπαδάκη, εκδόσεις Πολιτεία
Τέλος, θα θέλαμε να προτείνουμε ένα σχετικό με το θέμα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε (Σεπτέμβριος 2020). Πρόκειται για το «Βερολίνο, 1933. Η στάση του διεθνούς Τύπου μπροστά στον Χίτλερ» (Εκδόσεις Πόλις, µτφρ. Γιώργος Καράµπελας) του Γάλλου κριτικού των ΜΜΕ Ντανιέλ Σνεντερμάν που έχει αντικείμενο τον τρόπο που οι Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι ανταποκριτές οι οποίοι βρέθηκαν στο Βερολίνο από το 1933 έως το 1941 κάλυψαν την επικαιρότητα, εστιάζοντας κυρίως στο κυνήγι της αποκλειστικότητας για μια δήλωση του Χίτλερ ενώ την ίδια στιγμή αποσιωπούσαν ό,τι συνέβαινε με τα πογκρόμ και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Με πληροφορίες από το Documento για τα βιβλίο από την Έμμυ Ντούρου , τις σχετικές ιστοσελίδες και τους εκδοτικούς οίκους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου