27 Οκτωβρίου 2020

Χιλή: Το σύνταγμα Πινοτσέτ στα σκουπίδια της Ιστορίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο λαός αποφάσισε, με συντριπτική πλειοψηφία, ότι και θα εκλέξει όλους όσους θα αποτελέσουν τη συνταγματική επιτροπή, αλλά θα εγκρίνει δια ψήφου και το νέο σχέδιο Συντάγματος μετά την σύνταξη του. Ποιο ήταν το Σύνταγμα Πινοτσέτ και γιατί ψηφίστηκε το 1980.

Στα σκουπίδια της Ιστορίας έστειλε ο αγωνιζόμενος λαός της Χιλής το μέχρι σήμερα ισχύον Σύνταγμα της χώρας, το Σύνταγμα της δικτατορίας Πινοτσέτ, το οποίο είχε επιτρέψει το, ως σήμερα συνεχιζόμενο, πανηγύρι των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στη Λατινοαμερικάνικη χώρα. Το λαϊκό γλέντι που ξεκίνησε στους δρόμους της Χιλής, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ήταν ολονύχτιο και μαζικότατο, παρά τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Με πάνω από 90% της ψήφου καταμετρημένο, περίπου 80% του λαού της Χιλής αποφάσισε ότι οφείλει να υπάρξει νέο Σύνταγμα, το οποίο και θα προβλέπει μέτρα ώστε να δοθεί τέλος στις τεράστιες ανισότητες, να υπάρχει δυνατότητα κρατικοποιήσεων, κρατικής πρόνοιας, να μπορεί η χώρα να αποκτήσει πλήρη εργατικά δικαιώματα, δωρεάν παιδεία, δωρεάν υγεία. Ο λαός ψήφισε, επίσης, ότι οι συντάκτες του συντάγματος θα εκλεγούν από τη βάση και το σύνταγμα θα πρέπει και πάλι να εγκριθεί δια δημοψηφίσματος.

Η αλλαγή του Συντάγματος ήταν βασικό αίτημα της λαϊκής εξέγερσης που ξεκίνησε πριν ένα περίπου χρόνο στη Χιλή, και το δημοψήφισμα που διεξήχθη χτες ήταν αποτέλεσμα της οπισθοχώρησης της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Σεμπαστιάν Πινιέρα στα αιτήματα του λαού, ο οποίος θεωρούσε και θεωρεί υπεύθυνο για τις κοινωνικές ανισότητες το ισχύον σύνταγμα της χώρας.

Κατά τον Αμαρτύα Σεν, το σύνταγμα Πινοτσέτ, που η λαϊκή ψήφος απαιτεί να αλλάξει, είναι ένα σύνταγμα που εξυπηρετούσε τα αμερικάνικα συμφέροντα και τα συμφέροντα των πολυεθνικών, φτιαγμένο στα μέτρα των «αγοριών του Σικάγου» (Chicago Boys), των οικονομολόγων που σπούδασαν υπό τον Μίλτον Φρήντμαν στο πλαίσιο του «Χιλιανού προγράμματος» του Στέητ Ντηπάρτμεντ (1957-1970). Το συγκεκριμένο σύνταγμα, μάλιστα, είχε ονομαστεί το ’80, που ψηφίστηκε «Σύνταγμα της Ελευθερίας» προς τιμήν του φον Χάγιεκ, του οποίου το ομότιτλο βιβλίο (Constitution of Liberty), μια επιτομή του νεοφιλελευθερισμού, είχε κυκλοφορήσει το 1960. «Η υιοθέτηση του Συντάγματος αυτού ήταν το ζενίθ της δόξας των Αγοριών του Σικάγου», όπως έχει πει ο ιστορικός Πατρίσιο Σίλβα.

Αρχικά, το χθεσινό δημοψήφισμα είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Απρίλιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.


ΠΗΓΗ: The Press Project

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου