19 Οκτωβρίου 2023

Σύρος: Στον χάρτη της αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και η Σύρος, με μια μαζική-δυναμική συγκέντρωση και διαδήλωση (ΦΩΤΟς)

Εκατοντάδες πολίτες (εργαζόμενοι, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι κ.λπ.) της Σύρου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα επτά πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων και μιας πρωτοβουλίας, συμμετείχαν, αργά το απόγευμα της Τετάρτης 18/10/2023, στη συγκέντρωση στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης και στη συνέχεια στη δυναμική πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς και παραλιακούς δρόμους της πόλης, απαιτώντας να σταματήσει η αιματοχυσία στην Παλαιστίνη.

Στην αρχή, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Μιαούλη, όπου εκπρόσωποι από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων, τον Σύλλογο Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και τον Σύλλογο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου, μίλησαν στους συγκεντρωμένους. Περιέγραψαν την τραγική κατάσταση στην Παλαιστίνη και τη Γάζα, αναφέρθηκαν στα διαχρονικά εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος του παλαιστινιακού λαού αλλά και στην έμπρακτη στήριξη της χώρας μας στα δολοφονικά σχέδια του κράτους του Ισραήλ και των συμμάχων του και, τέλος, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό.

Ευχάριστη έκπληξη στη συγκέντρωση της πλατείας Μιαούλη ήταν το θεατρικό δρώμενο, με τη συνοδεία μουσικής, που καταχειροκροτήθηκε από τους συγκεντρωμένους. 

Το δρώμενο έγινε από τη θεατρική ομάδα ‘‘από κοινού’’ της Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας, η οποία θα έδινε αργότερα προγραμματισμένη παράσταση στο θέατρο Απόλλων.

Παραθέτουμε και τα αιτήματα της συγκέντρωσης, όπως διατυπώθηκαν στο κοινό κάλεσμα-ψήφισμα έξι εργατικών σωματείων:

"Υποστηρίζουμε εμπράκτως τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος διεκδικεί το δικαίωμα του να έχει πατρίδα.

Απαιτούμε:

  • Να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή.

  • Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

  • Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

  • Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

  • Καμία συμμετοχή-Καμία στήριξη της Ελλάδας στον σφαγιασμό του παλαιστινιακού λαού.

  • Να αποσυρθεί η Φρεγάτα ΨΑΡΑ από την περιοχή.

  • Να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Να σταματήσει κάθε οικονομική-πολιτική-στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ."

Στη συγκέντρωση είχαν καλέσει τα παρακάτω σωματεία:  

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων, Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΕ Κυκλάδων, Σύλλογος Εργαζομένων νοσοκομείου Σύρου, Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Αττικής, ΕΜΔΥΔΑΣ (Τμήμα Κυκλάδων), Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Σύρου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς και παραλιακούς δρόμους της Ερμούπολης. Κυριάρχησαν συνθήματα για Λευτεριά στην Παλαιστίνη  και συνθήματα ενάντια στη δολοφονική στρατηγική του κράτους του Ισραήλ και την ιμπεριαλιστική πολιτική των συμμάχων του, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., εις βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Ακολουθούν φωτογραφίες:















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου