23 Οκτωβρίου 2023

Λογοκρισία σε ξένα ειδησεογραφικά μέσα επιβάλλει το Ισραήλ - Απειλές του Ισραήλ: «Εκκενώστε το νοσοκομείο Αλ Κοντς ή αντιμετωπίστε τις συνέπειες» - Η ισραηλινή αστυνομία απαγόρευσε και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της επίθεσης στη Γάζα

Σοκαρισμένος κάμεραμαν έπειτα από τη δολοφονία της δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Ακλέχ, από ισραηλινά πυρά στις 11/05/2023

 

Του Ανδρέα Κοσιάρη

 

Επείγουσα διάταξη, με την οποία δίνει στον εαυτό της την εξουσία να επιβάλλει προσωρινή παύση προβολής ξένων ειδησεογραφικών τηλεοπτικών σταθμών, υπερψήφισε η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η διάταξη επιτρέπει στην κυβέρνηση να διατάξει την παύση προβολής ξένων τηλεοπτικών σταθμών από τους εγχώριους παρόχους τηλεόρασης, να κλείσει τα γραφεία τους στο Ισραήλ, να κατάσχει τον εξοπλισμό τους και να αποκλείσει την πρόσβαση στις ιστοσελίδες τους, εάν θεωρεί πως βλάπτουν την εθνική ασφάλεια.

Όπως έχει παραδεχτεί ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ, Σλόμο Κάρχι, που προώθησε τη διάταξη, αυτή στρέφεται κατά κύριο λόγο ενάντια στο Al Jazeera. Το χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση του Κατάρ ΜΜΕ, που θεωρητικά απολαμβάνει συντακτική ανεξαρτησία, προβάλλει συχνά θέματα που αντικρούουν ισχυρισμούς του Ισραήλ, αποκαλύπτουν εγκλήματά του και δίνουν έμφαση στις φωνές των Παλαιστίνιων και άλλων Αράβων.

«Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο στη γη, τον αέρα, τη θάλασσα και στο μέτωπο της δημόσιας διπλωματίας. Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο εκπομπές που βλάπτουν την ασφάλεια του κράτους. (…) Οι εκπομπές και τα ρεπορτάζ του Al Jazeera συνιστούν υποκίνηση κατά του Ισραήλ, βοηθούν τη Χαμάς-ISIS και τις τρομοκρατικές οργανώσεις με την προπαγάνδα τους, και ενθαρρύνουν τη βία κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο Κάρχι.

Την απόφαση για την παύση προβολής ενός σταθμού θα λαμβάνει ο υπουργός Επικοινωνιών, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Άμυνας και θα υπόκειται σε έγκριση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας και σε δικαστική εξέταση. Η διάρκεια της παύσης θα είναι 30 ημέρες, με δυνατότητα για απεριόριστες επεκτάσεις 30 ημερών. Η διάταξη που δίνει στην κυβέρνηση αυτή την εξουσία, θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις κατάστασης εκτάκτου ανάγκης (όπως ένας πόλεμος) και θα διαρκεί για διάστημα τριών μηνών ή έως το τέλος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Τέλος, θα έχει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει πως το Al Jazeera και άλλα δίκτυα μπορούν να διωχθούν τώρα για ένα «βλαπτικό για την εθνική ασφάλεια» ρεπορτάζ που προβλήθηκε σε οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση δίνει ουσιαστικά στον εαυτό της ένα «υπερόπλο» λογοκρισίας, που στρέφεται αφενός απέναντι στους ίδιους τους πολίτες του Ισραήλ, στερώντας τους πηγές ενημέρωσης που αντιτίθενται στο κρατικό αφήγημα, το οποίο κυριαρχεί στη συντριπτική πλειοψηφία των ισραηλινών ΜΜΕ. Και αφετέρου, στρέφεται ενάντια στη δυνατότητα ξένων τηλεοπτικών δικτύων να πραγματοποιούν ρεπορτάζ από το ίδιο το Ισραήλ και τις κατεχόμενες από αυτό περιοχές. Μπορεί να μην περιέχει γλώσσα που να στοχοποιεί απευθείας τους δημοσιογράφους, όμως μια «προσωρινή παύση λειτουργίας» του Al Jazeera, όπως περιγράφεται στη διάταξη, θα σημαίνει πως όσοι εργάζονται για το δίκτυο από το Ισραήλ ή μέσω του Ισραήλ, θα αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Το Ισραήλ έχει παράδοση στις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, κυρίως Παλαιστίνιων. Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists – CPJ), από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου σκοτώθηκαν 21 δημοσιογράφοι, με το Ισραήλ να σκοτώνει τους 18.

Για λογαριασμό του Al Jazeera εργαζόταν και η Σιρίν Αμπού Ακλέχ, Αμερικανο-Παλαιστίνια δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε από βολή ελεύθερου σκοπευτή του ισραηλινού στρατού τον Μάιο του 2022. Το Ισραήλ είχε αρνηθεί την ευθύνη, ρίχνοντάς τη σε Παλαιστίνιους μαχητές — κανείς δεν έχει διωχθεί για τη δολοφονία. Πριν από δύο χρόνια, τον Μάιο του 2021, το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει το κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Associated Press και του Al Jazeera στη Γάζα, ισχυριζόμενο πως βρίσκονταν εκεί μαχητές της Χαμάς. Παρά τις εκκλήσεις διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων, δεν παρουσίασε ποτέ αποδεικτικά στοιχεία για αυτόν τον ισχυρισμό.

Η σημερινή κίνηση έρχεται εν μέσω ενός πολέμου στον οποίο μεγάλος αριθμός Ισραηλινών έχει στραφεί ενάντια στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Αλλά και οι κυβερνήσεις των συμμαχικών του Ισραήλ χωρών, έχουν επιλέξει τον δρόμο της λογοκρισίας στην αλληλεγγύη προς τον Παλαιστινιακό λαό, απαγορεύοντας διαδηλώσεις και πλακάτ, και διώκοντας ανθρώπους για αναρτήσεις αλληλεγγύης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιστολές.

Θα πρέπει, φυσικά, να μην ξεχνάμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει, σχεδόν από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αποκλείσει την πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών σε ρωσικά ΜΜΕ, παρά το γεγονός πως θεωρητικά δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ

*****

  • Απειλές του Ισραήλ: «Εκκενώστε το νοσοκομείο Αλ Κοντς ή αντιμετωπίστε τις συνέπειες» – Εφιάλτης για 400 ασθενείς και 12.000 εκτοπισμένους

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι έλαβε προειδοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κοντς της Γάζας.

Η Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση στη διεθνή κοινότητα, αναφέροντας: «Καλούμε τον κόσμο να αναλάβει αμέσως και επειγόντως δράση για να εμποδίσει μια νέα σφαγή, σαν εκείνη που συνέβη στο Νοσοκομείο Βαπτιστών Αλ Άχλι».

Στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 400 ασθενείς και φιλοξενούνται 12.000 εκτοπισμένοι άμαχοι, υποστηρίζει η παλαιστινιακή οργάνωση αρωγής και περίθαλψης.

Βίντεο που ανάρτησε η Ερυθρά Ημισέληνος δείχνει τους κατάμεστους διαδρόμους του νοσοκομείου. 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ της ΕΙΚΟΝΑΣ

Παράλληλα, το Al Jazeera, μεταδίδει ότι ο Μπασάρ Μουράντ, διευθυντής του νοσοκομείου, έλαβε κλήση από εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, που του είπε να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο και όσους βρίσκονταν σε αυτό, καθώς επίκειται στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.

Ο Μουράντ είπε πως απάντησε στον εκπρόσωπο ότι «αν θέλετε να εκκενώσουμε, δώστε μας τα απαραίτητα λεωφορεία και μέσα μεταφοράς, ώστε να μπορέσουμε να εκκενώσουμε πάνω από 12.000 ανθρώπους και ασθενείς στο νότο και φτιάξτε μια θέση για εμάς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού άρχισε να φωνάζει και του είπε ότι «θα υπομείνεις τις συνέπειες αν δεν το εκκενώσεις»…

(Πηγή: Wafa, Al Jazeera)

ΠΗΓΗ

*****

Η ισραηλινή αστυνομία επιβάλλει απαγόρευση διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της επίθεσης στη Γάζα

Οι διαδηλώσεις κατά της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα διαλύθηκαν με βία από την ισραηλινή αστυνομία στη Χάιφα και στην παλαιστινιακή πόλη Umm al-Fahem τις τελευταίες δύο ημέρες. Η αστυνομία μέχρι στιγμής έχει συλλάβει 17 άτομα, ανάμεσά τους και ανήλικους.

Οι διαδηλώσεις κατά της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα διαλύθηκαν με βία από την ισραηλινή αστυνομία στη Χάιφα και στην παλαιστινιακή πόλη Umm al-Fahem τις τελευταίες δύο ημέρες. Η αστυνομία μέχρι στιγμής έχει συλλάβει 17 άτομα, ανάμεσά τους και ανήλικους.

Ο Ισραηλινός Αστυνομικός Επίτροπος εξέδωσε οδηγία με την οποία ζητά να απορριφθούν όλες οι άδειες για διαδηλώσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Σε δήλωση του Επίτροπου Yaacov Shabtai στις 17 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη βόρεια περιφέρεια της αστυνομίας, τόνισε:

«Όποιος θέλει να ταυτιστεί με τη Γάζα είναι ευπρόσδεκτος, θα τον βάλω σε λεωφορεία που κατευθύνονται εκεί, τώρα, και θα τον βοηθήσω να φτάσει εκεί [στη Γάζα].»

Το Νομικό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Αραβικών Μειονοτήτων στο Ισραήλ, η Adalah, έστειλε επείγουσα επιστολή στον Αστυνομικό Επίτροπο και στον Γενικό Εισαγγελέα του Ισραήλ ζητώντας την άμεση ακύρωση της παράνομης οδηγίας του Επιτρόπου.

Αυτή η οδηγία του Επιτρόπου υλοποιήθηκε σε μια διαδήλωση στη Χάιφα, κατά των εγκλημάτων πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα στις 18 Οκτωβρίου. Ώρες πριν από την προγραμματισμένη διαδήλωση, η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση στα ΜΜΕ, διευκρινίζοντας ότι η διαδήλωση δεν είχε άδεια και ότι η αστυνομία «δεν θα επιτρέψει καμία εκδήλωση υποστήριξης ή ταύτισης με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ή εκδήλωση για θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική ή την πολιτική ασφαλείας και θα πάρει σταθερά χέρια, με την φύλαξη του νόμου, για να διαλύσει τη διαδήλωση, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα».

Η Adalah έστειλε μια επείγουσα επιστολή στην αστυνομία της Χάιφα, υποστηρίζοντας ότι αυτή η απόφαση είναι παράνομη και ότι, σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, η διαμαρτυρία δεν απαιτεί άδεια.

Ωστόσο, πριν ξεκινήσει η διαμαρτυρία, δεκάδες αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, κήρυξαν τη διαμαρτυρία παράνομη και χρησιμοποίησαν βία για να συλλάβουν πέντε διαδηλωτές που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον χώρο. Στο αστυνομικό τμήμα, οι δικηγόροι της Adalah ενημερώθηκαν ότι οι συλληφθέντες θα κρατούνταν τη νύχτα σύμφωνα με άμεσες εντολές του επιτρόπου. Η Adalah εκπροσώπησε αυτούς τους διαδηλωτές και τελικά το δικαστήριο της Χάιφα διέταξε την απελευθέρωσή τους μια μέρα αργότερα. Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η Adalah έστειλε μια επιστολή συνέχειας στον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα, Gil Limon, απαιτώντας άμεση παρέμβαση και ακύρωση της οδηγίας του Επιτρόπου.

Στις 19 Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας, Έλι Λέβι, δήλωσε σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι «Όποιος τολμήσει, με το υπερβολικό θράσος του, να ζητήσει έγκριση για τη διεξαγωγή διαδήλωσης υπέρ της Γάζας ή μιας ναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που διέπραξε ένα Ολοκαύτωμα εδώ – Θα είμαστε εκεί και δεν θα το επιτρέψουμε. Όσοι τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν χωρίς άδεια – θα φτάσουμε και θα αντιμετωπίσουμε τη διαδήλωση με κάθε μέσο… Όποιος τολμήσει να βγει και να πει έστω μια λέξη επαινώντας τη Γάζα θα είναι βρεθεί από τα κάγκελα ».

Επίσης, στις 19 Οκτωβρίου, κάτοικοι της Umm al-Fahm, μιας παλαιστινιακής πόλης στην περιοχή Wadi Ara στο Ισραήλ, δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στην ανελέητη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα που έχει προκαλέσει χιλιάδες θύματα αμάχων. Η ισραηλινή αστυνομία διέλυσε βίαια τη διαμαρτυρία, κυνήγησε τους διαδηλωτές για να τους συλλάβει, χρησιμοποίησε βίαια και επικίνδυνα μέσα για να διαλύσει τη νόμιμη και μη βίαιη διαμαρτυρία, συμπεριλαμβανομένης της αναφερόμενης χρήσης πλαστικών σφαιρών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, και συνέλαβε 12 διαδηλωτές.

Χθες, η ισραηλινή αστυνομία ζήτησε παράταση της κράτησης για 11 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων τέσσερις ανήλικοι. Η Adalah, μαζί με εθελοντές δικηγόρους, εκπροσώπησε τους διαδηλωτές ενώπιον του Ειρηνοδικείου της Χάιφα. Η ακροαματική διαδικασία καθυστέρησε για αρκετές ώρες, καθώς η αστυνομία δεν προσήγαγε τους συλληφθέντες στο δικαστήριο και δεν διευκόλυνε τη διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης, κάτι που απαιτείται από τις έκτακτες ρυθμίσεις που ισχύουν πλέον.

Τελικά, το δικαστήριο διέκοψε αιφνιδιαστικά την ακρόαση των ενήλικων συλληφθέντων, λόγω έναρξης του Σαββάτου, και δεν πραγματοποίησε καμία ακρόαση για τους ανηλίκους. Παρόλα αυτά, το Δικαστήριο ενέκρινε την παράταση και των 11 κρατουμένων μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, κατά σαφή παραβίαση των δικαιωμάτων τους για δίκαιη διαδικασία και δίκαιη δίκη. Η Adalah άσκησε έφεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο, η οποία απορρίφθηκε και υπέβαλε αίτηση για έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο νομικός διευθυντής της Adalah, Hassan Jabareen, σχολίασε: «Οι συλλήψεις που πραγματοποίησε η αστυνομία τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν αναμφισβήτητα παράνομες και είναι άμεσο αποτέλεσμα της παράνομης εντολής του Επιτρόπου να απαγορεύσει τις νόμιμες διαδηλώσεις και τις εμπρηστικές και ρατσιστικές δηλώσεις του. Τα επιχειρήματα της αστυνομίας στο δικαστήριο επιβεβαιώνουν ότι η βάση για αυτές τις συλλήψεις είναι μια ψευδής κατηγορία για «υποστήριξη της τρομοκρατίας», την οποία η αστυνομία συνδέει με οποιαδήποτε κριτική για την ισραηλινή επίθεση ή οποιαδήποτε έκφραση αλληλεγγύης προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα. Ολόκληρη η αστυνομική δύναμη αυτή τη στιγμή κινητοποιείται για τους υπέρτατους στόχους του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ben-Gvir, στον οποίο η αστυνομία είναι υποταγμένη, με στόχο να χαρακτηρίσει όλους τους Παλαιστίνιους πολίτες ως εχθρούς. Το δικαστήριο της Χάιφα έπαιξε επίσης το ρόλο του σε αυτή την προσπάθεια εγκρίνοντας την παράταση αυτής της παράνομης κράτησης, ενώ αρνήθηκε στους κρατούμενους την ελευθερία τους και την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες».

Πηγή wafa.ps

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου