24 Οκτωβρίου 2023

Κυβέρνηση Ν.Δ.: Έκοψαν 644,3 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα αναδάσωσης


Πώς από τους πανηγυρισμούς Χατζηδάκη το 2020 για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης που έγινε ποτέ στη χώρα ύψους 700 εκατομμύρια ευρώ, φτάσαμε στις 18 Οκτωβρίου 2023 να υπογράψουν για 55,7 εκατομμύρια ευρώ.
του Άρη Χατζηγεωργίου για το DATA JOURNALISTS

Τρία χρόνια πέρασαν από τις πανηγυρικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, τον Νοέμβριο του 2020, για το «μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης 500.000 στρεμμάτων» που είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 700 εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι που τελικά, στις 18/10/23 εκδόθηκε η διακήρυξη για την δημοπράτηση του έργου με συρρικνωμένο προϋπολογισμό στα 55,7 εκατομμύρια.

Στο διάστημα που μεσολάβησε συνέβησαν πολλά. Το μόνο που δεν συνέβη είναι ότι σταμάτησαν να καίγονται τα δάση. Τουναντίον, διαδοχικά ρεκόρ καμένων εκτάσεων έσπασαν ειδικά τα έτη 2021 και 2023. Μόνο στην Βόρεια Εύβοια το 2021, κάηκαν πάνω από 500.000 στρέμματα δάσους, όσα δηλαδή θα αναδασώνονταν με βάση την εξαγγελία του 2020 σε μία δεκαετία. Συνολικά, μέσα στην τριετία 2021-2023 κάηκαν στην Ελλάδα περισσότερα από 3 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, περίπου όσα δηλαδή είχαν καεί στο διάστημα 2008-2020. 

Ας δούμε όμως από την αρχή την όλη υπόθεση, που θυμίζει κάπως τα μικρά «πάρκα τσέπης» (pocket park) για «πράσινο στις γειτονιές» που λάνσαρε στην θητεία του ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων Κ.Μπακογιάννης. 

Ιδού τα δεδομένα μιας αναδάσωσης… τσέπης:

  • Στις 30 Νοεμβρίου 2020, εν μέσω πανδημίας και πρώτης «λίστας Πέτσα», συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και, αμέσως μετά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδίδει ανακοίνωση: «Ξεκινά το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδασώσεων στην Ελλάδα», φωνάζει στον τίτλο και συνεχίζει αναλυτικότερα.
  • Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων έχει 10ετή διάρκεια έως το 2030 και προβλέπει τη δάσωση και αναδάσωση συνολικής έκτασης 500.000 στρεμμάτων που έχουν καεί, αποψιλωθεί ή υποβαθμισθεί.
  • Θα εμπλουτίσει τη χώρα με 30 εκατομμύρια πιστοποιημένα δέντρα.
  • Θα χρηματοδοτηθεί με 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στα οποία προστίθενται ακόμη 390 εκατομμύρια  από ΕΣΠΑ και άλλους πόρους.
  • Αναβαθμίζει τον θεσμό των αναδασώσεων ως εργαλείο οικολογικής αναβάθμισης δασικών εκτάσεων και δασών, διότι οι Δασικές Υπηρεσίες σταμάτησαν τις αναδασώσεις από το 1990.
  • Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων υλοποιείται σε 5 στάδια. Για το πρώτο στάδιο, «έχει εκπονηθεί ήδη από το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ η μελέτη εντοπισμού & ιεράρχησης των περιοχών που θα αναδασωθούν» και «προτεραιότητα δίνεται στις περιοχές που δεν επαρκεί η φυσική αναδάσωση και στα περιαστικά δάση (πυρκαγιά στο Μάτι και στην Κινέττα κ.λπ.)».
  • «Η υλοποίηση των αναδασώσεων θα εξελιχθεί μέχρι το 2026 και η έναρξη της προσπάθειας θα ξεκινήσει με τη φυτευτική περίοδο του 2021».
  • Ακολουθούν τα απαραίτητα, εκείνη την εποχή, «καρφιά» για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ακόμη πρόσφατη. «Παράλληλα χρηματοδοτείται ήδη από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα για την προστασία των δασών, προϋπολογισμού περίπου 100 εκατ. ευρώ», το οποίο «είχε μηδενική απορρόφηση και μηδενική συμβασιοποίηση μέχρι τον 2019».
  • Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με δήλωση του τότε υπουργού ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη που καταγγέλλει ότι στις αναδασώσεις είμαστε πίσω και από την Τουρκία: «Με το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδασώσεων που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καίγεται σχεδόν το 1% των δασών μας. Και την ώρα που ο δασικός μας πλούτος καταστρέφεται, στις αναδασώσεις είμαστε πιο πίσω ακόμη και από την Τουρκία! Για παράδειγμα παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προστασία των δασών 245 εκατ. ευρώ με μηδενική απορρόφηση και μηδενική συμβασιοποίηση! Σε αυτό το θλιβερό φαινόμενο επιχειρούμε να βάλουμε ένα τέλος. Με ένα 10ετές πρόγραμμα αναδάσωσης 500.000 στρεμμάτων, με 30 εκατομμύρια δέντρα τα οποία θα παραχθούν στην Ελλάδα»
  • Ακολουθεί ένα μπαράζ εμφανίσεων του κ.Χατζηδάκη στα κανάλια για να διαφημίσει το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων ενώ για την περίσταση διανέμεται αναλυτική παρουσίαση
Διαβάστε όλη την έρευνα:

Συνολικά, μέσα στην τριετία 2021-2023 κάηκαν στην Ελλάδα περισσότερα από 3 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, περίπου όσα δηλαδή είχαν καεί στο διάστημα 2008-2020   

Του Άρη Χατζηγεωργίου 

Τρία χρόνια πέρασαν από τις πανηγυρικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, τον Νοέμβριο του 2020, για το «μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης 500.000 στρεμμάτων» που είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 700 εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι που … Συνεχίστε να διαβάζετε το Έκοψαν 644,3 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα αναδάσωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου