19 Οκτωβρίου 2023

Αναλύουμε τη δεύτερη ημέρα ισραηλινής προπαγάνδας για το βομβαρδισμό του νοσοκομείου (ΗΧΗΤΙΚΟ & VIDEO) - UPDATE


Την Τετάρτη η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα προώθησε σε δημοσιογράφους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα ηχητικό το οποίο υποτίθεται ότι παρουσίαζε δυο στελέχη της Χαμάς να αποδέχονται ότι η επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ. Ήταν το ίδιο ηχητικό που μοίραζαν Ισραηλινοί διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο και προωθούνταν από χιλιάδες φιλο-ισραηλινούς λογαριασμούς στο ίντερνετ.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ το ΗΧΗΤΙΚΟ της εικόνας

Σύμφωνα όμως με τον Άντριου Χάμοντ καθηγητή ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με ειδίκευση στον ισλαμικό και αραβικό πολιτισμό το ηχητικό ήταν εμφανέστατα ψεύτικο. «Είναι η πιο ψεύτικη από τις ψεύτικες συνομιλίες» έγραψε ο Χάμοντ στο Twitter συμπληρώνοντας ότι του θυμίζει «απομαγνητοφώνηση από μάθημα αραβικών».


Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και άλλοι αραβόφωνοι αναλυτές στους οποίους απευθύνθηκε το βρετανικό Channel 4 και ο βετεράνος ανταποκριτής του, Άλέξ Τόμσον, για να διαπιστώσουν την αυθεντικότητα ηχητικού. Ο ίδιος δημοσιογράφος σημείωνε στο ρεπορτάζ του ότι το Ισραήλ έχει παρουσιάσει δυο αντικρουόμενες εκδοχές για το σημείο από όπου υποτίθεται εκτοξεύτηκε η ρουκέτα.


Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν ηλεκτρονικά επεξεργασμένες συνομιλίες κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής αποστολής Ένα Καράβι για τη Γάζα. Χρησιμοποιώντας εμφανώς μονταρισμένα αποσπάσματα είχε επιχειρήσει να παρουσιάσει τους ακτιβιστές σαν αντισημίτες για να δικαιολογήσει ότι στρατιώτες του εκτέλεσαν δέκα άτομα πυροβολώντας τα σχεδόν εξ επαφής.

Εάν όμως αναλυτές θεωρούν σκηνοθετημένο το ηχητικό για το νοσοκομείο, τίθεται υπό αμφισβήτηση όλο το αφήγημα του Ισραήλ ότι οι Παλαιστίνιοι χτύπησαν το δικό τους νοσοκομείο καθώς είναι προφανές ότι αν το Τελ Αβίβ διέθετε αδιάψευστα στοιχεία δεν θα κατέφευγε σε τέτοιες τεχνικές προπαγάνδας.

Καθώς η αυθεντικότητα του ηχητικού αμφισβητούνταν ο μηχανισμός επικοινωνίας του Ισραήλ άρχισε να προτάσσει ένα άλλο επιχείρημα: ότι στο σημείο της επίθεσης δεν βρέθηκε μεγάλος κρατήρας γεγονός, που όπως ισχυρίζονταν αποκλείει το ενδεχόμενο να χτυπήθηκε από τα ισχυρά οπλικά συστήματα του Ισραήλ. Όπως εξηγούσε, όμως ο αναλυτής Φρανσέσκο Σεμπρεγκόνι ο οποίος παλαιότερα συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα Forensic Architecture, το μέγεθος του κρατήρα μπορεί να είναι μικρό αν ο βομβαρδισμός έγινε με drone. Άλλοι αναλυτές σημείωναν ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί συχνά πυραύλους που εκρήγνυνται πριν προσκρούσουν στο έδαφος και οι οποίοι προκαλούν μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες.

Το BBC ανέφερε ότι στον προαύλιο χώρο όπου σημειώθηκε η έκρηξη βρίσκονταν περίπου 1000 άνθρωποι που ζητούσαν καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Το Ισραήλ πάντως δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες που θα μπορούσαν να αποδείξουν ποιος πραγματοποίησε την επίθεση, όπως ζήτησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε το αμερικανικό δίκτυο PBS το Ισραήλ έχει ρίξει τις τελευταίες ημέρες στη Γάζα περισσότερες βόμβες από όσες έριξαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν σε κάθε ένα από τα 20 χρόνια του πολέμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ της εικόνας

ΠΗΓΗ

-ΑΚΟΥΣΤΕ επίσης: 

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την προπαγάνδα του Ισραήλ, όσον αφορά το έγκλημα στο νοσοκομείο της Γάζας και όχι μόνο, κατέθεσε ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου στην εκπομπή του Νίκου Μπογιόπουλου. 

Ακούστε το αποκαλυπτικό απόσπασμα (στον Real fm, 18/10/2023):

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου