Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη σε: Αγγλικα
(Εικόνα: Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO)) |
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), ο υδρολογικός κύκλος του πλανήτη βγαίνει εκτός ισορροπίας λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής.
Οι ακραίες βροχοπτώσεις και οι ξηρασίες, δύο φαινομενικά αντίθετα στοιχεία σε ένα φάσμα ακραίων καιρικών φαινομένων, προκαλούν πρωτοφανείς και συχνές ζημιές στις κοινότητες. Οι πλημμύρες από το λιώσιμο των πάγων, του χιονιού και των παγετώνων έχουν αυξηθεί, καθώς απειλείται η ασφάλεια του υδάτων για εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο WMO αναφέρει ότι δεν είναι αρκετά γνωστά τα στοιχεία για την πραγματική κατάσταση των πόρων γλυκού νερού του πλανήτη.
«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ό,τι δεν μετράμε», αναφέρει η έκθεση του οργανισμού για την κατάσταση των παγκόσμιων υδάτινων πόρων το 2022, σε μια έκκληση για στοιχειώδη αλλαγή πολιτικής.
Η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής συνεργασίας και των αξιολογήσεων των υδάτινων πόρων, της βελτιωμένης παρακολούθησης και της ανταλλαγής δεδομένων, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του WMO.
«Αυτή η έκθεση του WMO προσφέρει μια ολοκληρωμένη και συνεπή επισκόπηση των υδάτινων πόρων παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας την επίδραση των κλιματικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών αλλαγών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO Petteri Taalas, σύμφωνα με το UN News.
«Οι παγετώνες και η παγοκάλυψη υποχωρούν μπροστά στα μάτια μας. Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει επιταχύνει – αλλά και διαταράξει – τον κύκλο του νερού. Μια θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερη υγρασία. Βλέπουμε πολύ βαρύτερα επεισόδια βροχοπτώσεων και πλημμυρών. Και στο αντίθετο άκρο, περισσότερη εξάτμιση, ξηρά εδάφη και πιο έντονες ξηρασίες», δήλωσε ο Taalas στο δελτίο τύπου.
«Η συντριπτική πλειονότητα των καταστροφών σχετίζεται με το νερό και έτσι η διαχείριση και η παρακολούθηση των υδάτων βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας ‘Έγκαιρες προειδοποιήσεις για όλους’. Πολλές από τις χώρες που αποτελούν στόχο για δράση προτεραιότητας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας υπέστησαν μεγάλες πλημμύρες ή ξηρασίες το 2022. Ούτε μία χώρα δεν είχε στη διάθεσή της έγκαιρα και ακριβή υδρολογικά δεδομένα για να υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων βάσει στοιχείων και την έγκαιρη δράση», δήλωσε ο Taalas. «Η παρούσα έκθεση αποτελεί έκκληση για δράση για περισσότερη ανταλλαγή δεδομένων ώστε να καταστεί δυνατή η ουσιαστική έγκαιρη προειδοποίηση και για πιο συντονισμένες και ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης των υδάτων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δράσης για το κλίμα».
Σύμφωνα με το UN Water, 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σήμερα ανεπαρκή πρόσβαση σε νερό για τουλάχιστον ένα μήνα κάθε χρόνο. Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί σε περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια.
Σύμφωνα με το UN News, ο WMO δήλωσε ότι η επισιτιστική ασφάλεια επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους περιορισμένους υδάτινους πόρους, δεδομένου ότι πάνω από το 70 τοις εκατό των απολήψεων νερού χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων.
Πέρυσι, περισσότερες από τις μισές λεκάνες απορροής σε όλο τον κόσμο απέκλιναν από τις συνήθεις συνθήκες εκροής ποταμών. Οι περισσότερες ήταν ξηρότερες από τις κανονικές, ενώ ένα μικρό ποσοστό λεκανών εμφάνισε συνθήκες που ήταν πάνω ή πολύ υψηλότερες από τις κανονικές.
Στην Ευρώπη, οι καύσωνες και η ξηρασία σήμαιναν μειωμένη ροή ποταμών και εδαφική υγρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς και αυξημένη εξάτμιση. Αυτό προκάλεσε γεωργικές προκλήσεις και κλειστά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας λόγω έλλειψης νερού ψύξης.
Η αλλαγή από τις περσινές συνθήκες λα Νίνια στις φετινές συνθήκες ελ Νίνιο είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντικά και τον υδρολογικό κύκλο.
Η χιονοκάλυψη των Άλπεων ήταν πολύ κάτω από το μέσο όρο πέρυσι. Το λιώσιμο του χιονιού από τις Άλπεις είναι απαραίτητο για ποτάμια όπως ο Ρήνος, ο Ροδανός, ο Δούναβης και ο Πάδος. Στις ευρωπαϊκές Άλπεις σημειώθηκε επίσης πρωτοφανές λιώσιμο των παγετώνων.
«Δυστυχώς, έχουμε χάσει αυτό το παιχνίδι για το λιώσιμο των παγετώνων. Το λιώσιμο των παγετώνων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να συνεχιστεί για τα επόμενα χιλιάδες χρόνια λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα. Σε γενικές γραμμές, θα έχουμε προκλήσεις για να έχουμε νερό για τη γεωργία, για τον άνθρωπο, για τη βιομηχανία, αλλά και για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Taalas, σύμφωνα με το UN News.
Το Κέρας της Αφρικής υφίσταται μεγάλη ανθρωπιστική κρίση λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.
Την λεκάνη του ποταμού Ινδού στο Πακιστάν έπληξε μια μεγαλοπλημμύρα που σκότωσε τουλάχιστον 1.700 ανθρώπους και επηρέασε 33 εκατομμύρια. Ένα κύμα καύσωνα στις αρχές του έτους αύξησε το νερό από το λιώσιμο των παγετώνων οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα ποταμών, τα οποία στη συνέχεια διογκώθηκαν μετά τις βροχοπτώσεις των μουσώνων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι οποίες ήταν υπερδιπλάσιες του μέσου όρου.
Η έκθεση τόνισε την έλλειψη επαληθευμένων και προσβάσιμων υδρολογικών δεδομένων. Δεδομένα παρατηρήσεων έλειπαν ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.
Η τρέχουσα έκθεση για την κατάσταση των παγκόσμιων υδάτινων πόρων περιλαμβάνει στοιχεία από διάφορους υδρολόγους εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων του Παγκόσμιου Κέντρου Δεδομένων, των Εθνικών Μετεωρολογικών και Υδρολογικών Υπηρεσιών, υποστηρικτικών οργανισμών όπως το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες και τη NASA καθώς και μελών της κοινότητας.
Μετάφραση από τα αγγλικά/επιμέλεια: Pressenza Athens
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου