Όχι στην ιδιωτικοποίηση των μουσείων
Την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023, κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς: ίδρυση μουσείων-Ν.Π.Δ.Δ., κρατική ασφάλιση της κινητικότητας των πολιτιστικών αγαθών, δράσεις του Ο.Δ.Α.Π. και του Μουσείου Ακρόπολης, ρυθμίσεις ποινικής προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, Συμβούλια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μητρώο Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών και λοιπές διατάξεις σχετικά με το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον πολιτισμό».
Πρόκειται ουσιαστικά για νομοσχέδιο που οδηγεί στην αποκοπή των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων μουσείων της χώρας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ, με όργανα διοίκησης της απολύτου επιλογής του εκάστοτε υπουργού πολιτισμού, εκτός κάθε διαδικασίας ΑΣΕΠ, μετατρέποντας για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους τα δημόσια μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια. Το επίμαχο σχέδιο νόμου οδηγεί σε μία ευέλικτη ιδιωτικό-οικονομική λειτουργία τους με σύνθετες και πολύπλευρες συνέπειες:
- αναιρεί κάθε σχεδιασμό για ενιαία εθνική πολιτιστική πολιτική,
- δίνει τη δυνατότητα στα διορισμένα Δ.Σ. να διαχειρίζονται κατά το δοκούν τους οικονομικούς πόρους κάθε μουσείου,
- με πρωτοφανή διάταξη τα εν λόγω μουσεία μπορούν να ιδρύουν παραρτήματα στο εξωτερικό, νομιμοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο αμφισβητούμενες πολιτιστικές πρακτικές όπως έχει συμβεί πολύ πρόσφατα με την αρχαιοκαπηλική συλλογή Στερν, ή την επικίνδυνη ρύθμιση για μακρόχρονη, για 50 έτη, εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό εγκλωβίζει τους εργαζόμενους στα πέντε μουσεία σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας με το καθεστώς της αυτοδίκαιης απόσπασης.
- Η οικονομική «αυτοτέλεια», η ανταγωνιστικότητα, η ανάγκη μεγιστοποίησης των εσόδων, η εξάρτηση από χορηγούς και σπόνσορες προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μουσείων οδηγεί στη σταδιακή «απαλλαγή» του κράτους από την αποκλειστική υποχρέωση της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και μετάβασής της μέσω του καθεστώτος ΝΠΔΔ στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της.
- Επιπλέον εμπόδια στη πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στα μουσεία, καθώς, δεν αποκλείεται η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, ενώ απειλείται το καθεστώς της ελεύθερης εισόδου ορισμένες μέρες το χρόνο.
- Αβεβαιότητα και ανασφάλεια για τους εργαζόμενους που σήμερα εργάζονται στα Μουσεία και ανατροπή στις σχέσεις εργασίας των νέων εργαζομένων
Ο μουσειακός πλούτος της χώρας είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό που δεν επιδέχεται αλλαγή, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους οικονομικής ανταποδοτικότητας και εμπορευματοποίησης, δεν μπορεί να εκχωρηθεί η διαχείρισή του σε ιδιώτες χωρίς κανένα τυπικό προσόν παρά μόνο την επιλογή τους ως προσωπικότητες με συμβολή στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο δηλαδή τους απόλυτα αρεστούς στον εκάστοτε υπουργό.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ και απαιτεί από την Υπουργό Πολιτισμού και την κυβέρνηση:
- Να αποσυρθεί το σ/ν για την αποκοπή των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων από το Υπουργείο Πολιτισμού.
- Να ενισχύσουν ουσιαστικά με πόρους και έμψυχο δυναμικό τα ελληνικά δημόσια μουσεία, ώστε να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στον πολυεπίπεδο ρόλο τους.
- Να σταματήσουν επιτέλους κάθε προσπάθεια για ανάθεση κρίσιμων λειτουργιών των ελληνικών δημόσιων μουσείων σε ιδιώτες και πολιτιστικά ιδρύματα.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου