07 Φεβρουαρίου 2023

Υπό κατάληψη και το Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ: «Η υποβάθμιση του πολιτισμού είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας» (UPDATE)


Με μια νέα κατάληψη αυτή τη φορά στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ καλλιτέχνες των δραματικών σχολών της Θεσσαλονίκης κινητοποιούνται ενάντια στο ΠΔ 85 που υποβαθμίζει τις σπουδές τους. Mε την κίνηση αυτή οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες των δραματικών σχολών διεκδικούν τα σπουδαστικά και επαγγελματικά τους δικαιώματα, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους στην κατάληψη του κτιρίου Τσίλλερ.

Το συντονιστικό της κατάληψης της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ ανακοίνωσε πριν λίγα λεπτά ότι χαιρετίζει και στηρίζει την κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου. «Η προσπάθεια φίμωσης της τέχνης δε θα περάσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, σύσσωμοι με τις κατειλημμένες σχολες του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και πλέον και της ΚΣΟΤ» σημειώνει το Συντονιστικό Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης στην ανακοίνωσή του δηλώνοντας ότι «ο αγώνας συνεχίζεται. Η υποβάθμιση του πολιτισμού είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας». Υπενθυμίζεται ότι η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ τελεί εδώ και ένα μήνα υπό κατάληψη ενώ οι ιδιωτικές δραματικές σχολές της πόλης έχουν προχωρήσει σε μαζική αποχή από τα μαθήματα.

Μιλώντας στο alterthess, η Λίζα, σπουδάστρια στη Σχολή Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ σημείωσε πως η κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου από το Συντονιστικό των Δραματικών Σχολών της Θεσσαλονίκης έχει ως αίτημα να εξαιρεθούν οι καλλιτέχνες από το ΠΔ 85. «Ζητάμε να είμαστε ξανά στην κατηγορία ΤΕ ενώ παράλληλα διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στη σίτιση, στη στέγαση στο μειωμένο κόμιστρο, σε δωρεάν συγγράμματα που δεν έχουμε αυτά τα χρόνια τουλάχιστον στις κρατικές σχολές. Ζητάμε την ανωτατοποίηση των σπουδών μας και τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Είναι μια κίνηση για να στηρίξουμε έμπρακτα την κατάληψη στο κτίριο Τσίλλερ και για να δυναμώσουμε τον αγώνα αυτόν που είναι πανελλαδικός».

Σύμφωνα με τους σπουδαστές/στριες στις δραματικές σχολές η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη που έχει προκηρυχθεί η απεργία από το ΣΕΗ αλλά είναι και η προθεσμία που έχουν δώσει οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου για την παραίτησή τους αν μέχρι τότε δεν έχει αποσυρθεί το ΠΔ 85.

Την κατάληψη στηρίζουν επίσης εργαζόμενοι και σπουδαστές από τον χώρο το Χορού.

Το κείμενο του Συντονιστικού Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης:

"Η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ εδώ και ένα μήνα τελεί υπό κατάληψη. Οι ιδιωτικές δραματικές σχολές της πόλης προχωρούν σε μαζική αποχή από τα μαθήματα. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις και κινητοποιήσεις εντός  και εκτός των κατειλημμένων  χώρων. Έχει προηγηθεί συντονισμός όλων των σπουδαστών, καλλιτεχνών και νομικών συμβούλων που στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα μας.

Οι κρατικές σχολές της χώρας τελούν υπό κατάληψη, οι ιδιωτικές σχολές καταφεύγουν στο συμβούλιο της επικρατείας, οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου δηλώνουν ότι αν δεν παρθεί απόφαση μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου θα παραιτηθούν, με κίνδυνο να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος. Με ανακοίνωση του ΣΕΗ, πραγματοποιείται μαζική 48ωρη απεργία, με ακύρωση παραστάσεων και γυρισμάτων. Ο δρόμος της διεκδίκησης για τα σπουδαστικά και επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών είναι ανοιχτός για πρώτη φορά.

Στις 30 Ιανουαρίου κατατίθεται τροπολογία που τροποποιεί το ΠΔ 85, εξαιρώντας τους καλλιτέχνες. Αυτή η διάταξη δε λύνει το πρόβλημα της διαβάθμισης, αλλά ακόμα χειρότερα αφήνει τη μισθολογική κατάταξη των καλλιτεχνών αδιαβάθμητη, επιτρέποντας στον εκάστοτε υπουργό να αποφασίζει τις απολαβές μας.

Πυρήνας των αιτημάτων μας ήταν εξ αρχής και παραμένει η Ανωτατοποίηση των σπουδών μας. Συνεπώς, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ικανοποιητική τη λύση της σύστασης διϋπουργικής ομάδας, που θα προτείνει μετατροπές προς αναβάθμιση των σχολών μέχρι 31 Μαρτίου. Οι ενδεχόμενες εκλογές μόλις μια βδομάδα μετά καταργούν οποιαδήποτε αξιοπιστία μιας τέτοιας πρότασης.

Οι καλλιτεχνικές κινητοποιήσεις μας συνοδεύονται από τοποθέτηση ΜΑΤ μπροστά από υπουργεία και θέατρα, με αποκορύφωμα την ρίψη χημικών σε καλλιτέχνες στην ειρηνική πορεία της Αθήνας. Είναι χυδαίος και αδιανόητος ο τρόπος που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί στον καλλιτεχνικό χώρο.

Αυτό που απαντάμε εμείς ως συντονιστικό δραματικών σχολών Θεσσαλονίκης είναι ότι η προσπάθεια φίμωσης της τέχνης δε θα περάσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, σύσσωμοι με τις κατειλημμένες σχολες του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και πλέον και της ΚΣΟΤ.

Δεν κινούμαστε και δεν μπορούμε να κινηθούμε με υποσχέσεις και αναθέσεις σε μελλοντικές κυβερνήσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους και ως κλιμάκωση του αγώνα μας ενάντια στην κρατική αδιαφορία και τη συνεχή υποβάθμιση του πολιτισμού, προχωράμε στην ΚΑΤΑΛΗΨΗ του Βασιλικού θεάτρου. Αλληλεγγύη στην κατάληψη του κτιρίου Τσίλλερ. τώρα.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Η υποβάθμιση του πολιτισμού είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Την ΑΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη βαθμίδα ΤΕ μέχρι την επίλυση στο χρόνιο ζήτημα των αδιαβάθμητων σπουδών μας.

Πάγιο  αίτημά  μας η ανωτατοποίηση των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με μόνη επιλογή τον ΔΗΜΟΣΙΟ χαρακτήρα, καμία σκέψη για ίδρυση κολλεγίων.

  • Την παροχή Σίτισης, Στέγασης, Μειωμένου Κόμιστρου, Δωρεάν συγγραμμάτων και λοιπών Φοιτητικών Δικαιωμάτων.
  • Την ίδρυση Δημόσιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Παραστατικών Τεχνών στα πρότυπα της Σχολής Καλών Τεχνών.

Συντονιστικό καλλιτεχνικών σχολών Θεσσαλονίκης"

ΠΗΓΗ

-ΣΧΕΤΙΚΟ και το ρεπορτάζ της Νόρας Ράλλη στην "Εφ.Συν.":


Καταλήψεις σε σχολές, καταλήψεις και στα δύο μεγαλύτερα θέατρα της χώρας, που συνοδεύονται από εκδηλώσεις πολιτισμού και συζητήσεις ουσίας. ● Και εν τω μεταξύ, ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι την αυριανή μέρα παν-καλλιτεχνικής απεργίας αλλά και μέρα όπου λήγει το τελεσίγραφο του καθηγητικού σώματος του Εθνικού Θεάτρου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου