Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν στην ηλεκτροδότηση στο ανατολικό, νότιο και δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν ενεργειακές εγκαταστάσεις. Ως αντίποινα στο πλαφόν των Δυτικών στο ρωσικό πετρέλαιο, η Μόσχα αποφάσισε τη μείωση της παραγωγής κατά μισό εκατ. βαρέλια τη μέρα, οδηγώντας σε αύξηση της τιμής του.
Νέο κύμα πυραυλικών επιθέσεων κατά στόχων σε όλη την ουκρανική επικράτεια εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις. «Ο εχθρός εξαπέλυσε 71 πυραύλους X-101, X-555 και Kalibr. Οι αντιαεροπορικές δυνάμεις, η Πολεμική Αεροπορία και άλλα στοιχεία των Ουκρανικών Δυνάμεων Άμυνας κατέστρεψαν 61 εχθρικούς πυραύλους κρουζ”, ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία της χώρας.
Η Πολεμική Αεροπορία δήλωσε πως η Ρωσία χρησιμοποίησε οκτώ στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS και πως αυτά εκτόξευσαν πυραύλους X-101 και X-555 από την Κασπία Θάλασσα και την πόλη Βόλγκοντονσκ στη Ρωσία. Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίσης πυραύλους Kalibr από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε.
Νέες εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας το Κίεβο και την γύρω περιοχή το πρωί της Παρασκευής. Οι τοπικές αρχές στο Χάρκοβο ανέφεραν αρκετές επιθέσεις με πυραύλους που διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Ο δήμαρχος της Λβιβ, κοντά στα πολωνικά σύνορα, ανέφερε επίσης ότι η αεράμυνα κατέρριψε πυραύλους λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα στην πολωνική πόλη Ζέσουφ , 145 χιλιόμετρα από τα σύνορα.
Σοβαρά είναι τα προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση στο ανατολικό, νότιο και δυτικό τμήμα της χώρας, καθώς ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έχουν πλήξει καίριες εγκαταστάσεις υψηλής τάσης, όπως ανακοίνωσε η επιχείρηση ηλεκτρισμού Ukrenergo. “Η Ρωσία δεν μπορεί να δεχθεί αποτυχίες και ως εκ τούτου συνεχίζει να τρομοκρατεί τον πληθυσμό. Άλλη μια προσπάθεια να καταστρέψει το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα και να στερήσει από τους Ουκρανούς το φως, τη θέρμανση και το νερό”, έγραψε ο ουκρανός πρωθυπουργος Ντένις Σμίχαλ στο Telegram.
Όσο πλησιάζει η συμπλήρωση ενός χρόνο από την έναρξη της ρωσικής
εισβολής στην Ουκρανίας 24/2, τόσο εντείνονται οι πληροφορίες για συγκέντρωση πολλών δυνάμεων και μεγάλη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, ενώ οι Ουκρανοί ετοπιμάζονται για κάτι τέτοιο με την προμήθεια νέων οπολικών συστημάτων από τους Δυτικούς.ΝΥΤ
Παράλληλα αυξάνονται οι συμβολικές κινήσεις που προβαίνουν οι εμπόλεμες πλευρές. Στην επέτειο της αναγνώρισης των αποσχισθεισών περιοχών του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας 21/1/2022 που λειτούργησε ως προάγγελος του πολέμου, ο Πούτιν θα μιλήσει στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσίας (τα δύο Σώματα της ρωσικής Βουλής), όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν θα μιλήσει για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, για οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Στην Πολωνία αναμένεται να βρεθεί στις 20-22/2 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, τις παραμονές της συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και θα εκφωνήσει μια ομιλία. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού ο Μπάιντεν ξεκαθαρίσει επίσης ότι θα σταλεί επιπρόσθετη βοήθεια από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Ο δε πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι; Στην αρχή του πολέμου πολλοί ήθελαν να τερματιστούν πολύ γρήγορα οι συγκρούσεις, αλλά «μέσα σε λίγες εβδομάδες, αυτή η άποψη άλλαξε, χάρη στις ενέργειές μας από τη μία, και χάρη σε αυτό που έκανε ο Πούτιν και ο στρατός του: Μπούτσα, Μαριούπολη…», είπε χαρακτηριστικά. «Οι αρχηγοί κρατών πρέπει να καταλάβουν: ναι, ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Αλλά δεν μπορείς πια να πατάς σε δύο βάρκες».
Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ισχυρίστηκε ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι πέταξαν πάνω από τη Μολδαβία και τη Ρουμανία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Όμως η Ρουμανία αρνήθηκε κάτι τέτοιο, αλλά το υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας ανακοίνωσε ότι «εντόπισε στις 10:38 π.μ. έναν πύραυλο που διέσχισε τον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας» . Ο ρώσος πρέσβης στη Μολδαβία κλήθηκε αμέσως στο υπουργείο Εξωτερικών, «κατά της απαράδεκτης παραβίασης του εναέριου χώρου μας από ρωσικό πύραυλο» .
Λίγες ώρες μετά την υπερπτήση της χώρας από ρωσικό πύραυλο, η μολδαβή πρωθυπουργός Ναταλία Γαβριλίτα ανακοίνωσε την παραίτησή της. Οι τελευταίοι 18 μήνες ήταν μια ταραχώδης περίοδος, καθώς χαρακτηρίστηκε από οικονομική αναταραχή, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, όπως και την αντιρωσική στάση της. Εξαρτημένη 100% από το ρωσικό αέριο, η Μολδαβία έχει αναλάβει το κύριο βάρος της αύξησης της τιμής που αποφάσισε η Gazprom από το καλοκαίρι Μια κατάσταση που έχει εξοργίσει το λαό, με τακτικές διαδηλώσεις για εβδομάδες.
Την απόφασή της να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως ανακοίνωσε η Ρωσία, ως «απάντηση» στις κυρώσεις της Δύσης και ειδικά στην απόφαση για επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού αργού. «Η Ρωσία πιστεύει ότι ο μηχανισμός των πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή είναι μία παρέμβαση στις σχέσεις της αγοράς και μία επέκταση των καταστροφικών ενεργειακών πολιτικών της συλλογικής Δύσης» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σε ανακοίνωσή του. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης η τιμή του μπρεντ, που νωρίτερα κατέγραφε πτώση, καταγράφει άνοδο 2,2% στα 86,4 δολάρια το βαρέλι, στην αγορά του Λονδίνου. Το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI) παρουσιάζει ανάλογη άνοδο 2,3% στα 79,85 δολάρια το βαρέλι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου