14 Ιουλίου 2022

Και εξαγωγή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στη Βρετανία για επαναπροωθήσεις προσφύγων/μεταναστών

Aπό τη συνάντηση Μηταράκη - Πάτελ στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο στις 25 Οκτωβρίου 2021 για πρόγευμα εργασίας, όπου συζητήθηκαν «ζητήματα που άπτονται της συμφωνημένης ανταλλαγής τεχνογνωσίας»

Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε με παρέμβαση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, το οποίο προειδοποίησε, ύστερα από δοκιμές στο πεδίο και νομικές αναλύσεις, ότι οι επιχειρήσεις αυτές παραβιάζουν το δίκαιο για τη διάσωση της ζωής στη θάλασσα.

Η βρετανική κυβέρνηση σχεδίαζε να εφαρμόσει αμφιλεγόμενες πολιτικές αποτροπής και επαναπροώθησης προσφύγων στο κανάλι της Μάγχης με εμπλοκή του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των ελληνικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο. Ωστόσο, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε με παρέμβαση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, το οποίο προειδοποίησε, ύστερα από δοκιμές στο πεδίο και νομικές αναλύσεις, ότι οι επιχειρήσεις αυτές παραβιάζουν το δίκαιο για τη διάσωση της ζωής στη θάλασσα.

Την αποκάλυψη για την ιδιότυπη και αμφιλεγόμενη παροχή τεχνογνωσίας της Ελλάδας στη Βρετανία την έκανε την Τρίτη ο ίδιος ο βρετανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Χίπι, μιλώντας στην Επιτροπή Αμυνας της βρετανικής Βουλής.

Η αποκάλυψη εκθέτει άλλη μια φορά διεθνώς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία εμφανίζεται να κάνει εξαγωγή τεχνογνωσίας σε επιχειρήσεις που εντέλει απορρίπτονται ως αδιέξοδες και παράνομες. Δημιουργεί επίσης ερωτήματα για το περιεχόμενο των συναντήσεων της βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη τον Αύγουστο στη Σάμο και τον Οκτώβριο στο Λονδίνο, την περίοδο που η κ. Πάτελ εμφανίζεται να ζητά από το βρετανικό Ναυτικό να θέσει σε δοκιμή το σχέδιό της για επαναπροωθήσεις στο κανάλι της Μάγχης.

«Ο Πρωθυπουργός και η υπουργός Εσωτερικών και άλλοι σύμβουλοι γύρω από την κυβέρνηση είχαν δει την επιτυχημένη εφαρμογή επιχειρήσεων επαναπροώθησης σε άλλα μέρη, κυρίως στην Ελλάδα, υπήρχαν επίσης [...] αναχαιτίσεις στη θάλασσα που εφαρμόστηκαν με επιτυχία από την κυβέρνηση της Αυστραλίας. Υπήρχαν επομένως διεθνή παραδείγματα όπου χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία τέτοιες πρακτικές. Μας ζητήθηκε να εξετάσουμε πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι πρακτικές στα στενά του Ντόβερ και η ανάλυσή μας, ύστερα από πολλές δοκιμές στο Γουέιμουθ με διάφορες τεχνικές και με ανάλυση των υδάτων και του είδους της απειλής εντός εισαγωγικών που υπήρχε, έδειξε ότι ήταν ακατάλληλες και κερδίσαμε την υπόθεση – η κυβέρνηση αποφάσισε να μην το κάνει, διότι τα στοιχεία που έδωσαν επαγγελματίες ναυτικοί μέσα στο Βασιλικό Ναυτικό ήταν αδιαμφισβήτητα εναντίον της διενέργειας τέτοιων επιχειρήσεων», σημείωσε ο κ. Χίπι στην Επιτροπή Αμυνας της βρετανικής Βουλής.

O βρετανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Χίπι αποκαλύπτει την Τρίτη στη βρετανική Βουλή ότι το βρετανικό Ναυτικό έκανε δοκιμές επαναπροώθησης προσφύγων χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ελλάδας

Συναντήσεις Μηταράκη - Πάτελ

Ο κ. Μηταράκης βρισκόταν στη Σάμο με την κ. Πάτελ την εφιαλτική νύχτα της πυρκαγιάς στην Αττική και μάλιστα, την ώρα που καιγόταν η Αττική, αναρτούσε στο twitter ανέμελη δήλωσή του για την επίσκεψή της βρετανίδας υπουργού. Το ίδιο βράδυ, στο αίτημα της ευρωβουλευτή των Πρασίνων Τίνεκε Στρικ να απομακρύνει τους κρατούμενους πρόσφυγες της Αμυγδαλέζας, όπου πλησίαζε η φωτιά, απαντούσε προκλητικά ρωτώντας την αν ενδιαφέρεται εξίσου για τους ντόπιους.

Στις 25 Οκτωβρίου, ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε με την κ. Πάτελ στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο για πρόγευμα εργασίας με αντικείμενο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, «ζητήματα που άπτονται της συμφωνημένης ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο πλευρών». Μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, που επικαλούνταν τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, η κ. Πάτελ δήλωνε ενθουσιασμένη με το ψηφιακό σύστημα ασύλου που εφαρμόζει η Ελλάδα και με τις νέες δομές που περιορίζουν την ελευθερία των προσφύγων και ότι έχει στα σκαριά πολιτική καταστολής "ελληνικού τύπου".

Είναι άγνωστο τι ζήλεψε από το ψηφιακό σύστημα ασύλου η κ. Πάτελ, με δεδομένο ότι η μεγαλύτερη επιτυχία του είναι ότι υποδέχεται ψηφιακά αιτήματα τα οποία συσσωρεύονται και μένουν αναπάντητα για μήνες. Το ερώτημα ωστόσο είναι αν στις συναντήσεις συζητήθηκαν επίσης επιχειρησιακές πρακτικές επαναπροωθήσεων και αν ο κ. Μηταράκης πρόσφερε και αυτή την τεχνογνωσία στην βρετανίδα υπουργό, η οποία  έσπευσε να τη δοκιμάσει ζητώντας τη συμβολή του βρετανικού Ναυτικού, χωρίς όμως επιτυχία.

Προσφυγές στη Δικαιοσύνη

Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για επαναπροωθήσεις αλά ελληνικά εγκαταλείφθηκε τον Απρίλιο, πριν συζητηθούν προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά του σχεδίου. Το Νοέμβριο, ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά των σχεδίων της κ. Πάτελ.

Οι οργανώσεις ζητούσαν να δοθούν στη δημοσιότητα τα σχέδια των επιχειρήσεων επαναπροώθησης ώστε να μπορούν να υποβληθούν σε δημόσια κριτική, και κατηγορούσαν την υπουργό για παραβίαση του δικαίου της θάλασσας, που προβλέπει ότι μια υπερφορτωμένη βάρκα βρίσκεται σε κίνδυνο και υποχρεώνει άλλα σκάφη να προβούν σε επιχείρηση διάσωσης, όχι επαναπροώθησης, όπως και για παραβίαση του νόμου και της Σύμβασης της Γενεύης.

Το υπουργείο Εσωτερικών υπερασπιζόταν τα σχέδια επαναπροώθησης, ισχυριζόμενο ότι οι αναχαιτίσεις προσφύγων σώζουν ζωές και εμποδίζουν το έργο των εγκληματικών δικτύων διακίνησης. «Με σκοπό να προστατέψουμε τις ζωές και να σταματήσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο εγκληματικών συμμοριών που διευκολύνουν τη διέλευση είναι σωστό να συνεχίσουμε να αξιολογούμε και να δοκιμάζουμε μια ευρεία γκάμα ασφαλών και νόμιμων τρόπων για να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε το επικίνδυνο και αχρείαστο ταξίδι των προσφύγων με μικρές βάρκες" δήλωνε το Νοέμβριο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόκειται για τον ίδιο ισχυρισμό που χρησιμοποιεί συχνά πυκνά ο κ. Μηταράκης και η ελληνική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει και να συγκαλύψει τις εγκληματικές πολιτικές της στα σύνορα. Μόνο που στη Βρετανία οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης και οι ειδικοί στο πεδίο συνειδητοποίησαν γρήγορα το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου