του Ανδρέα Κοσιάρη
Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έπειτα από ένα κύμα δεκάδων παραιτήσεων υπουργών και συμβούλων. Ανεξάρτητα του ποιος θα επιλεγεί στην αναμενόμενη μάχη διαδοχής στο κόμμα των Συντηρητικών και του αν ο Τζόνσον θα παραμείνει προσωρινός πρωθυπουργός μέχρι να τελειώσει αυτή η μάχη, όπως επιθυμεί, η Μεγάλη Βρετανία δεν πρόκειται να αλλάξει ρου από τα οικονομικά σκάνδαλα, τη φτωχοποίηση των κατώτερων οικονομικών τάξεων, την απαξίωση και τελική ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.
Η σχεδόν τριετής θητεία του Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργού σημαδεύτηκε από σειρά οικονομικών σκανδάλων, την καταστροφική εφαρμογή του Brexit και τις επαναπροωθήσεις στη θάλασσα της Μάγχης, όπως και την απόφαση «εξαγωγής» των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα. Ο Τζόνσον υπήρξε επίσης επικεφαλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, η οποία παρά την αναντίρρητη ποιότητα του NHS και ένα εγχώριας παραγωγής εμβόλιο σημαδεύτηκε από εξαιρετικά υψηλή θνησιμότητα (περίπου 2,67 ανά 100 άτομα πληθυσμού σύμφωνα με ανάλυση του Johns Hopkins — η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στα 2,9), και ενός πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπου προσπάθησε να φανεί ότι στηρίζει ολόπλευρα την Ουκρανία παρά τις προσωπικές και κομματικές σχέσεις με Ρώσους ολιγάρχες. Ακόμα, μια σειρά ηθικών σκανδάλων με κυβερνητικά πάρτι εν μέσω της καραντίνας εξόργισαν τους Βρετανούς πολίτες οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Αν όλα αυτά σας φαίνονται να παραλληλίζουν τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, δεν έχετε άδικο, διότι ακριβώς όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μπόρις Τζόνσον απολάμβανε μέχρι πρότινος τη στήριξη της πλειοψηφίας των στελεχών και των βουλευτών του κόμματος. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε επιβιώσει μιας ψήφου εμπιστοσύνης, που υπονόησε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν συγκίνησε τους Συνητηρητικούς.
Τι έσπασε την πλάτη της καμήλας (για να δανειστούμε μια συνήθη βρετανική έκφραση); Ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης από τον υπεύθυνο κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο, Κρις Πίντσερ, και η αποκάλυψη ότι ο Τζόνσον γνώριζε για παλιότερες αντίστοιχες καταγγελίες και παρ’όλα αυτά τον στήριξε.
Έτσι, μετά από κάποιες πρώτες παραιτήσεις και παρά τις αρχικές δηλώσεις στήριξης στον πρωθυπουργό, οι παραιτήσεις υπουργών και συμβούλων πήραν τον χαρακτήρα χιονοστιβάδας, με αποκορύφωμα παραιτήσεις υπουργών που διορίστηκαν στη θέση παραιτημένων υπουργών, μόλις μερικές ώρες μετά τον διορισμό τους.
Ο Τζόνσον αρνούνταν να παραιτηθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή, όμως φαίνεται να πείστηκε έπειτα από την προειδοποίηση για ανταρσία εντός του κόμματος. Η παραίτησή του αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στη μέρα, όμως δεν είναι ακόμα γνωστό ποια θα είναι η εικόνα μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός του από τις τάξεις του κόμματος το φθινόπωρο. Ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει ως προσωρινός πρωθυπουργός μέχρι τότε, ίσως και λόγω της προσωπικής του επιθυμίας να ξεπεράσει τον χρόνο που παρέμεινε στην πρωθυπουργία η Τερέζα Μέι.
Ανεξάρτητα από τη διάδοχη κατάσταση, η πολιτική σκηνή στη Μεγάλη Βρετανία δεν πρόκειται να αλλάξει. Η στήριξη που απολάμβαναν όλες οι πολιτικές επιλογές του Τζόνσον όλο αυτό το διάστημα, αποτελεί ένδειξη πως όλα τα προαναφερθέντα θα συνεχιστούν. Και ελλείψει σοβαρής πίεσης από τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ, που έχουν επιστρέψει σε μία οπτική στήριξης του εθνικισμού και των επιχειρηματιών και αδιαφορίας για την εργατική τάξη, δύσκολα ένα νέο πρόσωπο στην πρωθυπουργία θα επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο από τη διεφθαρμένη πορεία του Τζόνσον.
Μπορεί πολλοί στη Βρετανία να νιώθουν συναισθήματα ανακούφισης που θα ξεφορτωθούν έναν πρωθυπουργό που χαρακτηριζόταν ως «κλόουν» και του οποίου η θητεία σημαδεύτηκε από απουσία οποιουδήποτε ίχνους ηθικής, όμως η επόμενη μέρα δεν πρόκειται ούτε να διορθώσει, ούτε και να ανακόψει την καταστροφή που αφήνει πίσω του ο «Βρετανός Τραμπ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου