06 Ιουλίου 2022

Έρευνα: Η ένοχη σιωπή του πολιτικού συστήματος απέναντι στο περιβαλλοντικό έγκλημα στο Βόλο

EUROKINISSI

Η πολυεθνική ΑΓΕΤ-Lafarge Holcim, με εργοστάσιο μέσα στην πόλη του Βόλου, χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε φθορά στις εγκαταστάσεις της, μήνυσε τρεις πολίτες που αντιτίθενται στην καύση σκουπιδιών που εκλύουν καρκινογόνες ουσίες.


    Δημήτρης Ραπίδης

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου δικάζονται στο Βόλο τρεις πολίτες που το καλοκαίρι του 2019 μπήκαν στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής για να αναρτήσουν ένα πανό εναντίον της καύσης των σκουπιδιών και να σταματήσουν συμβολικά ένα φορτηγό που μετέφερε εκεί απορρίμματα. Η ιστορία ξεκινά από το 2014, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά έδωσε την άδεια στην ΑΓΕΤ να χρησιμοποιήσει «εναλλακτικά καύσιμα» και πιο συγκεκριμένα το επονομαζόμενο RDF (Refuse-derived fuel), το οποίο θα περιγραφόταν ως η καύσιμη ύλη που δημιουργείται από όσα απορρίμματα απομένουν στα κέντρα διαλογής σκουπιδιών. Ήταν μια αδειοδότηση σκανδαλώδης που κατέστησε την πόλη, όπως είδαμε και στην συνέχεια μέσα από σειρά περιβαλλοντικών μελετών, ένα απέραντο, αιωρούμενο ναρκοπέδιο καρκινογόνων ρύπων.

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεθνείς οργανισμούς να έχουν δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές εδώ και χρόνια στηρίζοντας κι ευνοώντας την πολιτική του zero waste, τον εκμηδενισμό δηλαδή του όγκο απορριμμάτων μέσα από την ανακύκλωση, ο Βόλος επί ημερών Αχιλλέα Μπέου κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, καταστρέφοντας το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών της πόλης. Καράβια με RDF καταφθάνουν από το εξωτερικό στη θεσσαλική πόλη χωρίς κανένα κωδικό εμπορεύματος για να μην μπορεί να διαπιστωθεί αν πρόκειται για προϊόν της κατηγορίας που έχει αδειοδοτηθεί. «Χρόνια πολιτικής απαξίωσης οδήγησαν στην εκλογή μίας δημοτικής αρχής με εξόφθαλμα τα στοιχεία του λαϊκίστικου, ανελεύθερου και χυδαίου Trump-ισμού, η οποία σε συνδυασμό με μία περιφερειακή αρχή απούσα στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, καθιστούν το Βόλο κυριολεκτικά τον σκουπιδότοπο της νοτιοανατολικής Ευρώπης», σημειώνει στο rosa.gr  Φαίη Τζανετουλάκου, διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης, ενεργό μέλος του περιβαλλοντικού κινήματος στην πόλη κι ένα από τα πρόσωπα που θα βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου. «Ένας εκ των κύριων συμμετεχόντων στην δεινή θέση του Βόλου είναι η ΑΓΕΤ-Lafarge Holcim, η τσιμεντοβιομηχανία γαλλο-ελβετικών συμφερόντων που βρίσκεται ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω χρηματικού deal με τρομοκρατικά γκρουπ για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου της κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία», προσθέτει η Φαίη Τζανετουλάκου υπογραμμίζοντας την παροιμιώδη ευκολία με την οποία πέτυχε να γίνει δεκτή η απόφαση της να καίει έως και 200.000 τόνους σκουπίδια το χρόνο στο Βόλο, 300 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της πόλης.

Τι αποδεικνύει η επιστημονική έρευνα;

Οι σχετικές εκθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, που εκδόθηκαν από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση, έδωσαν το πράσινο φως στην εταιρεία να συνεχίσει το εγκληματικό της έργο, προσφέροντας «γη και ύδωρ» στην πεπαλαιωμένη μονάδα του Βόλου για την καύση σκουπιδιών που εισάγονται από την Ιταλία, την Ισπανία κι άλλες χώρες με αμφισβητήσιμα στοιχεία ελλιμενισμών από περιοχές ραδιενεργών αποβλήτων, όπως η Huelva της Ισπανίας. Σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ήδη από το 2008, είχε αποκαλύψει ότι η καύση RDF σε τσιμεντοβιομηχανίες οδηγεί στην παραγωγή διοξινών σε πολύ μεγάλες ποσότητες, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες ποσότητες μπορεί να εκλύονται και πριν την εισαγωγή απορριμμάτων προς καύση λόγω υπολειμμάτων από προηγούμενες καύσεις όπου δεν είχε γίνει κανένας σχετικός έλεγχος. «Είναι επίσης γνωστό ότι η Huelva είναι από τις περιοχές απόρριψης επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων, όπου οι ελεγκτικές αρχές τουλάχιστον δυσλειτουργούν», είχε προσθέσει ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης καθηγητής Νικόλαος Μαρκάτος, επαληθεύοντας σειρά μελετών που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια από αντίστοιχα ακαδημαϊκά ιδρύματα κι οργανισμούς στην Ελλάδα και διεθνώς.

«Η εταιρεία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ greenwashing φιλανθρωπιών χωρίς αιδώ, προσφέροντας ISO Boxes σε νοσοκομεία, πάρκα τσέπης στην Αθήνα που διαφημίζονται με ενθουσιασμό από γνωστά συστημικά τηλεοπτικά ΜΜΕ, άνοιγμα μονοπατιών στο Πήλιο για αγώνες ανώμαλου δρόμου με τη συμμετοχή υπεραθλητών», δηλώνει η Φαίη Τζανετουλάκου. Την ίδια στιγμή, οι μετρητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δείχνουν ότι ο Βόλος έχει επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία αυξημένα ποσοστά PM 2,5 τις μισές μέρες του χρόνου, στις οποίες υπάρχει πάνω από 30% αύξηση στις εισαγωγές στο νοσοκομείο από αναπνευστικά προβλήματα, με επιδημιολογική μελέτη της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας στη Λάρισα να υπογραμμίζει ότι ο Βόλος είναι έως και τέσσερις φορές πάνω σε καρδιοαγγειακά, εγκεφαλικά, αναπνευστικά και νεοπλασματικά νοσήματα από τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η περιφέρεια αρνείται επισταμένως να προβεί σε επίσημες μετρήσεις βαρέων μετάλλων στο έδαφος, όπως και διοξινών και φουρανίων, αδιαφορώντας για την τεράστια ρύπανση στον Παγασητικό από λήμματα που εισέρχονταν λόγω βλάβης του βιολογικού καθαρισμού.

Η πολιτεία «κλείνει το μάτι» σε δήμο και συμφέροντα;

Οι υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας έχουν προκρίνει τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών τους με παραγωγή βιοαερίου και με ανακύκλωση, όμως ο δήμος Βόλου συνεχίζει να επιμένει στην ανεξέλεγκτη καύση σκουπιδιών. Το ΤΕΕ Μαγνησίας έχει προτείνει τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων με την παραγωγή βιοαερίου ως πιο οικολογικό τρόπο και όχι τόσο επιβλαβή για το περιβάλλον, πρόταση με την οποία έχουν ευθυγραμμιστεί τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος, όσο και η Επιτροπή των Επιστημονικών Φορέων. «Το εργοστάσιο RDF που θα γίνει στον Βόλο θα οδηγήσει στην άφιξη κι άλλων απορριμμάτων από άλλες πόλεις της χώρας και θα επιβαρύνει περαιτέρω την περιοχή», σημειώνει ο κ. Ευθύμης Τσάμης εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και προσθέτει ότι πρέπει να υπάρξει εκ νέου πλήρης και σαφής ενημέρωση της πόλης και των δημοτών γύρω από το θέμα. «Σαφώς και πρέπει να δημιουργηθούν μονάδες διαχείρισης σκουπιδιών, αλλά η πρόταση του ΤΕΕ είναι η πιο περιβαλλοντικά σωστή που έχουν κάνει πράξη άλλες περιοχές».

Τον Ιανουάριο του 2022 η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας προχώρησε σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σχετική αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο, αναδεικνύοντας την εγκληματική πρακτική των κυβερνήσεων και πολιτικών ηγεσιών του αρμόδιου υπουργείου, της περιφέρειας και της δημοτικής αρχής, τονίζοντας ότι για πάνω από 20 χρόνια η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει μία διαρκή και συνεχώς εντεινόμενη παρουσία σε βάρος της δημόσιας υγείας. Δεκάδες είναι οι μελέτες που τεκμηριώνουν την κατάσταση στην πόλη, ενώ την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 12 παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, διαμορφώνοντας ένα σημαντικό όγκο καταγγελιών κι αναφορών που μπορούν να αξιοποιηθούν νομικά. «Λειτουργώντας στο ρελαντί του ασυνειδήτου, ο δήμος Βόλου ετοιμάζει φαραωνική μονάδα παραγωγής και δεματοποίησης SRF καύσιμης ύλης από απορρίμματα, ενώ εμπλέκεται στην ομιχλώδη προβολή ξένης εταιρείας συνδεδεμένης με την EXXON για τη δημιουργία πλατφόρμας ανεφοδιασμού LNG μέσα στο κλειστό και ευαίσθητο οικοσύστημα του Παγασητικού», υπογραμμίζει η Φαίη Τζανετουλάκου, με την κυβέρνηση είτε να μην απαντά είτε να αρνείται την πραγματικότητα.

Παράλληλα με το στόχο να καταστεί ο Βόλος σκουπιδότοπος της Ελλάδας, η δημοτική αρχή της πόλης βρίσκεται σε συνεννόηση με ιδιωτικές εταιρείες εμφιάλωσης με σκοπό την ιδιωτικοποίηση του νερού της πόλης και των γύρω περιοχών. Η αγορά εμφιαλωμένου νερού στην πόλη είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, με την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) να μην φροντίζει τη συντήρηση του συστήματος ύδρευσης. Και γιατί να το κάνει άλλωστε, όταν μπορεί πολύ απλά να ξεπουλάει το νερό το οποίο εν συνεχεία θα εμφιαλωθεί σε πλαστικά μπουκάλια τα οποία θα καταλήξουν είτε στις χωματερές, είτε καλύτερα στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Δημιουργείται, δηλαδή, ένα παζλ αχαλίνωτου κέρδους με τα κομμάτια να μπαίνουν σιγά σιγά στη θέση τους, με θύματα το περιβάλλον και τους κατοίκους σε Βόλο και Σταγιάτες που μάχονται να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα ενός από τα πιο ζωτικής σημασίας αγαθά για την ανθρώπινη ζωή.

«Πολλά έχουν ακουστεί για τους πολιτικούς. Ο συγκεκριμένος πολιτικός είναι ένας άνθρωπος, θα το πω πάλι στη λαϊκή γλώσσα, παντελονάτος. Όταν λέει κάτι, το τηρεί. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να σε ευχαριστήσω (…)», είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, πλέκοντας το εγκώμιο του Αχιλλέα Μπέου σε εκδήλωση στην πόλη. Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση στη Βουλή συνεχίζει να αδιαφορεί για όσα συγκλονιστικά συμβαίνουν, χωρίς να παρέχει καμία στήριξη στους διωκόμενους από την ΑΓΕΤ, έχοντας κι εκείνη συντελέσει με τις πράξεις και παραλείψεις της στη σημερινή κατάσταση. Οι Βολιώτες παλεύουν μόνοι τους, με όσες δυνάμεις έχουν, απέναντι σε ένα καλά οργανωμένο δίκτυο παράλληλων συμφερόντων. 

Πηγή: www.rosa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου