Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν να μειώνονται οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου, προκαλώντας ταραχή στις κυβερνήσεις, με κάποιες να έχουν πληρώσει τη στάση τους στο ουκρανικό και τα μέτρα κατά της Ρωσίας. Οι κυρώσεις πλήττουν πλέον σοβαρά τους ίδιους τους Ευρωπαίους, ενώ την ίδια ώρα η Μόσχα βλέπει τα έσοδά της από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου να εκτινάσσονται. Τώρα φοβούνται κοινωνικές αντιδράσεις τύπου… Σρι Λάνκα, όπου η κινητοποίηση του λαού έδιωξε πρόεδρο και πρωθυπουργό.
Σήμερα έκλεισε για συντήρηση ο αγωγός Nord Stream 1 και φόβους προκαλεί η πιθανότητα να μην επανέλθει σε λειτουργία μετά την 21η που είναι προγραμματισμένο και αφού πρώτα παραδοθεί η τουρμπίνα από τον Καναδά στην Γερμανία –που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από Ουκρανία και στον Καναδά. Στην Ιταλία μειώθηκε η ροή ρωσικού φυσικού αερίου κατά 1/3, ενώ στην Αυστρία πάνω από τα 2/3. Ενώ στην Γερμανία άρχισαν τα σχέδια περικοπών στην κατανάλωση, με συγκεκριμένες ώρες μόνο παροχής θέρμανσης και ζεστού νερού. Το Βερολίνο τρέχει πολύ πριν τον χειμώνα και φοβάται…, που σημαίνει ότι όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο.
Σενάριο «πολιτικού εφιάλτη» χαρακτήρισε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (εκ των Πρασίνων) το ενδεχόμενο ανεπάρκειας φυσικού αερίου, προειδοποιώντας ότι αν χρειαστεί παρέμβαση του κράτους στη ροή, τότε η Γερμανία θα βρεθεί ενώπιον μιας «πρωτόγνωρης εδώ και πολύ καιρό δοκιμασίας». «Ένα τέτοιο σενάριο (δηλαδή παροχής φυσικού αερίου με δελτίο) πρέπει να αποτραπεί, με εξοικονόμηση ενέργειας, αποθήκευση και δημοπρασία φυσικού αερίου, καθώς η κοινωνική αλληλεγγύη θα ωθείται στα άκρα και ίσως ακόμη πιο πέρα», δήλωσε ο Χάμπεκ στη Γερμανική Ραδιοφωνία. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας είπε επίσης ότι: «Όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. Από το να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο έως και το να σταματήσει εντελώς η ροή. Ειλικρινά, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και να εργαζόμαστε για το καλύτερο».
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ήδη λάβει πολλές αποφάσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε η Γερμανία να είναι καλά προετοιμασμένη «για τις ελλείψεις, για παράδειγμα όταν πρόκειται για φυσικό αέριο». «Κατασκευάζουμε αγωγούς, τερματικούς σταθμούς LNG. Φροντίζουμε να αποθηκεύουμε αέριο στις αποθηκευτικές μας εγκαταστάσεις. Και φροντίζουμε να χρησιμοποιούνται τώρα σταθμοί παραγωγής ενέργειας με άνθρακα, ώστε να εξοικονομούμε φυσικό αέριο». Ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK), Πήτερ Αντριάν, δήλωσε ότι εάν η Ρωσία σταματούσε οριστικά τις προμήθειες φυσικού αερίου, θα ήταν μια «σούπερ κατάρρευση». «Πολλές εταιρείες θα έπρεπε να σταματήσουν να παράγουν χωρίς φυσικό αέριο και αν συμβεί αυτό, τότε σαφώς φοβάμαι μια ύφεση». Ο δε επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Εταιρειών Ακινήτων GdW Αξελ Γκέντατσκ δραματικά αναφέρει: «Η κοινωνική ειρήνη στη χώρα σήμερα βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο».
Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom μείωσε κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ιταλία. Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλικός Όμιλος Υδρογονανθράκων Eni «η Gazprom έκανε γνωστό ότι για την σημερινή ημέρα θα προμηθεύσει την Eni με συνολικό όγκο αερίου που αντιστοιχεί σε περίπου 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο μέσος όρος ήταν 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα».
Η Gazprom μειώνει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου και στην Αυστρία. Ο αυστριακός όμιλος «OMV ενημερώθηκε από την Gazprom για τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου, η οποία μεταφράζεται για σήμερα σε μείωση 70% των όγκων που φτάνουν στον τερματικό σταθμό Baumgarten», ένα από τα κύρια κέντρα διανομής στην Ευρώπη, ανέφερε η εταιρεία. Ενώ η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ρωσικού αερίου να μειώσουν τις εισαγωγές, που σήμερα αντιστοιχούν στο 25% των αναγκών της Ισπανίας.
Τέτοιος είναι ο φόβος των κρατούντων στην Ευρώπη, που εκπονούν ήδη σχέδια αντιμετώπισης νέων μεταναστευτικών ροών από τις χώρες που πλήττονται πρώτες από την επισιτιστική κρίση, που έχει προκληθεί αφενός από τις πολιτικές των δυτικών κρατών στην αγροτοβιομηχανική παραγωγή, αφετέρου τώρα με το μπλοκάρισμα των εξαγωγών σιτηρών που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο αναπληρωτής διευθυντής της Frontex, Aija Kalnaja, ανέφερε ότι «πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για τους πρόσφυγες προερχόμενους από άλλες περιοχές λόγω επισιτιστικής ανασφάλειας». Όπως είπε σε συνάντηση στην Πράγα των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ: «Γνωρίζετε ότι η μεταφορά σιταριού από την Ουκρανία παρεμποδίζεται. Και αυτό θα δημιουργήσει κύματα μετανάστευσης. Οπότε προετοιμαζόμαστε γι αυτό».Την ίδια ώρα, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία, δεν λειτουργούν, όπως γράφει η ισπανική El Pais. «Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η ρωσική οικονομία υφίσταται σοβαρή ζημιά, άλλα ότι παραμένει όρθια με κάποια στιβαρότητα. Την ίδια ώρα, η πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου προχωρά στο πεδίο της μάχης μετά από τις αρχικές αποτυχίες και ο ξέφρενος πληθωρισμός κλονίζει τις δυτικές κοινωνίες», τονίζει η ισπανική εφημερίδα. Και οι εικόνες βίας από τη μακρινή Σρι Λάνκα, είναι προς το παρόν μόνο στις τηλεοράσεις των Ευρωπαίων.
Έρευνα της ρωσικής εφημερίδα NovayaGazeta.Europe, αναφέρει ότι ο πόλεμος για την Ρωσία δεν έφερε μόνο πρόσθετες κρατικές δαπάνες, αλλά και υπέρμετρα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η τιμή τους ανέβηκε απότομα εξαιτίας των φόβων ότι η Ρωσία θα σταματήσει τον ανεφοδιασμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι άμεσες δαπάνες της Ρωσίας για τον πόλεμο να καλύπτονται από τα πρόσθετα έσοδα. Πρόκειται για ποσά που υπερβαίνουν τα εκτιμώμενα έσοδα του προϋπολογισμού του 2022. Συνολικά, τα επιπλέον έσοδα ξεπέρασαν τα 3,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια μέσα σε έξι μήνες. Σχεδόν όσα ξοδεύει η χώρα για τον στρατό, την εθνοφυλακή και τα μυστικά κονδύλια.
Κάποιοι δυτικοευρωπαίοι όμως βλέπουν μόνο συνέχιση του πολέμου με ενίσχυση της Ουκρανίας. Όπως ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ο οποίος είπε ότι: «Ο πόλεμος αυτός θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο απ’ όσο προβλέπαμε ή ελπίζαμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καθόμαστε και να κοιτάζουμε παθητικά πώς εξελίσσεται. Πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένου και να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο». είπε ο Ρούτε στην κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο Κίεβο το οποίο επισκέφθηκε.
Στο πεδίο των μαχών… Η Ρωσία άνοιξε πυρ με πυροβολικό, πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών και άρματα μάχης στην περιοχή γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, και βομβάρδισε πόλεις στα ανατολικά, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας, μετά από ένα πλήγμα που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 31 άνθρωποι σε μια πολυκατοικία στην Τσάσιβ Γιαρ -σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν αποθήκες πυρομαχικών στην κεντρική περιοχή Ντνίπρο της Ουκρανίας με εκτοξευτές ρουκετών και όπλα πυροβολικού, καθώς επίσης σημεία ανάπτυξης ουκρανικών στρατευμάτων και ξένων μαχητών στην περιοχή του Χαρκόβου. Επίσης, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε, επικαλούμενο αξιωματούχους των αυτονομιστών και μια πηγή στο Λουγκάνσκ, ότι ρωσικές και υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις απέκτησαν τον έλεγχο τριών χωριών στην επαρχία Ντονέτσκ, το βορειοδυτικό τμήμα της οποίας στοχεύσει αυτές τις μέρες.
Το βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας υπερτερεί κατά οκτώ προς ένα του ουκρανικού, γεγονός που θέτει σε μειονεκτική θέση τις ουκρανικές δυνάμεις, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Λεγεώνας της Ουκρανίας Ντάμιεν Μάγκρου. Όπως επισήμανε: «Μπαίνουμε σε μια φάση του πολέμου όπου γίνεται ιδιαίτερα αισθητό το μειονέκτημά μας απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, όσον αφορά τα βαριά όπλα και το πυροβολικό». «Τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων M142 HIMARS με τα οποία εφοδιάζουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία έχουν αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης. Ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που διευκολύνει την διαδικασία απόκτησης της ρωσικής υπηκοότητας για όλους τους ουκρανούς πολίτες. Προηγουμένως η απλούστευση της διαδικασίας απόκτησης της ρωσικής υπηκοότητας αφορούσε μόνο στους κατοίκους των αυτοανακηρυχθέντων ανεξάρτητων Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, τις οποίες η «απελευθέρωσε» από τον έλεγχο του Κιέβου, καθώς επίσης και τις περιοχές της Χερσώνας και Ζαπορίζια, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS.
Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι επέκτεινε τους περιορισμούς στο εμπόριο μέσω της επικράτειάς της προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των τελωνείων της Λιθουανίας. Τα προϊόντα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνουν: σκυρόδεμα, ξύλο, αλκοόλ και βιομηχανικές χημικές ουσίες με βάση το αλκοόλ. Μια κίνηση του που αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Μόσχας, η οποία έχει ήδη απειλήσει με αντίμετρα. Με κάποιους να πιθανολογούν ακόμη και μία επέμβαση των ρωσικών διάδρομων στο ρήγμα Σουβάλκι στα σύνορα της Λιθουανίας με την Πολωνία που συνδέει το Καλίνινγκραντ με την Λευκορωσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου