09 Ιουλίου 2022

135Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: «Η Δύση εμποδίζει μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία»


Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωράνε σε επιχειρησιακή παύση και ανασύστασή τους. Ο δε ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι πολιτικές της Δύσης οδηγούν στην καταστροφή της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, είπε ο Πούτιν. Πάντως η ουκρανική ηγεσία εκδηλώνει την πίστη της για τερματισμό του πολέμου τους επόμενους μήνες… αν η Δύση παράσχει όπλα στο Κίεβο.

Η Δύση έκανε λάθος και η συνέχιση των κυρώσεων οδηγεί στην καταστροφή της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απευθυνόμενος σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24. «Οι κυρώσεις στη Ρωσία προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ζημιά σε εκείνες τις χώρες που τις επιβάλλουν. Η περαιτέρω χρήση της πολιτικής κυρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρές, και, χωρίς υπερβολές, καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά ενέργειας». Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η ενεργειακή βιομηχανία της χώρας του έχει πλέον σταθεροποιηθεί, με την παραγωγή πετρελαίου να αυξάνεται κατά 0,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε 10,7 εκατ. ημερησίως τον Ιούνιο. Οι προσπάθειες των δυτικών χωρών να βρουν αντικαταστάτες για τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό δεν θα αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα, τόνισε και συνέχισε: «Βλέπουμε ότι η Δύση προσπαθεί να αναγκάσει άλλες χώρες εξαγωγής πετρελαίου να αυξήσουν τον όγκο παραγωγής τους», αλλά η παγκόσμια αγορά ενέργειας «δεν ανέχεται καμία βιασύνη». «Τα λάθη που έχουν ήδη γίνει δεν μπορούν να διορθωθούν μέσα σε λίγες μέρες».

Παράλληλα και στη γραμμή προηγούμενων δηλώσεων Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωνε ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μόνο ένα μικρό μέρος των δυνατοτήτων της στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Όπως είπε σε ενημέρωση μέσω βιντεοκλήσης προς τους δημοσιογράφους: «Οι δυνατότητες της Ρωσίας είναι τόσο μεγάλες που μόνο ένα μικρό μέρος τους έχει χρησιμοποιηθεί στην ειδική επιχείρηση».

Ο δε ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ, από βήματος της υπουργικής συνόδου της G20 στην Ινδονησία, κατηγόρησε τη Δύση ότι εμποδίζει μια ειρηνική λύση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Αν η ΕΕ και οι ΗΠΑ θέλουν να κερδίσει η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, τότε μάλλον δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με τη Δύση». Ο Λαβρόφ αποχώρησε από την αίθουσα συνεδριάσεων αμέσως μετά την ομιλία του, αποφεύγοντας να ακούσει την απάντηση της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, που ήταν η επόμενη ομιλήτρια μετά από αυτόν. Ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου γνωστοποιούσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο επίσημο γεύμα και στην απογευματινή συνεδρίαση.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι: «Υπάρχουν ξεκάθαρες εκτιμήσεις για τις αντικειμενικές αιτίες για το οικονομικό σοκ που είναι πολυπαραγοντικές, όπως ο πληθωρισμός που προκλήθηκε από τη Δύση εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, η αποσταθεροποίηση της διασυνοριακής εφοδιαστικής αλυσίδας και η κλιμάκωση της γεωπολιτικής κατάστασης. Πολλοί εταίροι έχουν καθαρό μήνυμα ότι είναι απαράδεκτο να απομονώσεις την Ρωσία και οι μονομερείς κυρώσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις». Επισημαίνεται επίσης ότι: «Βρήκε ευρεία ανταπόκριση η θέση για την ανάγκη να προωθηθεί μια πολυκεντρική δομή του κόσμου και ο εκδημοκρατισμός της παγκόσμιας διακυβέρνησης, με ευρύτερη δέσμευση στον διάλογο στις πολυκεντρικές πλατφόρμες για την επίλυση των προβλημάτων των αναπτυσσόμενων χωρών».

Από την πλευρά της η οικοδέσποινα της συνόδου της G20, υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας Ρέτνο Μαρσούντι, είπε ότι: «Έχουμε την ευθύνη να τερματίσουμε τον πόλεμο το συντομότερο δυνατόν και να ρυθμίσουμε τις διαφωνίες μας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, όχι στο πεδίο της μάχης». Η ίδια είπε επίσης ότι η πολυμερής συνεργασία είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της σύρραξης.

Την ίδια ώρα, προειδοποιήσεις σε Λιθουανία και ΕΕ απηύθυνε η Μόσχα αν συνεχιστεί η παρεμπόδιση στη μεταφορά αγαθών στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ (ανάμεσα σε Λιθουανία και Πολωνία). Όπως είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα: «Εάν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί τις ερχόμενες μέρες, τότε η Ρωσία θα λάβει σκληρά μέτρα εναντίον της Λιθουανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η Λιθουανία έχει απαγορεύσει τη διαμετακόμιση αγαθών, από και προς τον θύλακα αυτό της Βαλτικής, επικαλούμενη τις κυρώσεις της ΕΕ και η Ρωσία έχει απειλήσει με αντίποινα.

Στο πεδίο των συγκρούσεων… Σε επιχειρησιακή παύση και ανασύστασή τους προχωράνε οι ρωσικές δυνάμεις. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ στις 7 Ιουλίου οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία σταματούν τις επιχειρήσεις τους για να ξεκουραστούν και να ανακτήσουν τις μαχητικές τους ικανότητες, χωρίς να διευκρινίσει την προβλεπόμενη διάρκεια της επιχειρησιακής παύσης των ρωσικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα πάντως, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις και συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις, κάνοντας χρήση του πυροβολικού σε όλους τους άξονες δυτικότερα του Λουγκάνσκ με στόχο την ολοκλήρωση του ελέγχου και του Ντονέτσκ.

Πάντως, το Κίεβο και οι αξιωματούχοι της ουκρανικής ηγεσίας, ωθούμενοι από κάποιους δυτικούς, εκφράζουν τη πίστη τους ότι μπορούν να… νικήσουν. Όπως κοινοποιούσαν: η αντιστροφή της κατάστασης εξαρτάται από την πολιτική της Δύσης να παράσχει όπλα προς αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων. Ο δε πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι υπό την προϋπόθεση της αποστολής όπλων από τη Δύση, ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί τους επόμενους μήνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου