08 Ιουλίου 2022

134Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Πούτιν: Όσο καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις, τόσα περισσότερα θα χάνουν οι Ουκρανοί


Ο πρόεδρος της Ρωσίας κατήγγειλε τον δυτικό ολοκληρωτικό φιλελευθερισμό και τον αμερικανικό παγκοσμιοποιημένο εγωκεντρισμό, διακηρύσσοντας την αυγή ενός πολυπολικού κόσμου. Για τους Δυτικούς είπε ότι: θέλουν να μας νικήσουν,… ας δοκιμάσουν. Η Δύση λέει ότι θέλει να πολεμήσει… μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, αλλά όλα οδεύουν σ’ αυτό.  H Ρωσία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τα σοβαρά στην Ουκρανία. Κι όσο οι Ουκρανοί αρνούνται τις διαπραγματεύσεις τόσο πιο δύσκολα θα γίνονται γι αυτούς τα πράγματα. 

Απευθυνόμενους στους επικεφαλής των ομάδων της κάτω βουλής στη Μόσχα, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι: “Σήμερα ακούμε ότι θέλουν να μας νικήσουν στο πεδίο της μάχης. Τι μπορούμε να πούμε, ας τους αφήσουμε να δοκιμάσουν. Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι η Δύση θέλει να μας πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό. Αυτό είναι τραγωδία για τον ουκρανικό λαό, αλλά φαίνεται ότι όλα οδεύουν προς αυτό“.

Σε άλλο δε σημείο είπε ότι: Η Ρωσία “δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τα σοβαρά πράγματα” στην Ουκρανία, όπου διεξάγει από τα τέλη Φεβρουαρίου μεγάλη στρατιωτική επίθεση. “Ταυτόχρονα, δεν αρνούμαστε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Όμως όσοι τις αρνούνται πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο περισσότερο (θα αρνούνται), τόσο πιο δύσκολο θα τους είναι να διαπραγματευτούν μαζί μας”, πρόσθεσε.

Ο Πούτιν κατήγγειλε επίσης τον δυτικό “ολοκληρωτικό φιλελευθερισμό” και εκτίμησε ότι η επίθεση στην Ουκρανία σηματοδοτεί την αρχή μιας μετάβασης ενός κόσμου που χαρακτηρίζεται από τον “αμερικανικό παγκοσμιοποιημένο εγωκεντρισμό προς έναν πραγματικά πολυπολικό κόσμο”. “Στις περισσότερες χώρες, οι άνθρωποι δεν θέλουν μια τέτοια ζωή ή ένα τέτοιο μέλλον”. Κουράστηκαν να γονατίζουν και να ταπεινώνονται μπροστά σε αυτούς που νομίζουν ότι είναι εξαίρετοι”.

Πάντως η Μόσχα ετοιμάζεται και για μακροχρόνιες διαδικασίες στην παραγωγή και τις επιχειρήσεις σύμφωνα με τις στρατιωτικές ανάγκες της χώρας, όπως δείχνουν διάφορα νομοσχέδια που συζητούνται στο ρωσικό κοινοβούλιο. Παράλληλα, συμμετέχει στην υπουργική σύνοδο της G20 στην Ινδονησία, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται το ουκρανικό, με όλα όσα έχουν ακολουθήσει, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, την επισιτιστική κρίση, την εκτίναξη των τιμών, τον πληθωρισμό κ.α.. Ήδη στο Μπαλί συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας. «Και τα δύο μέρη υπογράμμισαν τον απαράδεκτο χαρακτήρα των μονομερών κυρώσεων που επιβλήθηκαν παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Γουάνγκ Γι, αλλά όχι τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Όμως το Κίεβο χάνει έναν φανατικό υποστηρικτή του, τον πλέον πολεμοχαρή, πρωθυπουργό (για πόσο ακόμη;) της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε σήμερα από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών. Η ουκρανική ηγεσία έσπευσε να εκφράσει τη λύπη της, ενώ η ρωσική δεν έκρυβε τη χαρά της.

«Ευχαριστώ τον Μπόρις Τζόνσον που κατανόησε την απειλή του ρωσικού τέρατος και ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης για την Ουκρανία» και «για την ανάληψη ευθύνης στις πιο δύσκολες στιγμές», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ. Από την άλλη… «Ούτε εμείς του αρέσουμε ούτε και σε μας αρέσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ελπίζουμε ότι μια μέρα θα έρθουν στην εξουσία στη Βρετανία άνθρωποι που θα είναι πιο επαγγελματίες και πιο ικανοί να παίρνουν αποφάσεις μέσω του διαλόγου».

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία εγκαλεί την Τουρκία γιατί άφησε να φύγει ένα ρωσικό πλοίο από τουρκικό λιμάνι, ως ύποπτο ότι μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι το πλοίο της Ρωσίας Zhibek Zholy, το οποίο ήταν γεμάτο κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, επετράπη να αναχωρήσει από το λιμάνι Καρασού, παρά τα πειστήρια για αδίκημα που παρουσιάσθηκαν στις τουρκικές αρχές», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Η Άγκυρα αναπτύσσει διάφορα επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τη στάση της. Υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το πλοίο «εισήλθε στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αλλά χωρίς να προσεγγίσει κάποιο λιμάνι». Ενώ το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA μετέδωσε πως το φορτηγό έκλεισε τον αναμεταδότη του, τη συσκευή που επιτρέπει να εντοπίζεται η θέση των πλοίων στη θάλασσα.

Στο καζάνι του βορειοδυτικού Ντονέτσκ που τώρα επιχειρούν τα ρωσικά στρατεύματα, τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ρωσικής αεροπορικής επιδρομής στην καρδιά της πόλης Κραματόρς. Όπως ανάφερε ο κυβερνήτης της περιοχής ένας πύραυλος κατέστρεψε έξι κτίρια συμπεριλαμβανομένου ενός ξενοδοχείου και ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που βρίσκονται σ’ έναν μεγάλο βιομηχανικό κόμβο. Τα πυρά των ρωσικών δυνάμεων δέχθηκε και το (λίγο βορειότερα) Σλοβιάνσκ, αλλά και (ακόμη βορειότερα) Χάρκοβο, όπου καταστράφηκε το κτίριο του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου