07 Ιουλίου 2022

133Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Οι Ρώσοι προελαύνουν δυτικότερα προς Σλοβιάνσκ

Η Δύση δημιούργησε ένα νεοναζιστικό και ρωσοφοβικό κράτος στρατιωτικό εφαλτήριο και απειλή κατά της Ρωσίας, λέει η Μόσχα. Το Βερολίνο εκπέμπει ασάφειες ως προς τη μορφή των μελλοντικών εγγυήσεων ασφάλειας που μπορούν να παρασχεθούν στην Ουκρανία, που αφίστανται μιας άμεσης στρατιωτικής συνδρομής. Ενώ οι ΗΠΑ έσπευσαν να διακηρύξουν τη συνέχιση της υποστήριξή τους στο καθεστώς του Κιέβου.

Το Βερολίνο απορρίπτει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία σαν να ήταν μέλος του. Αυτό διευκρίνιζε στην γερμανική βουλή ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, πλήττοντας το Κίεβο που άλλα προσδοκά. Ως γνωστόν κάποιοι εκ των δυτικών (λ.χ. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία κ.α.)  για να υπερβούν το σκόπελο της άμεσης εμπλοκής τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην περίπτωση που αυτή εντασσόταν στην Βορειοατλαντική συμμαχία και ενεργοποιείτο το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που προβλέπει άμεση στρατιωτική συνδρομή σε όποιο μέλος δεχθεί επίθεση, άρχισαν να συζητάνε μια άλλη φόρμα παροχής… κάποιων εγγυήσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Bundestag, ο Σολτς είπε ότι ήταν «σαφές» ότι τέτοιες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία «δεν θα αντιστοιχούν στο άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ». Να σημειωθεί ότι η Γερμανία και Γαλλία ήταν αυτές που αρνήθηκαν στην Ουκρανία ένα σαφές δρόμο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2008. Οι παρατηρήσεις του γερμανού καγκελάριου υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία δεν θα μπορεί να υπολογίζει στην άμεση στρατιωτική υποστήριξη από το ΝΑΤΟ ούτε στο μέλλον. Οι χώρες του ΝΑΤΟ υποστήριξαν έμμεσα το Κίεβο στον πόλεμο του με τη Ρωσία στέλνοντας άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλα είδη όπλων, αλλά φρόντισαν να μην εμπλακούν άμεσα στον πόλεμο.

Ο Σολτς είπε επίσης ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία «πρέπει να προσαρμοστούν» στη «συγκεκριμένη κατάσταση» της χώρας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, υποστηρίζοντας ότι «όλη αυτή είναι μια διαδικασία που απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί ακόμη να συγκεκριμενοποιηθεί». Συμπλήρωσε δε ότι η Δύση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις «άκρως αποτελεσματικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας», οι οποίες μπορεί να αρθούν ή να μειωθούν εάν η Ρωσία συμφωνήσει σε μια λογική ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, και να επαναφέρει αυτά τα περιοριστικά μέτρα «εάν υπάρχουν παραβιάσεις» της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Στην Ουάσιγκτον η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιέρ δήλωσε  ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ εστιάζουν στην ενίσχυση των θέσεων του Κιέβου σε πιθανές συνομιλίες με την Μόσχα. Όπως ανέφερε: Αυτό που κάνουμε τους προηγούμενους μήνες είναι να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια που παρέχουμε θα φέρει την Ουκρανία στην πλέον ισχυρή θέση όταν υπάρξει ευκαιρία για διαπραγματεύσεις. Η προσέγγισή μας δεν έχει αλλάξει και εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, γίνεται καθημερινά πιο εμφανές ότι οι κυρώσεις και τα μέτρα κατά της Ρωσίας δεν την έχουν πλήξει και τόσο. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει το Bloomberg οι πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα προς την Κίνα διπλασιάστηκαν, ενώ προς την Ινδία τετραπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα 19 και 5 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων δυτικότερα στην ανατολική Ουκρανία (έχουν προσεγγίσει το Σλοβιάνσκ στα 16 χλμ) προς απόκτηση ελέγχου και όλη της επαρχίας του Ντονέτσκ, ομολογείται και από δυτικά κέντρα αναλύσεων, τα οποία αναλύουν πλέον τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας. Μετά τον έλεγχο όλης της περιφέρειας του Ντονμπάς (Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ), πιθανολογούν ότι οι Ρώσοι θα προσφέρουν κατάπαυση του πυρός, με διπλό στόχο. Αφενός να φέρουν σε δύσκολη θέση το Κίεβο με μία αρνητική του τοποθέτηση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μέρους της δυτικής υποστήριξης. Αφετέρου να παγιώσουν τα κεκτημένα, χρησιμοποιώντας τα ως εφαλτήριο για μελλοντικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου